Ha valakinek eddig gyengének tűnt volna a századik Tour útvonala, ma már biztosan más lesz a véleménye, az egyik legkeményebb nap elé néz a mezőny az Alpokban, amelynek a végén kétszer is felmennek Alpe-d’Huez-be, természetesen hegyi befutóval nehezítve. Ha Alberto szeretne valamit elérni, lassan ki kellene húznia a nyulat a kalapból.
A mai menüre nem volt egyszerű kutakodni, annál is inkább, mert csak kevés időm volt felkészülni, és az egyik leginkább szimpatikus ételhez, a Matheysine pitéhez például egy napon át kellett volna borban és fűszerekben pácolni a borjú és disznóhúst. Erről lemaradtam, de egyszer feltétlenül el fogom készíteni. E vidék másik jellegzetes étele a gratin dauphinois, azaz a burgonya gratin, amely már szerepel a blogon, így a pogne-ra esett a választásom. Alapja tulajdonképpen a brióstészta, amelyet narancsvirág vízzel, citromhéjjal és rummal ízesítenek, majd sütés előtt pengével megvagdossák, és így nyeri el jellegzetes koronáját. Sajnos a végén a formázás nem sikerült tökéletesre, mert a szikém már a meleg vizet is alig viszi, illetve az elkészített mennyiséget már két sütőlemezen kellett volna készíteni, így nem tudtam megfelelő nagyságúra széthúzni, hogy a lyukak a sütés végén is megmaradjanak. Szabványosan valahogy így kellene kinéznie.
Hozzávalók
- 500 g finomliszt
- 25-30 g élesztő
- 120 ml tej
- 3 egész tojás
- 80 g barna nádcukor
- 180 g vaj
- 1 citrom héja reszelve
- 4 ek. narancsvirág-víz
- 3 ek. rum
- + 1 tojás és egy kevés tej a kenéshez
1. Kovászt készítek: 120 ml tejet langyosra melegítek, csomómentesre eldolgozok benne 100 g lisztet, az élesztőt és a megadott cukormennyiség felét. Letakarva egy órát hagyom dolgozni. Kiveszem a hűtőből a vajat, felkockázva hagyom szobahőmérsékletűre melegedni.
2. Gyúródeszkára öntöm a lisztet, krátert "képzek" benne. Ráreszelem a citrom héját, beleütöm a tojásokat, belelocsolom a rumot és a narancsvirág-vizet. Elkezdem összedolgozni, közben hozzáadom a kovászt. Addig gyúrom, míg már nem tapad a kezemhez, majd fokozatosan beledagasztom a vajat. Meglehetősen lágy tésztát kapok, de a további dagasztás után szépen össze fog állni, akkor jó, amikor már tisztán elválik a deszkától, amelyhez egyébként sűrűn hozzácsapkodom.
3. Tálba teszem, kicsit megszórom liszttel, letakarom, meleg helyen legalább egy órát kelesztem.
4. Ennyiből kb. 8 darab pogne készíthető /a neten egészen grandiózus, több emberes darabok is előfordulnak, de ne üljünk fel az efféle propagandának/, így osztom el a tésztát. Meglisztezett deszkán korong alakúra formázom, majd egy jó nagy lyukat készítek a közepére. Ezt legegyszerűbb könyékkel, enyhe körkörös mozdulatokkal fúrva elvégezni. Egy tepsit kivajazok vagy sütőpapírt teszek rá, egymástól tisztes távolságra helyezem a tésztákat. Hagyom 20-25 percet kelni.
5. Egy tojássárgáját kevés tejjel eldolgozok, megkenem a sütemények tetejét, majd szikével mindegyikre legalább 6, egymást kicsit keresztező bevágást ejtek. Forró sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütöm.
A holnapi receptet Chiliinél keressétek!
Utolsó kommentek