lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhtúró (13) juhturó (1) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllö (1) süllő (5) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

Ős Kaján

2007.08.14. 12:05 lorien

Hegyaljai látogatásunk egyik fénypontjának igérkezett a tolcsvai  Ős Kaján étterembe tervezett látogatásunk. Jó előre asztalt foglaltam, nehogy meglepetések érjenek, bár végül aggodalmam feleslegesenek bizonyult: munkanap lévén rajtunk kívül épp csak pár vendég volt a kora esti időpontban. Helyet foglaltunk, a mosdóban rendbeszedtük az egész napos kirándulásban kissé megfáradt külsőnket, és kissé körbenéztünk a különböző hangulatú szobákban is. Az asztalhoz visszaérve apró figyelmességként egy kis perec várt bennünket (ha jól gondolom, ez ugyanaz, amit Erdőhorvátiban készítenek, és a környékbeli boltokban is kapni ilyet, igen finom, ropogós). Az étlapon látszik, hogy sűrűn cserélik a fogásokat, és a szezonális-jellegű alapanyagokat próbálják előtérbe helyezni.

 

Szerencsére a marhalábszárnak mindig szezonja van, így a belőle készült levesnek is. Igen finom volt, egyetlen apró kifogást találtam csak. Jobban örültem volna, ha friss petrezselyemzölddel szórják meg a levest. Ez a vonal aztán később végigkísérte a fogásokat, mindegyikhez szárított zöldfűszer volt a "díszítés", illetve a kísérő. Ennek persze oka lehetett az előző két hétben pusztító 40 fokos hőség is, azonban a többi fogás esetében ez abszolút nem is volt zavaró (sőt). Visszatérve a leveshez, igazán szép, mélysárga, tartalmas, és hát a lényeg, finom volt, erre mondják, hogy még a halálos betegek is felgyógyulnak tőle. Talán a levesben felszolgált marhalábszár lehett volna egy kicsit omlósabb is, de ezt nem bírálatként szánom, itt már az egyéni ízlés szólalt meg. És hogy dicsekedjek is, egy kis büszkeséget éreztem magamban, hiszen az én leveseim is megütik ezt a szintet. :)


Nagy örömömre nyúl is szerepelt az étlapon, az egyik kedvencem, így egyértelmű volt a választásom. Ha nagyon kötekedős kedvemben lennék, akkor azt mondanám, hogy a nyúl egy árnyalatnyit szárazra sült a kemencében, de jobban belegondolva szakács legyen a talpán, aki legalább ennyire nem szárítja ki a húst, és ez csak a külső vékony rétegre értendő, alatta már finom puha omlós, és kellően, de nem túlzottan fűszeres volt. Így hát ezt a gondolatot szép csenben el is temetem magamban, és élvezem az ízeket. Köretként mindkettőnk puhára párolt gerslit kapott, illetve fűszeres vajjal töltött házi lepényt, valamint az én fogásomhoz járt még egy kis párolt tökféleség, valószínűlegt cukkini. A lepény maga a csoda, annyira ízletes, és jól illik mind a nyúlhoz, mind a kacsához. Jól el is raktározom magamban, ilyet gyártok majd én is.


Kedvesem kacsát rendelt, citromdzsemmel és hagymadzsemmel. A lepényen és a gerslin felül ehhez karalábé dukált, valószínűleg a hasábburgonya analógiájára elkészítve, azonban ez annál messze finomabb. Egyszóval zseniális. És az egész pedig tökéletes komplementer ízorgia, nem is álltam meg, hogy ne kóstolgassak bele. A citromdzsemet nem kell külön magyaráznom (igen kiváló), a hagymadzsem pedig leginkább a gyerekkorunkban disznóvágásra készített, enyhén ecetes és pirításkor (nem a hozzáadott cukortól) megédesedett  hagyma ízeit idézi, igaz ez annál jóval sűrűbb és puhább állagú.


Egy kis erőt véve magamon, még megpróbálkozom egy desszerttel is, omlós szedres süteményt rendelek, az oldalborda pedig már csak szuszog és elégedetten néz, nem mer újabb kihívást vállalni, csak a borát kortyolgatja. Részemről igazán kár lett volna kihagyni, annyira finom, és rafinált. Szárított zöldfűszerekkel volt megszórva, de nem túlzottan. Így lesz minden falat izgalmas, próbálja az ember előre kitalálni, épp melyik fűszer kerül legközelebb rá. Nálam a menta volt a nyerő. Valószínűleg nem szerettem volna, ha csak menta van hozzá, így azonban kifejezetten vártam, hogy épp menta ízű legyen a következő villán.

Tulajdonképp végig minden annyira meseszerű mederben folyt, ha forgatókönyvet kellett volna írni egy tökéletesre sikerült estéhez, ekkor sem sikerült volna ilyen jól összeállítani. Erre a két órára az idő kizökkent a kerekéből, de az este hátralévő részére már igazán nem is került vissza a rendes kerékvágásba. Elvarázsolt a hely szelleme. Esetleg maga az Ős Kaján.

25 komment

Címkék: kritika étterem gasztronómia ős kaján

A bejegyzés trackback címe:

https://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr65139698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsi vú · http://kicsivu.freeblog.hu 2007.08.14. 12:54:38

Hát irigykedem rendesen! :) Nagyon guszta mindegyik. A gersli számomra kicsit meglepő. A szedres süti olyan, mintha mákos lenne, vagy az is volt benne?

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.08.14. 12:59:22

A gersli nagyon jó alapanyag, érdemes vele próbálkozni otthon is!
Mák nincs a sütiben, csak már erősen sötétedett, amikorra sor került rá, és nem a legjobban sikerült a kép. Ami a tányéron a szélén látszik, azok a szárított zöldfűszerek.

chilii · http://chilii.blogter.hu 2007.08.14. 12:59:43

Azt hallottam/olvastam, hogy az Ős Kajánban létezik főző tanfolyam féle, kis csoportok részére. Ha összejönne egy lelkes gasztroblogger csapat, jó mulatság kerekedne belőle! Azt hiszem 6 fő kell legalább hozzá.

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.08.14. 13:02:53

Igen, ilyen létezik, érdemes lenne benevezni valamikor!

chilii · http://chilii.blogter.hu 2007.08.14. 13:08:46

ok, akkor ez eddig 2 fő! ;o), várjuk a további jelentkezéseket!

Bubodr 2007.08.14. 15:50:47

Én is jártam ott, tavaly, hasonló várakozásokkal.
Sajnos a valóság jóval szürkébb volt, mint a képzelet.
Az még csak hagyján, hogy a "sommelier" úgy nyilatkozott, hogy ő a vörösborokhoz nem ért (?), mert ő fehérbor sommelier, igy válasszak magamnak bort a steak-hez.
De az étel sem volt kiemelkedő, a steak rágós, pedig, ha "angolosan" rágós a hús, akkor ott baj van.
A hely persze nagyon tetszett, de hogy ez Mo-n az első 10-ben legyen, az erős túlzás.
Ha nem vársz semmit, akkor kellemesen fogsz meglepődni, hogy a világ végén ilyen étterem van, ha vársz valamit, akkor csalódni fogsz.
Ez van, sajnálom.

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.08.14. 16:09:20

Bubodr!
Nerm tudom, hogy TOP 10-e vagy sem, nincsenek olyan információk a birtokomban, ami alapján meg tudnám ezt ítélni. De nem is lényeges, és nem is ezért jöttünk ide. A tapasztalataimat pedig megírtam, azt hiszem összeségében elégedetlenségre nem lehet okunk. Amúgy a pincérlány otthon volt a vörösbor-ajánlásban is, de végül a kacsához is fehéret rendeltünk, ha már Hegyalján voltunk, mást nem is ihattunk :)

Sündisznócska 2007.08.14. 16:39:20

Én is hasonlóképpen készültem a Kaján béli látogatásunkra múlt ősszel. Tapasztalataim Bubodr-hez hasonlóak. A hely varázslatos, és arról persze nem tehetnek, hogy mi voltunk az egyetlen vendégek (péntek ebéd és vacsora idő közt ez nem is nagy csoda). Így legalább be tudtam barangolni a ház minden zugát.

Előételt csak egyet rendeltünk, mivel estére a szállodában már várt minket bórkóstolós vacsoránk, így beosztással szerettünk volna élni.
Nos, az előétel (libamáj, birsalma püré, saláta) finom volt, a pirítós rendes kenyérből készült, és nem toast-ból, de nem kaptunk hozzá tányérokat, ahová szétporciózhattuk volna, így lehet, jobba vigyáztunk a kultúrált étkezésre, mint, ahogy élveztük volna az ízeket.

A főételre várva felfedeztük a honlapon is említett vinotékát, benne az egyik kedvenc borunkkal, ami kapóra jött, mert már odafelé láttuk, hogy a pincészet mintaboltja zárva van. Az üvegen jól láthatóan szerepelt az ár, azonban kiderült, nem kis meglepetésünkre, hogy még sem ennyibe kerül ( a magyarázat csak udvarias volt, de nem igazán értékelhető)

Megérkeztek a főételek: pulykanyárs grillezett zöldségekkel és szűzérmék vaslapon sütve paradicsompürével, szintén grillezett zöldségekkel.
Egyik sem volt rossz, de sajnos, nem igazán volt több egy lelkes szakács próbálkozásánál.(elnézést, ha nagyképűnek hat, de ennél még én is jobbat tudok csinálni, igaz, nagyon szeretek főzni). De –legalábbis én- ennél azért többet várok egy étteremben, egy profi szakácstól.
Teljesen olyan érzésem volt, mintha vendégségben lennénk valahol, ahol a háziasszony (úr) igyekezett egyszerűt, finom, és egészségeset főzni (persze, azzal együtt, hogy ugye, vendéglátónk nem ültek az asztalunkhoz), de nem igazán jött neki össze.
A szűzérmék annyira kiszáradtak, hogy csak addig voltak fogyaszthatóak, míg tartott a paradicsompüréből, a hajában sült krumpliban hatalmas fekete foltok éktelenkedtek kivágatlanul és nem túl gusztusosan.

Desszertnek csak kávét kértünk, és, fizettünk.
Mivel bort is vettünk, ezért a számlát a fogadópultnál rendeztük, bankkártyával.
Csak az autóban, útban a szállodába kezdtük el számolgatni, hogy sehogy nem jön össze a kifizetett összeg.
A szállodában aztán előkaptuk a nyugtát, és némi rejtvényfejtésbe kezdtünk (ami nem volt egyszerű, lévén a tételek nevei nem szerepeltek rajta), de a végén kikövetkeztettük, hogy az utolsó hatezer forintos tétel nem tartozik semmilyen fogyasztott, megvásárolt dologhoz. Gyanakodtunk, hogy a 10%-os borravaló összege helyett szerepel, de, hát nem volt hatvanezer forint a fogyasztásunk.
Telefon a étterembe, ahol nem voltak akadékoskodók (hiszen, „pénztártól való távozás után…), viszont, nem hangzott el egyetlen szó: „elnézést”. Kiderült, a tippünk jó volt, a pincér egy nullával többet ütött a borravaló után (amit jóhiszeműen elfogadtunk, igaz, hatszáznál meg azért több borravaló járt volna) Közölték, hogy menjünk vissza pézért....
Csak, hogy nem Tolcsván, hanem Tarcalon laktunk, és a hétvégi kiránduláson már nem is mentünk volna abba az irányba, de mivel nem ajánlották fel, hogy pl. átküldik a különbözetet a szállodába, hát, másnap kénytelenek voltunk visszamenni.
A csattanó az, hogy ott aztán megint csak nem hangzott el az az egy szó, az "elnézést" , sem a hibázó pincérfiútól, sem a francia tulajdonosnőtől, aki épp a pultban volt.
És ez volt az, ami betette a kaput, és olvashatok én azóta bármit róluk, hogy mennyire lelkesek, micsoda szuper hely stb., hiába minden, ha szándék (hogy én is Adyt idézzek), ha egyszer sem a kaja nem emlékezetes, sem a vendéglátás...

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.08.14. 16:56:10

Sündisznócska!
Szomorúan olvasom a történetet, mert ez azt jelenti, hogy magyarországon még a legjobbnak mondott helyeken is bármi előfordulhat. Ezek után persze lehet csodálkozni, ha keveset járnak az emberek vendéglőbe.
Én különben tényleg azért járok ritkán, mert általában úgy vagyok vele, hogy a nagy átlagnál otthon jobbat készítek és legalább tudom, hogy az miből készül (mondjuk ez sem igaz teljesen), ahová meg érdemes lenne eljárni, azt meg ritkán engedhetjük meg magunknak. Vagy akkor, ha utazunk, mert más vidékek megismerésébe a gasztronómia is beletartozik.

Sündisznócska 2007.08.14. 17:17:06

Én elég sokat járok, de csak akkor, és oda, ahol olyat ehetek, amit én itthon nem tudok jobban megcsinálni. Sőt, sokszor kapok "ihletet" egy-egy merészebb ízkombináció kitalálásához.

Egyébként, meg mindig próbálok mindent és mindenkit megérteni, a balul sikerült Őskaján látogatásunkkkor is próbáltam a kaja minőségét arra fogni, hogy, mikor érkeztünk épp nagy szaladgálás volt, mert Pascal (ugye, így hívják a francia tulajt?) majdnem levágta az ujját, kötöztek, elláttak, aggódtak. Szóval, lehet, ezért volt indiszponált aztán, és ezért sült túl szárazra a szűzpecsenye és nem volt nagyon fűszerezve a köret (az előétel azért tényleg profi volt).

És az sem mindegy, hogy az ember milyen pincér "kezei közé kerül", ez a fiú is inkább lelkes volt (bár, az sem nagyon, mint profi. De, hát, lehet, ott nem nagyon erős a felhozatal, ebből tudnak "főzni". (bár, ez nem hiszem, hogy igaz lenne)
Viszont, sem a tulajtól, sem a feleségétől nem kaptunk aznap egy apró "vendégnek szóló" gesztust sem: egy mosolyt, egy biccentést, egy "hogy ízlett"-et.
De, mondom, és nem is akarom továbbragozni: a baki kezelése volt nagyon amatőr, ez tette be a kaput.
Sőt, egy amatőr is tudja, hogy, ha vét, bocsánatot kell kérnie, tehát, csak egy emberi gesztus lett volna, és még a konyha "botlása" is meg lett volna bocsátva.
Persze, vendéget nem vesztettek, mert nem egyhamar járunk megint arra, de nem is ez a lényeg, hanem, az, hogy én is hatalmas várakozásokkal mentem oda, aztán ez lett belőle.

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.08.14. 17:32:32

Igen, értem miről beszélsz, és neked már hiába a többi pozitív visszajelzés, nehéz a bizalmat visszaszerezni.
Szerencsére mi nem csalódtunk, sőt egy fantasztikus estét tölhettünk el, ezért bármikor szívesen vissza is mennénk, sőt fogunk is.

ősi homár kaján 2007.08.14. 23:09:08

szvsz nagyon nem mehet nekik, pusztul az egész, az események se frissülnek a honlapon
de még ha lenne igényes vendégkör (nincs), bírnák-e pénzzel (nem! itt egy ételsornak 30-40 eurónak kellene lennie!), és akkor is honnan lenne személyzet? (és akkor a kígyó a farkába harapott)
sajnos ezekkel az árakkal (600 Ft borravaló??) nem lehet egy ilyen helyet fenntartani!!
sokat gondolok őrájuk is, az ő ajánlásukra mentünk először a Kajánba
koveshegy.uw.hu/
ahogy nézem 3 éve nem emeltek árat, vajon adnak-e még vargányás rántottát reggelire?
itt van két link összehasonlításképpen spo legszegényebb vidékéről, szintén a világvége (hehe télleg nemmessze Finisterre!)
www.manuelgago.org/blog/index.php/2007/05/27/restaurante-roberto-en-san-xulian-de-sales-vedra-excelente-produto-cunha-mirada-de-autor/
www.pazocibran.com/

persze akkor meg nem tudnánk megfizetni, vagy csak nagyon ritkán, ezért aztán menjen mindenki Hegyaljára meg az Őrségbe (na az is egy szép hosszú történet), és örüljünk annak, hogy ez is van

Sündisznócska 2007.08.15. 09:28:41

Szerintem, engem idézel a 600Ft borravalóval, de épp azt írtam, hogy annál jóval több járt volna. Csak nem 6000....
És, nem igazán tudok egyetérteni Veled: azon a vidéken is vanak már ÁRAK, ha ez a feltétele a minőségnek, akkor bizony tessék emelni, és nem tönkremenni, csendesen halódni inkább, sok szomorú kuncsaftot okozva.
Mi sem az olcsóság miatt autóztunk ennyit, hiszen, mondjuk www.coltibuono.com/0ristorante.asp?col=2&pag=menu ebben a toszkánai étteremben is megfizettük az árakat, és az egyik legszebb gasztro- toszkán élményem... (bár, eleve egy olyan szálodában laktunk, ahol isznyú jó konyha volt)

Nem beszélve arról, hogy, aki odáig elmegy, szerintem kevéssé érzékeny már arra, hogy egy előétel 800 vagy 1800 Forint, mert, aki odáig elautózott, leggyakrabban ajánlásra, az ki akarja próbálni a helyet.
Szóval, ha ez a gond, akkor tessék jó üzletembernek lenni, mert neki is az jó, meg, ahogy írtam, a vendégnek is.

Amúgy, nem teljesen jó példa, hiszen a másik orságszélen van, lehet mondani, hogy az osztrákok miatt, de pl. a Ráspiban is igen szép árak vannak, de, ha helyben maradunk, pl. a Degenfeld étterem sem olcsójános...

chilii · http://chilii.blogter.hu 2007.08.15. 14:20:23

érdekeseket írtok! van egy kedvenc mondásom: ilyen munkára, ennyi pénzért, ilyen embert lehet kapni! ez sajnos nagyon igaz, főleg itt vidéken. a tokaj környéki kis települések, bármilyen nevezetesek is a boraikról, sajnos nem tudnak annyi embert ide vonzani, hogy ezek a drága éttermek megéljenek belőlük, még főszezonban sem. így aztán minimálbérért + jó esetben borravalóért alkalmaznak embereket, akiknek nem szívügyük a munka. az általam ismert szakácsok (tényleg jók, még ha az egyik a tesóm is) már nem dolgoznak itthon, inkább vállalják az utazást és dolgoznak külföldön, hajón, vagy bárhol, ahol tisztességesen megfizetik őket.
a kissé felkerekített borravalóról pedig annyit, hogy a bocsánatkérésen kívül az lett volna a minimum, hogy meghívnak egy kávéra, desszertre vagy legalább adnak egy üveg tokaji bort, gondolom van belőle arra felé elég! erre nincs mentség!!!

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.08.15. 15:04:57

Így van, nekem is az a tapasztalatom, hogy az idegenforgalom nem éri el azt a mértéket, hogy biztosan meg lehessen élni belőle. Észak-Magyarországon, különösen a kisegbb településeken pedig egyáltalán nem élnek olyan fényesen az emberek, hogy az fő idegenforgalmi szezont kivéve az ilyen éttermeknek biztosítson egy aránylag stabil bázist, legalábbis a túléléshez. Ráadásul egyes körökben lassan snassz lesz itthon tölteni a szabadságot, ez sem segít a helyzeten.

Dusi · http://www.fleurop.hu 2007.08.15. 15:32:29

Én is voltam kis családommal, úgy jellemezném: közepes színvonalú főzés, jó kiszolgálás, magas árak. Ennyi pénzért máshol lényegesen jobbat eszünk... Részemről nem adnék még egy esélyt.

Sündisznócska 2007.08.15. 16:53:06

Nem tudom...
A Degenfeldben laktunk, és az ottani vacsoráinkon szuper pincéreink voltak! Ahogy a nagy könyvben meg van írva: folyton jelenlévő, de nem tolakodó, de, ha kellett valami, még szólni sem tudtunk, ott voltak.
Pedig, mivel "csomagra" fizettünk be, igazából még borravalót sem igazán remélhettek.
Sőt, egy tanuló sommelier fiúnk volt az esti borkóstolón, ő is hihetetlenül lelkes volt, a profizmus közelében! Pedig ő csak diákmunkás volt, nem is rendes alkalmazott.

A Kajános srác meg abszolút nem nézett ki minden hájjal megkent csalónak, aki így akar a pénzéhez keresni.

És azzal sem értek egyet, hogy, akit nem fizetnek meg, "joga van" sz@rul dolgozni.
Nincs joga, és a rossz fizetés nem mentség a rossz munkára. Ha nem tetszik a fizu, tessék egy házzal odébbállni vagy otthon maradni!
Ha meg valahol nincsenek "normális" alkalmazottak (amit fent cáfoltam), akkor bizony a vállalkozásom védelmében sem alkalmazok olyat, aki direkt csal a jelenétemben!), meg, nem érdekli a vendég...

Egyébként belegondolva én is azt hiszem, hogy amit ettünk, azért nem is fizettünk olyan nagyon keveset: egy előétel, két főétel, két víz, egy pohár bor, meg egy kávé még a pesti Belvárosban sem lenne sokkal drágább, mint volt ott....(hasonló "menü"-ért, szintén két személyre, épp a múlt héten fizettünk a Bock Bistroban szinte ugyanannyit, mint a Kajánban ősszel)
És ez is ugyanaz, mint a rosszul megfizetett, ezért rosszul dolgozó alkalmazott: ha nem élek meg belőle, ne csináljam....Vagy, ha Teréznayu vagyok, csináljam, de akkor már színvonalasan, mert a vendégeimnek nincs köze hozzá, hogy én fel akarom magam áldozni egy álomért.

ősi homár kaján 2007.08.15. 19:58:42

Chilii ezt próbáltam mondani, ha nincs is ennyire konkrétan rálátásom Off dehamárígy: a levendulás fagyid evidenciában, csak most sok a friss gyümölcs, inkább egy borongós októberi estére tartogatom, mellé zöldtea, esetleg egy korty single malt szivarral
lorien pontosan ezt gondolom, kis ország, kis foci, örüljünk hogy nektek összejött

chilii · http://chilii.blogter.hu 2007.08.16. 10:08:00

Kedves Sündisznócska! Sok igazság van abban amit írsz, de egy dolgot azért világosan kell látni. Egy ilyen kis térségben nincs másik hely, ahová odébb lehet állni, nincs több munka lehetőség. Ezért a jók elmennek, aki marad az meg olyan amilyen. Én nem állítom, hogy joga lenne szarul dolgozni, de csodákat sem lehet elvárni tőle. Nem is biztos, hogy szarul dolgozik, egyszerűen csak középszerű. Még ha nem is feltételezzük róla, hogy meg akart károsítani, akkor is amikor fizettetek, pláne, hogy csak ketten voltatok, az összegből rögtön látnia kellett volan a "feltűnő érték aránytalanságot". Ha legalább fejben megsaccolta volna a végösszeget, még időben kijavíthatta volna a hibát. És ha már nem tette, akkor legalább a tulaj kompenzálhatta volna valamivel a dolgot (fent írtam pár lehetőséget) és akkor most nem lenne miről írni, mert nem kellemetlen emlék lenne!
Egyébként sajnos az itteni (én mondjuk miskolci vagyok, de járjuk a környéket) árak már rég magasabbak a pestieknél, pont azért mert kicsi a forgalom. Ha véletlenül Pesten járok, mindig elcsodálkozom, hogy jóval olcsóbban tudok megebédelni, mint itt a belvárosban ahol dolgozom. Épp tegnap állt mellettem a pékségben egy fiatal pár(hátizsákosok), és arról beszélgettek, hogy az árak sokkkkal magasabbak, mint egy pesti pékségben.
Örülök, hogy a Degenfeldben jól éreztétek magatokat, de ott ahol komoly pincészet is van, természetes, hogy a szomelié profi, egy kis étteremben ugyan elvárnánk, de nem valószínű, hogy találunk.
Bocsi Lorientől, kissé hosszúra sikeredtem. :)

chilii · http://chilii.blogter.hu 2007.08.16. 10:11:38

Kedves Ősi Homár Kaján! Örülök, hogy a levendulás fagyi tetszik, épp tegnap reggel láttam, hogy az eső után újra virít a levendula. Érdemes kihasználni a lehetőséget!

Pascal 2007.09.13. 12:33:14

Már 2 szer komentáltam! de nem láttam az irásaimat!

Tudja segiteni engemet , mit történt kapták-e?


Amugy a lenyége: Mi csak örömöt probalunk át ádni az embereknek akik jönnek hozzánk. Semmi más , ha nem sikerült ez erezni , sajnalunk. Se többet, se kevesbbet, ezt tudjunk produkálni.

Még egy aproság: Nem tehetünk róla hogy annyira sokat bészelnek az éttermünkről és ilyen vagy olyan listába kérülünk. Se lobyzunk se fizetünk hírdetéseket vagy cikkeket.


jó, nyugodt és béke napot kiván az Ős Kaján minden olvasónak.

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.09.13. 13:31:57

Kedves Pascal!
Nekem nem jelezte a rendszer, hogy új hozzászólás érkezett volna, csak ez az előző, ami látszik is, biztosan valami hiba történhetett (lehet, hogy még be kellett volna még írni az ellenőrzőkódot, ami a botok és a spam ellen véd).

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.09.13. 13:56:44

És a lényegre reflektálva. Azt hiszem, igen kemény fába vágták a fejszéjüket, amikor itt, Magyarországon nyitottak vendéglőt, még akkor is, ha éppen a világ egyik legjobb borvidékén, mert ezek csak szavak, a hétköznapok másképp működnek. Ugyan igen mérsékeltek az áraik, de a régióban elő emberek többsége igen nehéz anyagi helyzetben van, ami biztosan nem segíti, hogy egy stabil alapforgalmat biztosítsanak a helyiek, gondolom a forgalom java része a borvidék idegenforgalmához kapcsolódik.
Mi, magyarok igen büszkék vagyunk a saját gasztronómiai hagyományainkra, ám azt hiszem, hogy csak becsapjuk ezzel magunkat. Az előző rendszer 40-50 éve nagyon nagy rombolást végzett e téren is, amit csak súlyosbít, hogy meg sem próbáltunk a dolgokat a rendszerváltás után helyretenni, sőt a helyzet (a multik megjelenésével) inkább csak romlott, többnyire csak a rosszat sikerült átvennünk. Éppen ezért igen nagy szükség van az olyan helyekre, mint az Ős Kaján, ahol az emberek újat, mást láthatnak.

És amint a beszámolóból kiderül, mi egy igen kellemes, szép estét töltöttünk el Önöknél, remélem mielőbb alkalmunk lesz újra ellátogatni, esetleg a honlapon is említett főzőtúrán részt venni.

Selinunte 2007.09.14. 23:38:05

Kedves mindenki!

Szerintetek hány olyan helyet találtunk eddig, ahol egy kétéves ikerpárral és egy minden iránt érdeklődő ötéves gyerekkel feszélyezettség nélkül tudtunk eltölteni egy fél délutánt? Ahol az étlap után rögtön játékdobozok kerültek elő, és a pincérfiú kedves mosollyal nyugtázta, hogy mikor éppen ki hol ül az asztalnál... Nem volt mindig látótávolságban, de valahogy keresés nélkül ott volt, ha szükségünk volt valamire.
Számomra az Ős Kaján nem egy szuperkonyha kellemes környezetben, hanem egy olyan hely ahol béke és derű van, kicsit "kilóg az időből", ráadásul elképesztően jót lehet enni.

ősi homár kaján 2007.09.18. 18:52:32

Pascal fején találta a szöget
(enni meg akárhol lehet)
süti beállítások módosítása