Chilii a minap felhívta figyelmem egy doktor5ker-féle egyszerű és finom kalács-receptre. Ha már a múltkor instruálva megbirkóztam a fánkkal, most itt az ideje, hogy elengedett kézzel üljek a bilire, azaz egyedül segítség nélkül süssek. A feladatnak maradéktalanul eleget is tettem a fenti receptet adoptálva, a kalács finom lett. Habár egy kicsit ronda, de ugye a fiúk az óvodában ritkán fonják egymás haját. Szóval, khhm, a fonást még gyakorolnom kell. Sajnos a kép nem túl jó, de a gépem benn maradt az irodában, a telefontól pedig ez is kész csoda.
A képen ugyan nem látszik, de emeletesre gyártottam a művet, hogy minél nagyobb szeleteket lehessen vágni, aztán a fonási hibák mentén egyszerűen megroggyant szegény.
Hozzávalók:
- 50-55 deka liszt (30% graham)
- 3 deci tejszín (az eredeti recept 2.5 decit ír, de a teljes kiőrlésű liszt kicsit több folyadékot kíván)
- kb. 2-2.5 deka élesztő
- 3 tojás
- 1 cs bourbon vaníliás cukor
- 1 púpos evőkanál gyümölcscukor
- 1 maréknyi rumba áztatott mazsola
- 1 gondolatnyi rum
- 1 evőkanál tej
Enyhén megmelegítettem a tejszínt, feloldottam benne a vaníliáscukrot, és elmorzsoltam benne az élesztőt. Amíg kissé magtukhoz tértek az élesztőgombák, összekészítettem egy tálba a hozzávalókat, az egyik tojás sárgáját különválasztottam a kenéshez, majd kb 20 perc alatt bedagasztottam a tésztát. Azt hiszem nem is fogok erre a célra gépet venni, jó érzés kézzel gyúrni, dagasztani, és érezni, hogy a tészta életre kel. A legvégén belegyömöszködtem a mazsolát is, és egy órára elbújtattam keleszteni.
A kiszabott idő végén a tésztát kicsit átgyúrtam, három részre osztottam, majd a harmadokat 1:2 arányban szétválasztottam. A nagyobbakat tepsi hosszúságú rudakká sodortam (~40-42 cm). Úgy számoltam, hogy amennyit veszítek a fonással, annyit fog még kelni, és nem is nagyon tévedtem. A kisebb darabokat pedig bő kétharmadakkorára sodortam. Összefontam a három nagy, illetve a három kisebb rudat (elég szánalmas lett, de nem akartam megismételni a műveletet, nehogy túlgyúrjam a tésztát), majd a kisebb részt emeletként ráhelyeztem az nagyobbra, és a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyeztem a kalácsot. A maradék tojássárgáját kikevertem egy evőkanál tejjel, és egyenletesen elkentem a tésztán. Fél órát hagytam még kelni, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb 40-45 perc alatt megsütöttem.
Forró kakaóval (jó tömény, holland kakaóporból) a nagyját 3-an kivégeztük, másnapra csak a beígért minták maradtak. Baracklekvárral is kiváló.
Utolsó kommentek