Múltkorjában Mamma szalámis karfiolkrémlevese kapcsán kezdett el motoszkálni bennem a gondolat, hogy a krémlevest egy ravioli-jellegű betéttel is igen kiválóan fel lehet dobni. Ezt hamarosan tett is követte, hiszen szeretem az ilyen jellegű kísérletezgetéseket. Noha a kivitelezés meglehetősen gyermeteg módon sikerült, az eredményt kóstolva, azt hiszem, alapvetően helyes úton jártam. Ebben a fogyasztók is megerősítettek.
Hozzávalók
- kb. 2.5 liter zöldség alaplé
- 750 g zsenge zöld spárga /1 kg is lehet/
- só, bors, szerecsendió
- 1.5 dl tejszín
- 1 ek kukoricakeményítő
- fél lime leve
tésztához
- 2 tojás
- 1 tk só
- kb. 160 g tönkölybúza fehérliszt /30-40% teljes kiőrlésű tönkölyliszt nyugodtan mehet bele/
Amíg elkészült a zöldség alaplé, volt időm az előkészületekre, azaz a liszt közepébe beleütöttem a tojást, megszórtam sóval, és néhány perc alatt összegyúrtam a tésztát. Fóliába csomagoltam, kb. 40 percet szobahőmérsékleten pihentettem. A spárgákat onnantól hámoztam, ahol a fásabb részt sejtettem, majd 4-5 centi hosszú darabokra vágtam, a fejeket külön leválasztva. A spárgát a forró, nagyjából készre sózott alaplébe hajigáltam, a fejeket pedig egy szürőbe tettem, és a fedő alatt a gőzben pároltam, 1-2 alkalommal a lébe mártva. Amint megpuhult /10-15 perc/, leszűrtem, valamennyi lével leturmixoltam, és az egészet újra felforraltam. Ha a fejek kissé roppanósak maradnak, az nem baj, sőt kifejezetten előnyös. A tészát 1 mm vastagra kinyújtottam, és kis távolságokat tartva mátrix-szerűen az egyik felére a spárgafejeket ráfektettem. A másik tésztafelet visszahajtottam, óvatoson lenyomkodtam, derelyeszaggatóval felszabdaltam. Sajnos eszetlenül dolgoztam, és túl nagy távolságot hagytam a spárgafejek között, ezért meglehetősen bumfordi tésztát sikerült készíteni. Legközelebb csak annyi helyet hagyok, hogy épp csak össze lehessen csippenteni a végeket. A tésztákat a levesbe szórtam, és hozzávetőlegesen 10 perc alatt kifőztem. A leves eléggé krémes állagú volt ugyan, de kíváncsiságból kipróltam, hogy egy kis keményítővel selymesebb textúrát kapok-e, és lőn, valóban sokkal jobb lett így. Másfél deci tejszínben eldolgoztam egy púpos evőkanálnyi kukoricakeményítőt, és azzal habartam be, belefacsartam fél lime levét, hozzáadtam a maradék spárgafejekket is, reszeltem bele egy kevés szerecsendiót, kapott pár tekerés tarkaborsot, összeforraltam, és tálaltam. Frissen őrölt tarkaborsot adjunk hozzá!
Utolsó kommentek