Sokan abban a tévhitben élnek, hogy nem lehet diétás tésztaételt készíteni. Tévednek. Minden az elkészítésen múlik, illetve, hogy mennyit eszünk belőle, és mivel. Kalóriában és szénhidrátban egyaránt jól számolható. A fogás elkészítése igen egyszerű, és hamar készen van. Máskülönben nem is értem azokat, akik étterembe járnak tésztát enni. Persze vannak maceresabb darabok, de ez nem az :)
Volt a hűtőben egy csomag fagyasztott tenger gyümölcsei koktél. Igen nagy barátja vagyok a tengeri kajának, ezért már csak idő kérdése volt, hogy mikor esik áldozatul. Mivel diétázunk, ezért rakunk bele mindenféle jót, ami illik bele és kapni a piacon. Sikerült szereznem egy közpes cukkinit, egy szép szál póréhagymát, 5-6 közepes barna championt, egy szép piros kaliforniai paprikát. Az otthoni készletekből egy fej hagyma, egy fej fokhagyma, egy kis sűrített paradicsom és egy darabolt paradicsomkonzerv, valamint egy doboz Barilla Fusilli esett áldozatul (bármilyen nagyobb fajta tészta jó, lényeg, hogy sok szaftot képes legyen felvenni).
Első lépésként felrakjuk a tészta vizét a tűzhelyre, és amíg felforr, előkészítünk mindent. Ha tervezetten dolgozunk, egy nap alatt lassan kingedjük a fagyasztott árut a hűtőben. Ha gyorsan kell, mint most, nincs más lehetőség, mint a mikró felengedő programja. A póréhagymát, paprikát, cukkinit, gombát felaprítjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát a lehető legapróbbra daraboljuk. Előkerítjük a létező legnagyobb serpenyőt (32 cm javasolt átmérő), és egy gondolatnyi olívaolajt hevítünk rajta. Szerencsés esetben ekkora már belekerült a tészta a forró vízbe, azt a forrástól számítva a csomagoláson előírt ideig főzzük. Eközben a fokhagymát és vöröshagymát megfuttatjuk, enyhén sózzuk, majd egyszerre jöhet bele a tengeriherkentyű és a zöldségek. Kb. máfél-két deci vízzel lehet hígítani. Amint az egész elérte a forráspontot, belekeverhetjük a sűrített paradicsomot. Pár percig pároljuk, majd mielőtt még kész a tészta, jöhet a fűszerezés, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, kapor mind jól illik bele, ki mit szeret. Ekkor kell belerakni a darabolt paradicsomot is, lével együtt. Amíg újra forrásnak indul, leszűrjük a tésztát, majd óvatosan beleforgatjuk a szószba (ezért jó a nagy serpenyő). Már lehet is tálalni. Lehetőleg a sajtot hagyjuk el. Pontosan öt adag került ki belőle. Máskor ez inkább három :)
Utolsó kommentek