A múlt pénteki Ázsia-bolt látogatás eredményeképp bőséggel feltankoltam keleti fűszerekkel. A vasárnapi menüben rögtön szerephez is jutott néhány. Már elsőre elég jól sikerült eltalálnom a hozzávalókat, és azok arányát, persze mindig lehet fejleszteni, és új variációkat kitalálni. A fogás elkészítése különben nem bonyolult, és előkészületekkel együtt is 50 perc alatt van.

A hétvégi bevásárlás során a baromfisnál a csirkemell-filé alsó részéből vásároltam másfél kilót, ez jóval olcsóbb, mint a teljes, és a céljainknak tökéletesen megfelel, csak ketté kell vágni, illetve szükség esetén az inas kapcsolódási részt ledarabolni.
Kb. 4 evőkanál olívaolajat hevítettem, és ezen megpattogtattam 1-2 tucatnyi lepkeszegmagot. Ez különben el is maradhat, csak kíváncsi voltam rá, hogy milyen lesz. Floyd állandóan ezt használta az indiai főzőcskéknél, én pedig a bajszom alatt folyamatosan anyáztam, hogy honnan a fenéből szedjek olyat, a városban nem tart senki:). Ezután megpirítottam egy fej apróra vágott fokhagymát, majd hozzáadtam egy jó adag kurkumát, őrölt gyömbért (frisset most sehol nem kaptam), 2 teáskanálnyi őrölt görögszénát és ugyanennyi madras curry-keveréket. Kicsit megfuttattam, majd szorgos kevergetés mellett rádobtam a csirkemellet és 4 közepes felkarikázott lilahagymát. Belemorzsoltam egy maréknyi szárított curry-levelet is. Amint a hús fehéredni kezdett, enyhén sóztam, felöntöttem egy doboz kókusztejjel, és még nagyjából ugyanannyi vízzel. A lényeg, hogy egyáltalán ne legyen bő lére eresztve, de azért ne is akarjon lekapni a sűrűsége végett. Kb. 15 perc lassú fövés után kiválóan megpuhult.
A köret érdekesen indult, ugyanis azzal kezdődött az egész történet, hogy már rég ettünk hajdinát, ehhez pedig jól illik valamilyen indiai vagy ázsiai kaja. A fenti ízösszeállításhoz, és főleg a kókuszhoz a hajdina viszont egyáltalán nem passzol, ám a bulgur annál inkább, sőt sokkal jobban, mint pl. a rizs. Így fokhagymás bulgurt pároltam:). Ja, igen, a Lehel piacon a török boltban egész jó áron kapható a bulgur, amint elfogynak a készleteim, megvan az utánpótlás.
Utolsó kommentek