Ha nem jön valami közbe, minden szombaton halnapot tartunk, de legalábbis víz alatti életmódot folytató élőlény kerül terítékre. Így volt ez most is, különös tekintettel arra, hogy télvíz idején van az igazi csukaszezon. Sajnos a kedvenc halasnál a legnagyobb példány élősúlyban is csak alig kilós volt, így vettem még egy feleakkorát is hozzá, mert fogyókúra ide, fogyókúra oda, ahogy a tapasztalat mutatatta, négy fő éhesen maradt volna. Arról pedig nem is beszélve, hogy a sütéshez való ideális csukaméret jó másfél-két kiló környékén van. Azért így is igen jót ettünk :)
A dolog pofonegyszerűen működött: nem volt kedvem külön a körettel vacakolni, ezért egy tepsiben sütöttem mindent. Zöldborsóra is fájt a fogam, illetve volt egy thai wok zöldségkeverékem a fagyasztóban, azért azt okoskodtam ki, hogy egy kis krumplival és hagymával kiegészítve kiválóan fog illeni a csukához.
A felpucolt csukákat bő negyed órára sóba áztattam, majd erre a célra rendszeresített kefével lecsutakoltam. A só barátunk hal ügyben, egyrészt segít megszabadítani a külső "nyálkás" rétegektől, dörzsanyagként is közreműködik a tisztításban, és nem valamelyest eredeti funkcióját is betölti ilyenkor. Amíg a sóban álltak a halak, készítettem egy kis pikáns mustáros pácot: két evőkanál mustárban elkevertem egy kevés sót, két gerezd megtört fokhagymát, egy kis örőlt gyömbért (az az igazi, ha magunk reszeljük, de most nem ilyet találtam). Lehetett volna egy kis citromhéjat is reszelni bele, de ez most érdeklődés híján elmaradt. Az 5-6 centiméterenként beirdalt csukákat szépen bekentem a páccal kívül-belül, és kicsit elraktam a hidegre pihenni. Kb. egy kiló krumplit megpucoltam, egy fej vöröshagymával egyetemben felkarikáztam, és elvegyítettem. Enyhe sózás után egy deci bort aláöntöttem, lefóliázva előmelegített sütőbe fél órára beraktam. Mire ez letelt, kiolvasztottam a wok zöldségeket és a kb. 25 dekányi zöldborsót, majd óvatosan összekevertem ezeket a krumplival. Két "vájatot" húztam a csukáknak, és szépen elhelyeztem őket ide. A fóliát csak rádobtam, és most már egyben fél óráig tovább sült minden. Végül levettem a tetejéről a fóliát és 5-10 percet pirultak még.
Hogy végképp zöldmérgezésünk legyen, egy uborkát, 4-5 szál zöldhagymát, négy paradicsomot összeaprítottam, egy kis olívabogyóval, némi vágott bazsalikommal és egy citrom levével salátának elvegyítettem.
A krumplis vegyes-zöld végül enyhén túlméretezett lett, viszont a csuka hamar elfogyott :)
Utolsó kommentek