Aki igazi gulyás receptet vár, most nyugodtan továbblapozhat, mert erről majd egy alkalmasabb időben tervezek értekezni :) Az eredmény különben bárhol megállná a helyét, annyra jól sikerült, csak hát rengeteg "kőbe vésett" szabályt meg kellett szegnem a diéta végett. Na, és persze mostanában alig volt időm, így a fotózás is csak később és este, kutyafuttában történt, azért jobb helyeken egy kövezés is kijárhat:)
A gulyás lényeget összefoglalva először elindítunk egy marhapörköltet, amit félúton felöntünk lével, de csak annyival, hogy a belevaló zöldségeket ellepje. Én ugyanis nem szeretem, ha híg lélöttyöt kapunk tisztességes egytálétel helyett. Persze azért legyen leve is, de mindent csak mértékkel!
Igen fontos tehát, hogy rendes alapunk legyen, habár ebben lesz most a csalás, amiért még talán a Spanyol Inkvizíció is megkeres (puha párna és társai). Aprítsuk fel a vöröshagymát és a fokhagymát, amilyen apróra csak tudjuk. Járjunk el hasonlóképp a paprikákkal is, külön edényben tárolva, mert más időpontban lépnek színre. Nem árt, ha már ekkor felkockázzuk a marhát.
Vegyük elő a nagy kondért, és hevítsünk három evőkanálnyi olívaolajat vagy ennek megfelelő zsiradékot. Döntsük bele a hagymát, majd amikor kezd gőzölögni, akkor a felaprított paprikát is. Pároljuk, pirítsuk, időnként ránézve, megkevergetve. Mivel kevés zsiradékot használunk, eretnek módon néha kevés vizet pótolunk alá, máskülönben odaég. Közben a bátrabb versenyzők csak felületesen kimagoznak két brutál csilipaprikát, és felaprítják. Amikor már az alapunk kezdi a szétesés első jeleit mutatni (jó húsz perc kell neki), megsózzuk, pici vizet pótolunk alá, és hozzáadjuk a csilit, valamint egy kanál édesnemes paprikát. Átforraljuk, hozzáadjuk a húst, és a pirítás itt rossz szó, de valami hasonlót kéne művelni, hogy kissé megfehéredjen. Maradjunk annyiban, hogy megfuttatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és sózzuk. Ha a marha nem matuzsálemi kort élt, akkor nagyjából másfél órát kell most szép csendesen főzni.
A zöldségeket (és a krumplit) megtisztítjuk, és a húshoz hasonló méretűre daraboljuk. A kelkáposztát pedig elég négybe vagy hatba vágni. Ha a hús már legalább félkész a fentebb jelzett időpontban, akkor hozzáadjuk a zöldségeket, felöntjük annyi vízzel, hogy jó másfél-két ujjnyira ellepje, enyhén sózzuk, esetleg egy kis édesnemes paprikával meghintjük és forrás után még kb. 50 percet csendesen bugyborékoltatjuk. Ha a krumpli és a hús jó, akkor minden megfőtt. Felaprítjuk a zellerzöldet, és teáskanálnyi morzsolt majoránna kíséretében hozzáadjuk, átforraljuk, és 1-2 perc pihentetés után tálaljuk. 10 adag a végeredmény.
Utolsó kommentek