Baraka (Duende) -azóta a kibertérben enyészetté lett- sárkánylevese adta az ötletet az alábbi leves készítéséhez. A jó csípős forró leves pedig jól is jött, mert valami megfázás-féle bujkál bennem.

Nem túlságosan nagy az alapanyag-igény 5 liter leveshez: 5 közepes cékla, 4 közepes sárgarépa, egy fej közepes méretű zeller, 1 fej fokhagyma, gyömbér, 4 kisebb fej lilahagyma, 30 deka barna champion, 2 csokor zellerzöld és csili.
A nagy levesfőző kondérban olívaolajt hevítettem és azon megpirítottam a felaprított fokhagymát, és 2-3 kisebb darab felaprított gyömbért (ezek sajnos tényleg kicsik voltak, egy kevés még jó lett volna, igazából a fokhagymával 1:1 arányban lenne a legmegfelelőbb). Megfuttattam benne 4 kimagozott (pár mag azért nem árt) és felaprított csilit, 1 teáskanál őrölt szerecsendiót, 2 teáskanál őrölt görögszénát, 3 teáskanál őrölt koriandert, majd hozzáadtam a megközelítőleg 2x0.5x0.5 centis hasábokra vágott céklát és pár percig pároltam pirítottam. Sóztam, felöntöttem vízzel, és forrás után 15 perccel belezúdítottam a céklához hasonló méretosztályra darabolt répát és zellert. Újabb 15 perc múlva a gomba következett. Még negyedóra múltán hozzáadtam 3 evőkanál mézet, 4 evőkanál jófajta szójaszószt, 2 citrom levét (kézzel facsarni jó, egyben semlegesíti a cékla nyomait), 1 evőkanálnyi almaecetet, valamint a szárastól felaprított zellerzöldet. Még 2-3 perc rotyogtattam és petrezselyemzölddel díszítve tálaltam.
Utolsó kommentek