A kecsege mellé pirított spárgákból megmaradt egy rakatnyi szár, ezzel is kell kezdeni valamit. A tyúkok már egyébként is túl jól élnek /vö. nagy a jólét/, és különben is, amit csak lehet, szeretek hasznosítani. Triviális megoldásként a spárga-krémleves és a tejszínes spárgás zöldségleves merült fel. Népszavazásra bocsátottam a kérdést, az utóbbi megoldás győzött. Tartalékban is hagytam negyed kilónyi egész fehér spárgát, így bizakodva nézhettem a levesfőzés elé, amelyben egyedül az eltördelt spárgaszárak hámozása volt hálátlan feladat. Hiába, a táplálékért meg kell küzdeni :).
Hozzávalók
- 1 kg zöld spárga szára
- 1/4 kg fehér spárga szára
- 1/4 kg egész fehér spárga /vagy ami van, de vigyázzunk, a fehér kesernyésebb, és eluralhatja a levest/
- 2 fej fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 kisebb zeller
- 2 kisebb zsenge karalábé
- 5-6 közepes sárgarépa
- 2 nagyobbacska petrezselyemgyökér
- 1 ek libazsír
- 1 liter zöldség alaplé
- 2.5 dl tejszín
- 2 ek. kukoricakeményítő
- só, bors, tárkony, kaporlevél
- 1 ek nádcukor
- 2 lime leve
A spárgákat meghámoztam, nagyjából 4 centis darabokra vágtam. Az összes többi zöldséget hasonlóra. A sprágát és a karalábét külön választottam, más a főzési idejük. A fokhagymát és a hagymát felaprítottam, libazsíron megpirítottam, sóztam borsoztam, majd a hozzáadtam a zöldségeket és pár percig együtt pirítottam. Felöntöttem zöldségalaplével, és vízzel, hogy bőven ellepje, hiszen még később is kerül bele zöldség. Felforraltam, beállítottam a sózást, 10 perc múlva hozzáadtam a spárgát és a karalábét. Újabb 10 perc múlva megszórtam szárított tárkonnyal és kaporral, 4-5 perc múlva pedig belefacsartam 2 lime levét, egyensúlyként kapott egy evőkanálnyi nádcukrpot, és behabartam tejszínben egyenletesre eldolgozott keményítővel. Ellenőriztem az ízegyensúlyt, épp bugyan egyet, és máris lehet tálalni.
Utolsó kommentek