Merjünk nagyot álmodni :) Megfogadva a tanácsot, vasárnap délután kuglóf sütésére adtam a fejem. A probléma mindössze annyi, hogy nem tudok eleget sütni, pedig elkértem Piros kuglófsütőjét, aminek maximális kapacitása 60 deka lisztből készült tészta, igaz alig birtam kiszedni a sütőből.
Vigyázat! A kép megtévesztő, a tányér cca. 32 cm átmérőjű...
Hozzávalók
- 60 deka (rétes)liszt (25% graham liszt)
- 16-18 deka vaj (nikkelezet szemmértékkel)
- 4 tojássárgája
- 2.5 deka élesztő
- kb. 3 deci tej (teljes kiőrlésű liszt mennyiségétől függően)
- teáskanál rum, csipet só
- 7-10 deka mazsola
- 2-3 kávéskanál kakaó
- 2 kockányi (85%) étcsokoládé
- kb 10-15 deka gyümölcscukor
- 2 cs. bourbon vaníliáscukor
- 2-3 deka vaj, darált dió, zsemle- vagy kalácsmorzsa az edény kikenéséhez
Későn vettem észre, hogy nincs elég réteslisztem, így a hiányzó részt bio tönkölybúzából pótoltam (ez eléggé barokkosan hangzik, de így volt:) ). Szóval a tejet megmelegítettem, elkevertem benne a vaníliás cukrokat, elmorzsoltam az élesztőt, és dolgozni hagytam. Addig beáztattam a mazsolát rumba, kimértem a lisztet, átszitáltam, elválasztottam a tojások sárgáját, majd jó negyed óra alatt megdagasztottam a tésztát. Kinyomkodtam a mazsolát, elgyömöszködten a tésztába. A mazsoláról maradt rumban elkevertem két teáskanál holland kakaóport (hasonló állagúra, mint a tészta). A tésztát két egyenlő részre osztottam, és az egyik felébe beledagasztottam ezt a kakaómasszát. Külön edényben letakarva meleg helyen egy órát kelesztettem, félidőben kissé lenyomkodva.
Vajjal kikentem a kuglófsütőt, és egyenletesen mindenhol megszórtam először darált dióval, majd zsemlemorzsával. Igazából kalácsmorzsa lenne az igazi, de soha nem marad szárítani. Egysze külön sütök már erre a célra egy másikat is (amellett, amit azonnal elpusztítunk).
A két tésztát kissé átgyúrtam, és nikkelezett szemmértékkel hasonló téglalapokat nyújtottam (45*30?), egymásra fektettem. Szakácskéssel durvára vagdaltam a csokoládét, és megszórtam a tetejét, majd feltekertem úgy, hogy a "fehér" lap volt alul, illetve kívül. Az így nyert a "hurkát" egyenletesen eligazgattatam a sütőformában, és fél órát kelesztettem. Sütés előtt megkentem egy kis cukros tejjel a tetejét, majd 185 fokos sütőben 55-60 percet sült.
Két hibája volt a kuglófnak. Az első, hogy nagyon fogyott, ezen máskor sem lehet segíteni. A második pedig az, hogy a kuglóf belsejében a felső harmad kissé beroskadt. Pirossal megkonzultáltam a dolgot, és szerinte nem is a kétfajta (azaz 3) liszt lehetett a baj, hanem nem hagytunk sütés után elég időt a kuglófnak a formában szilárdulni. Ez egy nagy cserépsütő, és lassan hűl csak ki, így a benne sütött kuglófnak több idő, akár negyed óra is szükséges lehet. Való igaz, nem tudtam disztingválni, két perc után már ki is borítottam a tálra, és már faltuk is. Fujj, még ilyen mohó társaságot! De legalább 10 percet kellett volna hagyni!
Felhasznált irodalom: http://hajnal.blogter.hu/?post_id=117283
Utolsó kommentek