Az utóbbi időben próbálom gyűjteni a bátorságot a tökfőzelék felé, de ez még nem az. Pedig még a főzeléknek való tököt is szeretem, ahogy ez ebben az ételben is bizonyítást nyert. Ami késik, azért nem múlik :)
A kissé kalandos kagylótészta után ez volt a második fogás a barátainknak adott olaszos-jellegű vacsorán. Persze a sakál nem szereti a tököt, de ez a többieket nem zavarta, és a végeredmény igen harmonikus lett, még ha a marha néha ennél karakteresebb jellegű zöldségek között érzi igazán jól magát. A burgonyagombóc pedig igen jó köretnek bizonyult, persze egy kis kenyér vagy bagett még mindenképp elkél a szaft tunkolásához. Ebben nem is szenvedtünk hiányt, ugyanis épp aznap volt augusztus 20-a, és ennek tiszteletére kenyeret és bagettet is sütöttem. Na jó, ez így kissé fellengzősen hangzik, hiszen amúgy is kellett volna sütnöm, mert kifogytunk :)
Hozzávalók:
- 1.5-1.8 kg marhacomb (felsál, feketepecsenye, stb, a lényeg, ne legyen inas egyáltalán)
- 20 deka kolozsvári szalonna (vagy valamilyen hasonló füstölt, nem főtt, enyhén húsos szalonna)
- 4 kisebb cukkini
- 1 db kisebb főzeléknek való tök
- fél liter paradicsompüré
- 6-8 db érett, zamatos paradicsom
- 1 nagyobb fej hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 pohár vörösbor
- kakukkfű, bazsalikom, őrölt szerecsendió
a gombóchoz
- 1.5 kg krumpli
- 1 tojás
- 30 deka finomliszt
- vaj, vagy olívaolaj
- őrölt szerecsendió
Az időzítés szerint célszerű először a krumplit megpucolni, felkockázni, és kevés sós vízben feltenni főni. Ezt követően jöhet a többi előkészítés: a marhacombot jó ujjnyi nagyságúra felcsíkoztam, és a szalonnát felkockáztam. A hagymát és a fokhagymát pár gerezd kivételével felaprítottam. Kezdésképp a szalonnát kiolvasztottam, megpirítottam, és a forró zsírjában a marhát is megpirítottam, Amint kezdett enyhén levet engedni, hozzáadtam a hagymát, majd pár perc múlva sóztam, felöntöttem egy pohár vörösborral, 2 deci vízzel (szódát használtam, a felszabaduló gőz jól lazítja a húst) és kis lángon lefedve megpároltam (kb. másfél óra).
Közben a krumpli megfőtt, a levét leöntöttem, áttörtem, és egy nagy edényben "szétterítve" hűlni hagytam. Amikor már nagyjából kézmeleg lett, eldolgoztam egy tojással, a liszttel, kb. két evőkanál olívaolajjal, és 2 teáskanálnyi őrölt szerecsendióval. Közben fellfort a főzővíz, lisztes kézzel nagyobb diónyi gombócokat formáztam, és a forró sós vízbe dobáltam. Amint feljöttek a víz tetejére, még kb. 5 percet főztem őket, egyet félbevágva lehet ellenőrizni, hogy rendesen átfőtt-e. Amint jónak ítéltem, gyorsan kihalásztam őket, elméletileg egy konyharuhával fedett edényben melegen lehet őket tartani (természetesen késtek a vendégek).
Amikor a marha megpuhult, hozzáöntöttem a paradicsompürét, felkockáztam a paradicsomokat, és hozzáadtam, elkevertem. A tök belsejét kiszedtem, majd a cukkiniket és a tököt a marhához hacsonló méretű csíkokra vágtam. Az összes tök nem is kellett, elég, ha 1:1 arányt képviselnek a cukkinivel. Hozzáadtam ezt is a húshoz, beletörtem a maradék fogyhagymát, beleaprítottam egy szép csokor friss bazsalikomot, jópár szál kakukkfüvet, megszórtam őrölt szerecsendióal. Óvatosan elkevertem, és 8-10 perc alatt készre pároltam. Kb. 8-10 adag.
Utolsó kommentek