Címszereplőnk gyorsan és olcsón elkészíthető, és szezontül függően szinte mindenfajta gyümölcsöt rakhatunk bele. Most a gerincét az alma alkotta, a többit pedig a fagyasztóból vadásztam össze. Lehűtve pedig nem csak levesként, hanem desszerként is megálljaa helyét.

A 6 literes fazekam főztem teli, ehhez az alábbi hozzávalók szükségeltetnek:
- kb. 2.5-3 kg alma (minél több fajta, annál jobb)
- fél kiló magozott meggy
- fél kiló málna
- fél kiló feketeszeder
- 2-3 citrom
- 2 deci főzőtejszín
- 3 púpos evőkanál keményítő
- (gyümölcscukor)cukor, fahéj
Az almákat én nem szoktam megpucolni, csak alaposan megmosni. A héj alatti sok fontos tápanyagot így megőrizzük, másrészt enyhén az is színez, illetve valamennyi sűrítő-anyag is kifő belőle. Negyedekre vágom, kivágom a magházat és felaprítom. Felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje, belerakok 2-3 rúd fahéjat, hozzáadom a cukrot, belefacsarom a citromok levét és felteszem főni. Kisvártatva beleteszem a meggyet, majd nem sokkal forrás előtt hozzáadom a többi lágyabb gyümölcsöt. Ha fagyasztott, nem fontos a kiengedéssel vacakolni, hamar kiolvad a levesben is. Amint megforr, behabarom a tejszínnel és a keményítővel, ha szükséges, még cukrozom (nem szeretem, ha túl édes), forrás után még párat rottyan, és kész is. Hamar be kell hűteni, legjobb pl. a mosogatót teliengedni hideg vízzel, és az edényt óvatosan beletenni, majd 1-2 alkalommal lecserélni a vizet. Amint kihűlt, irány a hűtő. Legjobb jéghidegen, egy kis tejszínhabbal a tetején tálalni.
Utolsó kommentek