Nyakunkon a meggyszezon. Idén rengeteg meggy termett, a piacon igen jó árban lehet most hozzájutni. Annyira nincs jó évjárat, mint tavaly, a meggylekvárunk talán az idén nem is lett annyira ízletes, mint egy éve, bár panaszra így sincs okom. Szokás szerint nem kispályáztam, 27 kiló meggyet vásároltam a piacon. A lekvárban nem használtuk el mindet, hagytam eleget levesnek, hiszen ebben a nyári forróságban az egyik legjobb dolog a gyümölcsleves, akár még desszertnek is, de maradt egy adag fagylaltnak is. Jöjjön először a leves.
Hozzávalók /4.5-5 literhez/
- 2.5-3 kg meggy
- 1 rúd fahéj
- 2-3 szem szegfűbors finomra őrölve
- 1 vaníliarúd
- 1 szem kardamon egészben
- kb. 100-120g sötétbarna nádmelaszos nádcukor
- 250 g házi tejföl /30%/
- 2-3 ek. kukoricakeményítő
A meggyet kimagoztam, felöntöttem vízzel, hogy bőven ellepje. Hozzáadtam egy rúd fahéjat, egy egész kardamont, néhány mozsárban finomra tört szegfűborsot. Egy vaníliarudat kikapartam, és a belsejével a "magházát" is hozzáadtam. A Kaisers'-ben sikerült szert tennem egy egészen különleges, sötétbarna melaszos nádcukorra. Nagyon finom, tónusos, már-már a karamellbe hajló aromája van, nagyszerűen illik a meggyhez, ezzel édesítettem. Amint megforrt, eldolgoztam a tejfölben a keményítőt, és behabartam. Hagytam kihűlni, kivadásztam a kardamont, a fahéjat és a vaníliát, és behűtöttem. 3-4 napig eláll a hűtőben /ha kitart addig/.
P.S. antireklám: a Metróban árult akciós meggymagozó egy nagy rakás ..., még azt a kis pénzt sem érdemes odaadni érte, inkább adjuk a rászorulóknak
Utolsó kommentek