Sütőiskolám újabb állomáshoz érkezett, pitét sütöttem. Immár sokkal jobb lett a végeredmény, mint az előző héten. Persze ismét egy zöldfülűeknek való egyszerű receptet választottam, amit nehéz elrontani:)
Kétfajta pitét is szerettem volna készíteni, de egyelőre még csak kísérleti üzemmódban dolgozom, ezért két fél adagot csináltam, és a tepsi fele almás, a másik fele kapros-túrós tölteléket kapott. A recept fele részben javasolja a graham lisztet. Benéztem a spájzba, és hát csak alig volt finomlisztem. Nem volt mit tenni, 3/4 rész lett a teljes kiőrlésű, amit végül nem bántam meg. Igaz, én szeretem is a teljes kiőrlésű lisztből készült dolgokat. Arra kell csupán vigyázni, hogy ennek valahogy nagyobb a nedvszívó képessége, ezért tobb folyadékot (tejet) kell használni.
Hozzávalók:
a pitéhez
50 deka liszt (2/3 rész graham)
3 tojás sárgája
1-1.5 deci tej
25 deka szobahőmérsékletű vaj
2 deka élesztő
1-2 evőkanál rum
csipet só, 2-3 evőkanál gyümölcscukor (kristálycukor esetén több)
1 citrom héja
túrótöltelék
60 deka túró
2-3 evőkanál cukor
1 tojás sárgája (plusz fél tojás, fél tojás elég a tészta kenéséhez)
1 csokor kapor
maradék tojásfehérje habbá verve
a citrom héja
1-2 evőkanál búzadara
almatöltelék
6 nagyobb alma, lehetőleg édesebb fajta
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál gyümölcscukor
A tésztát az alapanyagokból összegyúrtam, az élesztőt elég csak belemorzsolni. Akkor jó, ha az edény falától elválik, és már nem morzsalékos: egy kis plusz tejjel sikerült beszabályozni, az eredeti recept harmadennyit írt, a végén másfél deci fogyott el. Amíg a töltelékkel dolgoztam, a tésztát beraktam a hűtőbe.
Villával megtörtem a túrót, hozzáadtam a cukrot, a tojássárgáját, egy csokor felaprított kaprot, a citrom héját lereszelve, a búzadarát, és mivel látszott, hogy a pite tetejére nem lehet elkenni egy tojást, így annak a felét is. Jól eldolgoztam, felvertem a tojásfehérjéket, és elkevertem benne azt is.
Ez után jött az almatöltelék. Meghámoztam és lereszeltem az almákat, enyhén kinyomkodtam. Lényeges, hogy ugyanannyi legyen a mennyisége, mint a túrónak, ha nem elég reszeljünk le még egy almát. Hozzáadtam az őrölt fahéjat, a morzsát és egy evőkanál gyümölcscukrot, és összekevertem.
A tésztát nagyjából elfeleztem. Az egyik felét kicsit nagyobbra vettem, mivel nincs elég rutinom a pontos formára nyújtásban, és a levágott részek mentek vissza a másik felébe. Szóval kinyújtottam, méretre szabtam, és ment a az előzőleg kivajazott tepsibe (~37x23 cm). Megszórtam egy kics morzsával, az almás töltelék allatt kicsit erősebben. Rásímítottam a kétfajta tölteléket, a tetejét is kissé megszórtam morzsával. Most jött a neheze, méretre és formára nyújtani a maradék tésztát. Nem volt egyszerű, de trükköztem, a levágott részekből kipótoltam a nem megfelelő, egérrágta széleket: viszonylag sikeresen nyomogattam és illesztgettem. Szóval ráhelyeztem a tetejét is, megkentem a tojással, villával megszurkáltam és 180 fokon 50 percig sütöttem.
Felhasznált irodalom: Hargitai György Házi tészták& sütemények (Média Nova)
Utolsó kommentek