Az egyik libám számára elérkezett az idő. A jelentősebb alkatrészeket már lesóztam, az aprólékból készítettem egy fúziós ludaskását (erről később), a nyakat pedig megtöltöttem a májával és egyéb okosságokkal. Ehhez azonban a liba kopasztásakor és bontásakor figyelni kell rá, azaz szem előtt kell tartani, hogy a nyakbőr ne sérüljön. Ennek a megtisztítása az egyik legrosszabb munka, mert valahogy nagyon tokos, illetve "borostás" tud maradni, amin egy alapos pörkölés sokat segíthet, de teljesen ez sem oldja meg a problémát. Marad tehát az aprómunka.
Hozzávalók
- 1 db liba nyakbőr
- a liba mája
- 1 db zsemle
- kb. 1 deci tejszín
- 1 tojás
- kb. 10 deka süngomba
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 1 deci fehérbor
- só, bors, vágott petrezslyemzöld, majoránna
Miután a libanyak rendelkezésre áll, el lehet kezdeni a töltést. Előző este a kárászsütés után felkapcsolva hagytam a sütőt, és néhány zsemlét félbevágva kiszárítottam és megpirítottam. Ebből az egyiket felkockáztam, és a nagyobb darabokat libazsíron megpirítottam. Amikor már kezdett szép színt kapni, ráöntöttem a többi morzsalékot, és azt is megpirítottam. Egy edénybe kiszedtem, és bő fél deci tejszínt (lehet, hogy egy decit is felvett) rálocsolgattam, és időnként átforgattam. Addig seprenyőben újabb kis adag libazsírt hevítettem, amelyen egy kisebb fej lilahagymát enyhén megpirítottam, majd rádobtam kb. 10 deka felaprított süngombát (most vettem először, aromás, finom termesztett gomba). Borsoztam, hozzáadtam egy deci fehérbort is, beforraltam, majd jött a nagyobb darabokra vágott libamáj (fél centi), és épp csak megpirítottam a külsejét.
Amint kissé kihűlt minden, egy tojással összekevertem, sóztam, frissen vágott petrezselyemzölddel és majoránnával fűszereztem. A libanyak vékonyabbik, fej felőli végét bevarrtam, és betöltöttem, jó feszesre. A másik végét is bevarrtam, serpenyőben fél diónyi libazsírt hevítettem, és a nyakat minden oldalán megpirítottam, majd serpenyőbe helyeztem. Egy kis gombócnyi töltelék kimaradt, ezt is melléraktam, és 190 fokos sütőben fél óra alatt fedetlenül megsütöttem. Meg kell várni, míg kihűl, utána lehet csak szeletelni, elég a kés súlyától fogva, rányomni nem kell. Kiváló előétel!
Utolsó kommentek