Eljött az igazság pillanata, a konyha kudarcról is illik beszámolni. Most egy ilyen következik.
Itt a spárgaszezon, és ez idáig hadilábon álltam a spárgával, de tavaly egyszer egészen jól sikerült készítenem, ezért elhatároztam, hogy most már ideje egy jófajta rakott zöldspárgának. Több forrás is azt állítja, hogy a zöldspárga alsó felét nem kell hámozni. Nos, hát hallgatva rájuk, illetve pár darabot nyersen megkóstolva magam is arra jutottam, hogy ez a műveletet kihagyható. Bár ne tettem volna, azaz, hogy tettem volna: meg is lett az eredmény, a spárga fele olyan fás, hogy szinte ehetetlen, még az éles kés sem igen vágja. És nem feltétlen csak a vékonyabb darabok, szóval még általános szabály sincs. Csak becsületből eszegetem, sajnálom kidobni a sok jó alapanyag végett, és amúgy az ízével nincs is semmi probléma.
A készítés során egyébként is több probléma merült fel. Először is, ugye, a besamelmártáshoz mit felejtettem el venni? Hát tejet. Ez utóbbi nemigen szokott lenni otthon, csak ha kifejezetten kell valamihez. Így a főzést félbehagyva, mehettem vasárnap délelőtt boltba. A sütőm felül nem igazán jó süt, a grillje elromlott, így a sajt pirulása sem lett ideális. Azaz semmilyen sem lett, mert aztán kissé nagyobb hőfokot állítottam be, ekkor viszont kifröcsögött a lé. Kész katasztrófa, ráadásul rengeteget dolgoztam vele.
Ezek után lássuk, hogy milyen lett volna, ha minden passzol.
Egy hatalmas tepsi megtöltéséhez az alábbi anyagmennyiség szükségeltetik: 2 kg zöldspárga, 2 közepes pulyka felsőcomb darálva (1.5 kg, természetesen jó a marha- vagy sertéshús is), 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 liter tej, 8deka vaj, 3 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 40-50 deka sajt durvára reszelve.
A zöldspárgát megmossuk, megtisztítjuk az alját hámozzuk, majd kötegelve enyhén sós forró vízben 10-15 percig lefedve pároljuk úgy, hogy csak az alsó rész legyen a vízben, a teteje a gőzben párolódjon. Utána a vizet leöntve hagyjuk kissé hűlni, hogy később lehessen vele dolgozni.
A serpenyőben hevítsünk egy kis olajat vagy zsiradékot, és pirítsuk meg a felaprított hagymát és fokhagymát, majd adjuk hozzá a darált húst. Amint kifehéredik, sózzuk és szórjuk meg alaposan kakukkfűvel, és egy kis borssal, és közel készre pároljuk,. Ha túl sok levet eresztene, enyhén hintsük meg liszttel, és keverjük el addig ismételve a folyamatot, míg fel nem veszi az összes levet.
Készítsünk besamelmártást: kb. 6-8 deka olvasztott vajon futtassunk meg 3 evőkanál lisztet, és folyamatosan kavargatva szépen lassan öntsük fel egy liter tejjel. Sózzuk és a végén bele lehet dönteni egy adag felaprított petrezselyemzöldet is.
A tepsibe tegyünk le egy réteg spárgát, erre egy réteget a darált húsból, majd egy vékony réteg besamelmártást. Legalább még egy-két ilyen emelet készítsünk, majd a tetején legyen spárga, majd azt szórjuk meg alaposan a reszelt sajttal. 200 fokra előmelegített sütőben süssük meg kb 50-60 perc alatt (az idő a mennyiségtől is függ, illetve ha megpirult a tetején a sajt, az is jelzi, hogy készen van). Tálalás előtt nem árt 10 percet pihentetni, hogy jobban fel lehessen vágni nagyobb kockákra.
Na, és ezen a ponton beütött a krach, ugye nem pirult a sajt, a grillező nem működik, ezért megkóstoltuk. Mentve a menthetőt, erős káromkodások közepette még egy órára most már fóliázva (puhuljon, abcúg!) visszatoltam a sütőbe. Valamit javult ugyan, de a végeredményre nem vagyok büszke.
Utolsó kommentek