Mostanában kissé el vagyok maradva a blog írásával, de azért teljesen nem tétlenkedtem a konyhában. Ezt a fogást még hegyaljai kiruccanásunk végeztével követtem el, feledtetve a bonchidai borzalmas csülköt. Másfél hét távollét után kongott a hűtő (és a spájz), így gyorsan kiszaladtam a piacra, vettem egy kis hagymát, fokhagymát, paradicsomot, krumplit, és természetesen egy csülköt. Nem volt a legnagyobb, de annyi baj legyen. Hazaérve kicsontoztam, megtűzdeltem fokhagymával, beszórtam sóval, őrölt köménnyel és őrölt korianderrel, hagytam állni fél órát. Két fej vöröshagymát durvára felkarikáztam, beszórtam a tepsibe a maradék fokhagymagerezdekkel, a bőrével lefelé ráhelyeztem a csülköt. Egy evőkanál kacsazsírt és másfél deci fehérbort helyeztem el hozzá. Lefóliáztam, 220 fokra előmelegített sütőben másfél órát sütöttem. Ekkor megfordítottam a csülköt, és öt percenként meglocsolgatva még fél órát még pirítottam.
Időközben másfél kiló (nem túl) apró krumplit megcsutakoltam, héjában megfőztem, majd hideg vízben lehűtöttem. Megszabadítva a héjától mindet felnégyeltem, enyhén sóztam, és a grand serpenyőben kacsazsíron megpirítottam, már amennyire sikerült. Lehetőleg nem kell fakanállal piszkálni, mert törik, csak a serpenyővel kell bűvészkedni, mint palacsintasütéskor. Persze, ha sok van benne, néhány darab megszökhet, mint ahogy nekem is sikerült így járnom :) Amint ezzel megvoltam, 6-8 paradicsomot felkarikáztam, sok apró levelű bazsalikomot aprítottam hozzá és felöntöttem fél liter cukros-almaecetes salátalével. Elég, ha 10 percet áll, fogyasztásig hűtve tárolandó. Fehérbor, fröccs, sör iható hozzá nagy mennyiségben.
Utolsó kommentek