Ezen a hétvégén a gyümölcsös ízek domináltak, az édeskés és a sós ízek kavalkádjában tobzódtam. Már a szombat esti halétel is ennek a jegyében készült.

A szombat reggeli beszerzésnél kedvenc halasomnál különösen örömteli látvány fogadott: igen szép méretes süllők sorakoztak egymás mellett. Rögtön rámutattam a legnagyobb és legszebb példányra: őt kérem! Felpucolva 1.3 kg, pont az ideális méret. Hamar eldöntöttem, hogy az alma jól fog mellé illeni, és már a köret is körvonalazódott.
Lássuk az előkészületeket: megcsináltam az egyik jól bevált halas kencémet: egy evőkanál dijoni mustár, két teáskanál őrölt gyömbér, 4 gerezd áttört fokhagyma és fél citrom leve, két kávéskanál sóval. Ujjnyi széles távolságokban beirdaltam a halat, és csak kívülről jól bekentem a páccal, benyomkodva a résekbe is. Fél órát állni hagytam. Addig megmostam négy nagyméretű almát, a a csutkáját eltávolítva négybe vágtam, majd ezeket a gerezdeket hosszában még félbe és keresztbe 3-ba. Ráfacsartam a megmaradt fél citrom levét, így nem barnult meg és kapott egy kis citromos ízt. Amennyi kényelmesen befért, azt süllő hasába töltöttem, a maradékot pedig köré halmoztam. 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsült.
Ez idő alatt elkészült a köret is, mazsolás párolt bulgur képében. A megmosott és lecsepegtetett egy csészényi bulgurt (20 deka) kis olívaolajon megfuttattam, felöntöttem egy igen jól sikerült húsleves lefagyasztott levével és vízzel (két és félszeres mennyiségű volt az összes folyadék), a hígítás miatt kissé sózni is kellett. Kis lángon kell párolni. Amikor már majdnem felszívja az összes folyadékot, akkor kell hozzáadni egy maréknyi iráni aranyszínű mazsolát, ekkor nem szívja túl magát nedvességgel. Óvatosan elkeverjük, ruhával letakarva pihentessük tálalásig. Evéskor megállapítottam, hogy az almás süllőhöz ez az ideális köret :).
Utolsó kommentek