Egyszer már értekeztem e tárgyban, de ez most friss gyümölcsökből készült, ráadásul 6*1023-on fajtából :) -na jó, ez túlzás, ám tőlem nem szokatlanul-, így megér mégegy posztot. Ráadásul a múltkor a kép is jobban sikerült, ezt pedig késő éjjel lőttem. Ma úgyis péntek 13 van, így elmegy. :)
Szóval, múlt szombaton tobzódtam a piacon, ami gyümölcsöt csak megláttam és megtetszett, megvettem, alig bírtam felvánszorogni a pakkok terhe alatt a lépcsőn. Lássuk tehát mi került bele:
- 1 tálka (= ~30-35 deka) áfonya
- 2 tálka málna
- 2 tálka feketeszeder
- 2 tálka piszke
- ~60 deka kajszibarack
- 1 kiló szilva
- 1 kiló potyóka szilva (felénk így nevezik, ez a gömb alakú, elöször sárgás, majd bepirosodó apró szemű fajta)
- ~80 deka savanyú nyári alma
- 1 kiló meggy
- 2 citrom
Ebből már látszik, hogy semmit sem bíztam a véletlenre, elő is vettem a nagy leveses kondért, mert a 6 literest kicsinek ítéltem meg (lett is kb. 8-9 lier). Megtisztítottam, amit meg kellett, a többit csak leöblítettem, az almát magházától csak megszabadítottam és héjastól beleaprítottam, ráfacsartam a citromok levét, hozzáadtam a piszkét, a kimagozott, felezett szilvát és kajszit, a potyókát csak magostól, mint ahogy a meggyet is. Ráöntöttem vagy 30-35 deka gyümölcscukrot, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor már kezdett pezsegni, hozzáadtam az áfonyát, majd forrás után 4-5 deci tejszínnel és keményítővel behabartam, jól megszórtam őrölt fahéjjal (lehet még más fűszereket is, de nem akartam elnyomni a mindenféle gyümölcsök ízét), hozzáadtam a málnát és a szedret, és a édességét finomhangolva megforraltam. A fürdőkádban nagy mennyiségű hideg vízbe helyeztem. Amint elfogadhatóan kihűlt, azonnal beraktam a hűtőbe. Ha így cselekszünk, 4-5 napig garantáltan fogyasztható, mindig van hideg gyümölcslevesünk, levesnek, vagy desszertnek egyaránt kiváló. Tálaláskor nagy adag tejszínhabbal gazdagítottam.
Utolsó kommentek