A halfilézés után kimaradó halcsontokat, úszókat, egyéb értékes nyesedéket mindig elrakom és lefagyasztom, hogy aztán egy komolyabb halfőzéskor az alaplében hasznosuljon. Ennek megfelelően szépen gyűltek a halcsontok a fagyasztóban, aztán beütött a kecskedúlás, több, mint fél kecskét kellett elszállásolnom. A kecske érkezése egyúttal tabula rázát jelentett, kidobáltam minden gyanús, feltüntetett időpont nélküli szajrét, de még így is csak az alapleveim, a kecske és a halcsontok fértek el. Tehát hamarosan hallevest kell készíteni, így a verdikt, annál is inkább, mért már régen volt. Az első adandó alkalom viszonylag hamar, az elmúlt hétvégén elérkezett, kisebb vendégjárás volt kilátásban, kiváló alkalom a csak nagyobb mennyiségben elkészíteni érdemes ételre. Már csak a miként volt kérdéses. Igazából nem akartam halászlevet, de olyat sem szerettem volna, mint tavaly ilyenkor a bouillabaisse nyomán főzött pikáns halleves, amely nekem nagyon tetszett, de a potenciális közönség ismét majdnem ugyanaz volt, mint akkor, és ők annyira nem kedvelték. Igaz, néhány motívumot ezúttal is gond nélkül át lehetett ültetni a gyakorlatba, de a gyömbér, a paradicsom és a sárgarépás-krumplis zöldségezés mint új elemek teljesen más irányba terelték. A végeredmény mindenkinek tetszett, szerintem a legjobban sikerült halleveseim egyike lett. Mindennek alapja, a lé, valószerűtlenül töményre, de mégis frissnek hatónak, melegen bebőrösödőnek, a kocsonyánál is tartalmasabbra sikerült, a fűszerek és egyéb hozzávalók arányát jól sikerült hozzá eltalálni.
Hozzávalók (10 adag)
- 3-4 különféle nagyobb hal (ponty, harcsa, fogas, stb) feje, csontjai, úszói, stb
- 1 db 1.5-2 kg közötti ponty
- 1 db 1.5 kg körüli fogas
- 2 nagyobb keszeg vagy kárász (kb. 40 dekásak)
- só, tarkabors
- 1 kg apróbb kiflikrumpli
- 3 nagy szál sárgarépa
- 1 szál póréhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 hámozott paradicsomkonzerv (Mutti)
- só, 1 1/2 kk annatto, 1 kk római kömény, 1/4 csillagánizs, 1 kk édeskömény, 1 kk rózsabors, 1 kk feketebors
- 3/4 tk kurkuma
- 1 magozott csili
- 50-60 g körüli gyömbérdarab
- 3-4 ek gabona- vagy szőlőmagolaj
A halakat kifilézem. A keszegek szép nagyon voltak, azért úgy döntöttem, ezúttal azokat is filézem, és nem az alaplébe főzőm. A pontyot és a keszeget (ezt jobban) beirdalom. A filéket 5-6 cm széles csíkokra vágom, a túlságosan hosszúakat "derék" alatt felezem. Megsózom, borsozom és a hűtőbe teszem. A halcsontokat (a fagyasztottat előző este kiveszem, és a hűtőben olvasztom ki) felöntöm annyi vízzel, hogy jó 1 ujjnyira ellepje, felteszem főni. Forrás után lehabozom, amíg szükséges, majd fedetlenül a tűzhely legkisebb lángjára teszem. Egy óra múlva mértéktartóan sózóm. Néha átkeverem, hogy ne kapjon le az alja.
Egy újabb óra elteltével a hagymákat finomra vágom, a gyömbért meghámozom, milliméteres lapokra vágom, és amennyire csak lehet, finomra aprítom. A só kivételével a fűszereket (a csilit is feldarabolom, és hozzáadom) mozsárban finomra töröm. Másik vastag falú edényben olajat hevítek, megfuttatom rajta a hagymákat és a gyömbért, majd hozzáadom a megtört fűszereket és a kurkumát, összepirítom. Közben a póréhagyma felét felkarikázom, és ez mehet bele, majd egy-két perc múlva sózom, és a paradicsomkonzervet is beledöntöm. Nem szükséges a paradicsomot feldarabolni, elég az edényben fakanállal vagdosni, elnyomkodni, hamar szét fog esni. Nem túl erős lángon, fedő nélkül fél órát rotyogtatom, időnként átkeverem, ha túlzottan elfőné a levét, szedek hozzá az alapléből. Eközben megpucolom a krumplit és a répát, a krumplit elég négybe vágni, a répát pedig hozzá hasonló méretűre. A fél óra leteltével hozzáadom a répát és a krumplit, és szedek rá annyi hallevet, hogy épp ellepje. Amikor a krumpli kezd puhulni, hozzáadom a másik fél, vékony karikákra vágott póréhagymát, majd leszűröm az alaplevet (tilos passzírozni, esetleg érdemes jól kinyomkodni), amellyel felöntöm a levest. Amint felforr, beledobom a halfiléket, és nagy lángon, a lobogó lében kb. 10 perc alatt megfőzöm. Ha van haltej vagy ikra, az elég az utolsó 2-3 perce beledobni. Fél szelet fehér kenyérrel vagy pirítóssal érdemes tálalni. Rozé, siller vagy még inkább vörös lambrusco illik hozzá.
Utolsó kommentek