Kezdtem reménykedni, hogy ezt most megúszom, ám a múlt héten Cserke lesben állt egy alaposan mélyhűtött hógolyóval, amit egy kommentben sikerült is a nyakamba gyömöszölnie :)
A nyár fogalmát most kissé tágabban fogom értelmezni, ugyanis úgy döntöttem, hogy új alapokra helyezem a tartósítást. Eddig csak barack- és szilvalekvárt főztem, amelyeket természetesen az idén is szeretnék készíteni, hiszen hagyományosan csak egy évre elengendő készletet szoktam felhalmozni. Szerintem az a jó, minél intenzívebben gyümölcsös a lekvár, ezért én cukor és tartósítószer nélkül készítem (azaz a baracklekvár minden 20 kilójához adagolok 1 kg gyümölcscukrot). A gyümölcsös íz legnagyobb ellensége pedig az idő, tehát mindig csak egy évre elegendő mennyiséget halmozok fel. Szamócalekvárt is terveztem eltenni, de sajnos sok minden közbejött mostanság, így ezt már az idénre bebuktam.
Már több soron berágtam azon, hogy nem kapni megfelelő minőségű savanyú-káposztát a piacon. Ezért az idén magam fogok savanyítani, természetesen a közepén egész káposztafejeket is. Már előre fenem a fogam a télen készítendő kiváló töltött káposztára. És persze a disznótorost is káposztaágyon szeretem sütni. És a korhelyleves... De nem is sorolom tovább :)
Tegnap bekészítettem az első kovászos uborkámat, kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. Ezen a vonalon tovább mozogva, az idén nekem kell a család számára eltett sós uborka készítésében is jeleskednem.
Az idén nyáron tervezünk egy Bulgáriai utat. Természetesen próbálunk majd minél jobban megismerkedni a bulgár gasztronómiával. A mediterrán és a török konyha egyaránt nagy kedvencem, a bolgár pedig mindkettőből sok mindent magába olvasztott, valószínűleg nem fog csalódás érni:). A tengernél pedig kiélhetem a tengeri halak és herkentyűk iránti olthatatlan szenvedélyem. Egészen más rámutatni a friss halra, hogy azt tessék nekem ott megsütni, mint elővenni a mélyhűtött cuccot a fagyasztóból, vagy a hipermarketek halaspultjainál méregetni a gyanús árukat.
Update 1: a rumos meggyet kifelejtettem, pedig azt mindenképp rakok el, ez egyik kedvencem :) Jófajta aromás kései cigánymeggy kell hozzá, abból az igazi!
Utolsó kommentek