Hamarosan eljön a szabadság ideje, holnap reggel végre kiszabadul. Addig azonban még van idő egy utolsó posztmegírására, illetve még egy VKF7-re időzítettre. Igaz a főzést nem fogom akkor sem szünetelteni, mert önellástásra fogunk berendezkedni, így még lehet, hogy onnan is születik egy-két írás.
Nembisbéka VKF6-re készített áfonya chutney-is sertésszeletei nem hagytak nyugodni. Mindenképp el akartam tehát készíteni, annál isinkább, mert még pár hétig kapni friss áfonyát a kecskeméti piacon. Áfonyalekvár mondjuk nem volt készleten, de nem is akartam rá beruházni, és különben is már fejben elkezdtem a saját verziómat tervezni. Úgy döntöttem, hogy a chutney és a mártás között félúton fog az áfonya átlényegülni.
Ehhez a fogáshoz a tepsis krumpli illik a legjobban, de ebben a dögmelegben nem indítottam be a sütőt, hanem készítettem egy jó kis vöröslencse-főzeléket. A társaság amúgy sem nagy krumplirajongó.
Hozzávalók (~4-5 rendes adag):
- 1 kg kicsontozott sertéskaraj
- só
a mártáshoz
- 30-40 deka áfonya
- 1 nagyobb fej lilahagyma
- 3 deci vörös lambrusco
- 1/2 ek liszt
- 2 ek zsiradék
- 4 ek méz
- egész szecsuáni bors, szegfűbors, rózsabors, fehérbors, feketebors
a vöröslencsefőzelékhez
- 50-60 deka vöröslencse
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 kis (esetleg fél) fej hagyma
- só, babérlevél, pirospaprika, balzsamecet
- 2 ek kacsazsír (vaj, olaj is jó)
- 1/2 ek lisz
Első lépésben elkészítettem a főzeléket. Megmostam a vöröslencsét, sóval, babérlevéllel feltettem főni, úgy, hogy a víz bőven ellepje. Hamar szétnyílnak a szemek. Amint megpuhult, rárántottam. A zsiradékben megfuttattam az apróra vágott hagymát, beletörtem a fokhagymát, hozzáadtam a pirospaprikát, majd a lisztet. Eldolgoztam, és hozzáadtam a lencséhez a balzsamecettel együtt, gyorsan összekevertem.
A mártáshoz megolvasztottam a zsiradékot, kissé megfuttattam rajta mozsárban összetört borsok bő felét, majd a negyedbe karikázot hagymát, kissé sóztam, beleszórtam a lisztet, majd fokozatossan felöntöttem a lambruscoval, csomómentesre eldolgozva. Hozzáadtam az áfonyát és a mézet, kb. 15 perc alatt közepes lángon forralva besűrítettem. Félúton beledöntötem a maradék borsot.
Eközben a serpenyőben kb. 2 deci olajat hevítettem, és két menetben magas hőfokon néhány perc alatt pirosra sütöttem az előzőleg kézzel (ököllel) kissé megütögetett, majd besózott hússzeleteket.
A lencsefőzelék első ízlelésre kissé meghökkentően "komplementer" lett, de gyorsan megszoktuk, és a végén mindenkinek tetszett. Vörös lambruscoval öblögettük, én talán kissé túlzottan is :)
Utolsó kommentek