lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhtúró (13) juhturó (1) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllö (1) süllő (5) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

Szőlő, bor, szüret, VKF-28

2009.09.28. 13:25 lorien

Kissé elkésve és nehézkesen születik a poszt, mindennek oka pedig maga a Trinity által szervezett VKF tárgya. A késés konkrét oka az egész hétvégére elhúzódó szüret apám tanyáján, amelyről már tavaly ilyenkor született egy írás (a terminológiát lásd ott). Az idén kissé változtattunk a kialakult szokásrenden. A termés és ezért a munka jóval kevesebb volt a szokásosnál, talán többen is voltunk, így már majdnem akkor végzett a társaság a szőlőszedéssel, amikor a marha a bográcsba került. Cserében a szüret lehetett a szokásosnál több, sőt tulajdonképpen még most is tart (nem ment mindenki haza). A nehézkesség oka egy újabb konyhai baleset, pénteken sikerült alaposan elvágni a bal hüvelykujjam, s bár a sebesülés koránt sem súlyos, a gépelésben éppen eléggé akadályoz. Mindezt tovább súlyosbítja, hogy a nem mértéktelen, de maratoni borozás következtében másnapos ugyan egyáltalán nem vagyok, de a világot meglehetősen szürreálisan érzékelem.

 

Szóval, a kialakult koreográfiát már az elején megtörtük azzal, hogy ezúttal a teljes élelmezésről jómagam gondoskodtam. A reggelinek valót is magam vásároltam, és készítettem el (néhány dolog kivételével), ezzel tulajdonképpen el is ment a pénteki nap. Az ételsor nem kifejezetten illeszthető energiamentes fittnessz menübe, de ez egy szüretben nem is kifejezetten elvárás. Pálinkával kezdjük a napot, már ezen a ponton elbukik a dietetikus ajánlása, majd a szalonnák, császárhúsok, főtt húsok, kolbászok, sajtok teszik helyre világ rendjét, kezdődhet a munka. Az idén az estebédként elfogyasztott főétel is eltért a hagyományosnak mondható pörköltes-gulyásos vonaltól. Mivel bográcsban készült, ezért nem lehet túl sok újdonságot kitalálni, az alaptechnológiák sem különböznek, de mégis teljesen más a végeredmény. Eredetileg furmintos marhapofát szerettem volna készíteni, de a marhapofa (pontos) beszerzése úgy látszik, a vidéki Magyarországon még mindig a logisztikai bravúr kategóriájába tartozik. Bár a dátumokkal én is el voltam keveredve, egy héttel későbbre gondolva a szüret időpontját, de végül ezt a félreértést sikerült tisztázni a hentessel. Csütörtökön reggel azért a biztonság kedvéért beugrottam a boltba, ahol kiderült, hogy csak e hét keddjére lesz marhapofa. Abból pedig nem lesz szüreti étel. Szerencsére volt még készleten marhalábszár, ráadásul közel egy hetes vágásból, ennyi érleléssel már majdnem ideálisnak mondható. Gyorsan lefoglaltam a szükséges mennyiséget egy marhafarok társaságában, hogy másnap hazaszállítsam egyéb disznóságokkal egyetemben. Pontosabban a császárhúst már ekkor elvittem, ezzel kellett a leghosszabb ideig foglalkozni. Bár marhapofával lett volna ideális ez az étel, kissé átvariálva az eredeti elképzeléseim, a lábszárral és marhafarokkal is kiválóan működött. Sajnos a fotókkal megint bajban vagyok, a gépem otthon maradt, idegen tollakkal fogok ékeskedni. Jöjjenek tehát a receptek.

Konfitált császárhús

hozzávalók
- 2 kg császárhús (pontosabban a mögötte lévő dagadó szalonnástól)
- 1 kg mangalicazsír
- 2-3 ek nagyszemű só, 1 kk római kömény, 2 kk fűszerkömény, 2 kk mustármag, 2 kk koriander, 2 tk feketebors

A fűszereket és a sót serpenyőben pattogásig hevítetem, amint kihűl, mozsárban finomra töröm. Közben a császárhúst megtörlöm, leperzselem, éles késsel "megborotválom". A fűszeres sóval mindkét oldalát bedörzsölöm, fél órát-egy órát hagyom állni, majd egy pont akkora tepsibe vagy tálba, mint hús belehelyezem, ráöntök kb. 1 kg felolvasztott mangalicazsírt, hogy ellepje. 180-200 fokra előmelegített sütőbe teszem, negyed óra múlva visszaveszem a hőmérsékletet 80-90 fok környékére, 5 és fél órát át hagyom. Végül Beatbull ötletét kihasználva alufóliába csomagoltam, hogy megtartsa a formáját, az erkélyen éjszakára kihűtöttem, majd reggel hűtőbe tettem. Este a bőrt fél centinként bevagdostam hosszában és keresztben is, 5-6 centis csíkokra vágtam, közepesen nagy lángon kevés disznózsíron minden oldalát megpirítottam, a bőrét ropogósra. Bőrével felfelé tepsiben hűvös helyre raktam, így még két nap múlva is ropogós marad.

Konfitált göngyölt szalonna

hozzávalók
- kb. 3 kg hasaalja szalonna
- 2 kg mangalicazsír
- só, bors, 2-3 ág rozmaring, 2-3 zsályalevél, 1 csokor kakukkfű

A szalonna bőrét letörölgetem, megperzselem, megtisztítom. Mindkét oldalát sózom, majd a tetjére borsot török, és egyenletesen rászóróm a finomra vágott zöldfűszereket. Feszesen feltekerem, spárgával erőteljesen megkötözöm 5-6 cm-ként. Kacsasütőben ráöntök 2 kg felolvasztott zsírt (a fele az előző császárhúsnál használt fűszeres zsír volt), és 6 órán át 80-90 fokon konfitálom. Az nem baj, ha a szalonnát nem lepi el  teljesen a zsír, így kicsit megpirul  bőre. Félidőben óvatosan 180 fokot fordítok rajta, majd kiszedem tepsibe és hűvös helyre teszem kihűlni, végül be a hűtőbe.

Főtt-füstölt marhanyelv

hozzávalók
- 2 füstölt marhanyelv
- 3 babérlevél, fél marék feketebors, 4-5 zsályalevél

A marhanyelvet fél napra beáztatom, majd elfelezem. Annyi vízben, amennyi ellepi, felteszem főni, mellédobom a fűszereket. Forrás után csendes lángon két és fél órát párolom, majd a főzőlében hagyom kihűlni. Ekkor húzom le róla a külső réteget, majd vékonyra szeletelve tálalom.

Furmintos marharagu kapros-juhtúrós gombóccal

hozzávalók (kb. 25 adag)
- 6-6.5 kg érlelt marhalábszár
- 1 marhafarok
- kb. 15 deka kacsa, liba- vagy mangalicazsír
- 2 palack furmint (most Kerkaborum)
- 1.5 liter marha alaplé vagy húsleves
- 5 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 5 szál nagy sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1 zeller
- 50 g szárított vargánya
- 650 g tejföl
- fűszercsomó: zellerzöld, petrezselyemzöld, kakukkfű, babérlevél, zsálya, rózsabors, feketebors, római kömény
- só
- 1 nagy csokor snidling

- 15 szárított zsemle
- 1.5 kg juhtúró
- 15 tojás
- 1 csokor kapor

Tüzet rakok, megvárom, hogy jó "szakértői" parázs legyen. Közben finomra vágom a hagymaféléket. A bográcsban zsírt hevítek, beledöntöm a 4-5 centisre kockázott lábszárat és illeszkedéseknél "felkarikázott" marhafarkat. Néhány gallyat dobok a bogrács alá, hogy amíg pirul a hús, nagy tűz legyen. Egy megfelelő fakanállal óvatosan forgatom a húst, majd amikor kifehéredett és egy kicsit megpirult, hozzáadom a hagymát. Tíz-tizenöt percet együtt pirítom tovább, majd sózom, felöntöm a borral és az alaplével (egyenlő arányban legyen). Innentől kezdve tilos fakanállal kevergetni, csak rázogatni, forgatni. Amint forrás után elült a habja, hozzáadom a 4-5 cm hasábokra vágott zöldségeket és a fűszercsomót (a száraz fűszereket gézbe tekerem). Csak a parázson, csendesen  bugyborékolva főzöm, azaz  inkább kiolvasztom a húst. (A szél természetesen ellenem dolgozott, ezért néha 1-2 közepes ággal pótoltam a parazsat, vigyázva, hogy még épp ne lángoljon.) Forrástól számítva kb. három és fél óra múlva készül el. Félidőben hozzáadom a megmosott szárított vargányát, lesz ideje a lében beázni, fűszerként használom. Mielőtt leveszem a tűzről, ellenőrzöm a sózást, kidobom a fűszercsomót, beleszórok egy nagy csokor metélőhagymát, hozzáadom a tejfölt, és a bográcsot rázogatva elkeverem.

Miközben a ragu főtt, lereszeltem a zsemléket, összeállítottam a gombóc tésztáját a finomra vágott kaporral. A nagy mennyiségre való tekintettel segítőket toboroztam, ketten formáztuk a gombócokat, egy valaki pedig a gombócok két felét villával belapította, hogy jobban felvegye a szaftot. Amint a gombóc kifőtt (5 perc), egyet ellenőriztem, majd leöntöttem róla a vizet és tálaltunk.

 

12 komment

Címkék: szüret bor recept gasztronómia szőlő vkf vkf28 furmintos marharagu konfiált császárhús göngyölt szalonna főtt füstölt marhanyelv

A bejegyzés trackback címe:

https://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr71412519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medvedr 2009.09.28. 14:38:10

Jó kis ételnek tűnik mindegyi. Bár tényleg nem diétás. A marharagu szerintem vörösborral jobban működik. Teljesen hasonlóan főzők marharagut csak vörösborral. Mondjuk a marhafarok az nálunk obligát levesnek való.
A bazsalikom sem rontja el , ha van friss bazsalikomom, -és általában van az erkélyen termelem- rakok bele szerintem jót tesz neki. Klasszak a fotók!
"de maratoni borozás következtében másnapos ugyan egyáltalán nem vagyok, de a világot meglehetősen szürreálisan érzékelem." :-) ha megengeded ezt idézni fogom.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.09.28. 14:59:14

@medvedr:
Használd nyugodtan :)

Egy időben én is jobbára vörösbort használtam, aztán egyszer annak híján fehéret löttyintettem a pörköltbe. Egészen más, számomra harmonikusabb ízvilág kerekedik ki belőle, a fehérbor valahogy jobban kiemeli az ízeket, kevésbé hangsúlyos, de mégis érezhető. Persze itt is érvényes az alapszabály, hogy jó minőségű bor legyen, és azért nem árt, ha karakteresebb a sava, gerince, mint amilyen például a furmintnak vagy a rajnai rizlingnek van.

Az ököruszály leves nekem is nagy kedvencem, de szeintem érdemes felhasznlni a marhafarkat más szaftos húsételekbe, akár szólóban is. Annyi jó kötöanyag olvad ki belőle a lébe, hogy szinte azonnal megkocsonyásodik a tányéron, ragasztónak is beillene :)

medvedr 2009.09.28. 15:25:46

Ki fogom próbálni a farokrészt ragunak v. valami másnak is. A kötőanyag szót elolvasva ebben a szövegkontextusban nyálzani kezdtem, mint a Pavlov kutyája. Igen a fumint még ha édes is kifejezetten savas bor. Bár nem vagyok borszakértő. A bor pörköltbe öntésénél, legyen az vörös (általam preferált) v fehér (recepted/válaszod alapján kipróbálandó -későbbi időpontban) azé' megsajdul ott belül:-)

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.09.28. 16:00:12

@medvedr:
Szerencsére volt utánpótlásunk (bár nem ennyire jó, de igen korrekt fröccsbor), ezért nem ejtettem könnyeket a bor miatt :) Meg hát a VKF témája kifejezetten ez volt :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.28. 18:27:55

@lorien: lassan nem marad egy ép testrészed!:))
nagyon jók a receptek!
mostanában én is olasz módra készítem a ragúkat. ők főznek fehérborral, de vöröset isznak hozzá:) talán a tanninok hiánya ami harmónikusabbá teszi a fehérborral készült marharagút. nem tudom... én egy éve láttam egy jamie olver műsorban, -amiben olaszországot járta be-, ahol az nyolvanéves mamma főzte a vaddisznó ragút fehérborral (jamie is meglepődött) egy olasz kisváros főzőversenyén. meg is nyerte:)

gooseberry · http://www.piszke.blogspot.com 2009.09.28. 22:47:36

Híztam egy kilót, este tíz után tilos ilyen képeket mutatni!!Piszke

Cserke 2009.09.29. 10:21:31

Mámmegint ez a vagdalkozás...

Akarsz beszélno róla?:)

Cserke 2009.09.29. 10:22:13

beszélhetsz is akár...

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.09.29. 10:41:32

@Cserke:
Kedves doktornő, az úgy történt, hogy ... :)

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.09.29. 10:43:49

@gooseberry:
Nézni lehet :)

@Bombadil Toma:
Igen, én is pont ezt akartam, a tannin, a csersav, csak aztán már túl nyakatekertek lettek a mondatok, és átírtam :)

beatbull · http://www.kiserletikonyha.hu 2009.09.29. 13:42:50

Huhh, ez a rengeteg finomság! Dagadó, szalonna, marhanyelv! Oktoberfesten sörhöz is megférnének ;) Micsoda lucullusi szüreted volt ;)

chilii · http://chilii.blog.hu 2009.09.29. 14:24:49

ennyi kaját még nézni is sok innen a sárgarépám mellől!
süti beállítások módosítása