A húsvéti fél bárány második hasznosítási formája a leves lett. Az összes csontot, fejet, és a nyakat (erről lehetett bőven húst vadászni a tányérba) és az előző napi cassoulet-ból megmaradt karajcsonttal együtt megfőztem. A végeredmény olyan kiváló lett, hogy a hűtőben a lé összeállt kocsonyának :)

A rendelkezésre álló csontos- és hús alapanyagot felraktam főni. Ekkor még bőven volt időm a levesbetétnek szánt májgaluskát összeállítani: két felvert tojásba elkevertem 20 deka alaposan felaprított kacsamájat, fél csokor apróra vágott petrezselyemzöldet, 1 gerezd fokhagymát beletörve, sót, borsot, 2 evőkanál búzadarát és annyi lisztet, hogy megfelelő állagú legyen. Amíg a leves főtt, pihenni hagytam a hűtőben. Szorgos habozás után egészben beleraktam 5 szál sárgarépát, 1 petrezselyemgyökeret, 1 nagy fej zellert, 1 kisebb fej kelkáposztát, egy karalábét, fél fej fokhagyma gerezdjeit, 2 fej vöröshagymát. Egy csokor zellerzöldet, 1 csokor petrezselyemzöldet, egy köteg apró levelű bazsalikomot és 7-8 szál oregánót cérnával összekötöztem és ezt is beleraktam. Innentől számítva bő két és fél órát bugyborékoltattam, majd leszűrtem, a zöldséges és húsos részeket pedig külön tálaltam. A májgaluska kifőzését is ekkorra időzítettem.

Utolsó kommentek