lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhtúró (13) juhturó (1) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllö (1) süllő (5) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

Angelo Kávézó és Cukrászda, Kecskemét

2009.03.31. 17:40 lorien

A kávézóról

Mindenek előtt egy vallomással kell kezdenem. Az előző néhány kecskeméti kávézóteszt után ugyanis már egy kicsit egykedvűen érkeztem legújabb tesztünk színhelyére, az Angelo kávézóba. Bár a nyitás napján a kolléganőim jeleztek, hogy mennyei süteményekre tettek itt szert, amelyek annyira finomak voltak, hogy nekem nem is maradt. Ez a hír azonban még nem hozott lázba, még ha úgy is döntöttem, hogy ha nincs süti, akkor legalább egy kávét megérdemlek, legyen az akármilyen. Nos, a kávé nem akármilyen lett, hanem igazán jó, de erről majd később. A kávézó egy régi polgári házban működik a református templom oldalában. A belmagasság itt is lehetővé teszi egy galéria kialakítását. Ez így jól is van, hiszen a lenti részt kissé eluralja a süteményes hűtő, illetve a kávés munkapult. Természetesen egy hozzám hasonló kávéfanatikus soha nem bánja, ha a kétfejes Faema E-98 President géppel kell farkasszemet néznie, de egy meghittebb beszélgetéshez más környezet való, erre pedig a galéria tökéletesen alkalmas. Kissé retró jellegű a berendezés, de ízléses, és ki tudja miért, de a natúr téglaboltozatos mennyezet is pont így jó, illik is az összképbe. Az egyetlen dolog, ami nekem egy kicsit zavaró volt, azok az illatosító mécsesek, de erről lehet, hogy én tehetek, amiért mindig közvetlenül melléjük ültem, távolabb már bizonyára egyáltalán nem ennyire erős. Hiába, mindig ott szeretek helyet foglalni, ahonnan a legjobban szemmel tarthatok mindent.

 

A felszolgálásról

A felszolgálás minden esetben gyors, pontos, a személyzet mosolygós és udvarias, teszi a dolgát. Mindenről megkapom a megfelelő tájékoztatást. Ennek megfelelően hamar kiderül, hogy a Caffé Perté Santo Domingo 100% arabica kávét fogok kapni. Az asztalokon többfajta itallap és süteményes lap is található, bár a süteményeket a lenti hűtőpultban is érdemes szemrevételezni. A tiramisu különösen biztatóan néz ki, utólagos véleményezés alapján is egészen jó: a mascarpone-krém finom, bár a piskótatésztában kicsit kevés volt a kávé és a szeszesital, inkább tejes, némileg szaftos. A kávés italok minden esetben az összes kötelező tartozékkal érkeznek. Harmadik alkalommal, amikor kissé felbátorodva úgy döntöttem, hogy nem az átmenetileg megfogyatkozott sütemény-kínálatból választok, hanem egy dupla risztrettóval jutalmazom magam, akkor sem estek kétségbe. Apró küllemi kifogásként megemlíthető, hogy a caffé macchiató csésze oldalán volt egy kis kávényom. Említést érdemel még az elmés pincér-távkapcsoló: kaptunk egy kis kütyüt rajta gombokkal, melyeket megnyomva hívhatjuk a felszolgálót, akár a számlát is kérhetjük.

 

A felszolgált kávéról

A kávétesztek eddig a pontig mindig jól mennek, aztán itt jön a feketeleves. Most azonban a feketeleves olyan, amilyennek lennie kell, végre örömmel jelenthetem, hogy létezik városunkban egy olyan kávézó, ahol megfelelően tudják és teszik a dolgukat. Már első alkalommal hamar felcsillant a szemem, amikor megpillantottam egy szép míves, fanyeles acél tömörítőt (valószínűleg Ascaso), majd még ennél is jobban, amikor megláttam, hogy szakszerűen használják is! Az eszpresszó mennyisége közel van risztrettóhoz, a csésze alakja miatt nehéz eldönteni, hogy alulról vagy felülről közelíti a 25 ml-t, de mivel nem a Mérésügyi Hivatal munkatársa vagyok, nagyjából annyi megállapítható, hogy mennyiségre még a szabványon éppen belül van. Az eszpresszó krémje a 100% arabica kávéhoz mérten minden esetben megfelelően vastag, megtartja a cukrot, keverés után záródik. A kávét a daráló adagolójából készítik, a risztrettóhoz nincs külön daráló, a kisebb mennyiség lefolyását erősebb tömörítéssel érik el. Az a sejtésem, hogy a beállításokat úgy tették meg, hogy közel legyen a risztrettóhoz. Ezt támasztja alá az is, hogy a risztrettó krémje olyan szabványos tigrismintás, ahogyan az a nagy könyvben le van írva. Kár, hogy akkor nem volt nálam a fényképezőgépem. Az eszpresszó krémje pedig akkor volt igazán szép tigrismintás, amikor az összes közül legkisebb mennyiséget kaptam. A kávé finom, enyhén, de nem zavaróan, inkább kellemesen kesernyés ízű, nem érezni a tisztán arabica-keverékek esetében időnként előforduló savanykás ízt sem. A tejes kávéitalok is finomak, megfelelő hőmérsékletűek. Egy apró hiányosságot tapasztaltam csak, talán a tejhab tartósságán még lenne mit javítani. Lehet, hogy ezért, a kapucsínóban egy kicsit több volt a tej aránya az ideálisnál, illetve az eszpresszó machiato esetében is hasonló volt a helyzet, amelybe pedig csak tejhab kellene. Ezek természetesen nem igazán komoly problémák, aránylag könnyen orvosolhatóak, és az italok élvezeti értékét jelentős mértékben nem rontották.

Árak

Az árak mértéktartóak, az eszpresszó, risztrettó és a caffé macchiato 270 Ft, a kapucsínó pedig 330 forint.

Összegzés

Mindent összevetve igazán kellemes meglepetést nyújtott az Angelo kávézó. Azt hiszem nyugodtan elmondhatjuk, hogy a nyitás óta eltelt rövid idő alatt máris a város egyik legjobb kávézója lett. Jó kávézó persze van több is, de ahol jó eszpresszót kapni, olyan kevesebb, az Angelo pedig ezek közé tartozik. Otthonos, kellemes környezetben kiváló kávéitalokat és olasz süteményeket fogyaszthat a betérő vendég. Érdemes beugrani akár egy gyors kávéra is, a pultnál elfogyasztva, de egy hosszabb baráti beszélgetést is nyugodtan tervezhetünk ide. Volt szerencsénk a tulajdonossal is néhány szót váltani, aki megemlítette, hogy a napokban érkezik hozzájuk egy profi barista újabb továbbképzésben részesíteni a személyzet minden tagját. Ez azt hiszem abszolút példaértékű, és reményt ad arra, hogy hosszabb távon is meg tudják tartani a nyitáskor igen magasra tett lécet, esetleg még tovább tökéletesíteni a kínálatban szereplő italokat. Ha mindez sikerülne, akkor Magyarországon a mégoly kevés kivételek közé tartoznának, hiszen hány olyan vendéglátó helyről tudunk, akik a biztató kezdet után csupán a hírnévből próbálnak megélni.

Angelo Kávézó és Cukrászda
Kecskemét, Szabadság tér 6.
Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 09-22h
 

A cikk eredetileg a Kávékorzón jelent meg

Későbbi tapasztalatok.

13 komment

Címkék: kritika kávé kávézó kávéházi teszt angelo kávézó

A bejegyzés trackback címe:

https://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr521037841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2009.03.31. 19:41:27

A tabla jopofa, az ertekezes felet nem ertettem, de neked elhiszem:)

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.03.31. 20:25:04

@Horasz:
Nem olyan bonyolult az, bár egy kis elmélyedés nem árt. Kérdés, mennyire vagy mániákus :)

chilii · http://chilii.blog.hu 2009.04.01. 13:47:02

Ez a tábla ez nagggyon! Leglább nevettem egy jót ma!

Papp Sanyi 2009.04.02. 17:23:53

Így van! A tábla tényleg eredeti és összhangban áll a tulajdonos által képviselt színvonallal. Grat neki a kávézóhoz!

PankaSzandi 2009.04.27. 17:58:47

Hát lehet, hogy most megköveztek, de nekem abszolút csalódás ez a hely!! Pláne a Nekem8 után....
Leginkább a kiszolgálással vagyok elégedetlen. Eddig még mindig ért valamilyen kellemetlenség. Vagy sokat kellett várni, vagy bunkó volt a pincér, de az is elég, hogy általában meg lehet fulladni a tömény illatosítóktól.
Még az sem kompenzálja mindezt, hogy tényleg isteni sütik vannak, jó a kávé és nagyon szép a design...
De ez az én véleményem és tapasztalatom.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.04.28. 08:50:18

@PankaSzandi:
Nem kövez meg senki, ha több vélemény érkezik, az mindenkinek hasznos.
A mécsesek nekem is kicsit tömények, említettem is, bár legutóbb mintha már enyhébb lett volna. A bunkóság miben nyilvánult meg?
Összesen talán 5-6 alkalommal jártam ott, eddig csak jó tapasztalataim voltak.

PankaSzandi 2009.04.28. 12:40:55

Az tény, hogy a mecsesek már nem annyira csömörek, hogy a fejem belefájduljon..
Nekem az első alkalom abszolut pozitív volt, de a nyitás óta mintha lanyhult volna a kezdeti lelkesedés.
Barátaimnak volt része egy kellemetlen szitiban. Alkoholos kávét szerettek volna inni, de közölték hogy 17óráig azt nem szolgálhatják fel, mert így egyeztek meg a református egyházzal. Erre barátaim egymás között megjegyezték, ez milyen disznóság (persze viccesen, nevetve), de nem problémáztak a dolgon. A pincér csajszi viszont magára vette és később ki is fakadt, hogy erről nem ő tehet és nem kellene ezért beszólni.. Pedig hangsúlyozom,nem Neki szólt a megjegyzés!!
És többször előfordult már, hogy 20-30 perceket!!! kellett várnunk, mire egyátalán felvették a rendelést. Pedig nem volt tele a hely!
+ nem szeretem, ha a pincér vágja a fintorokat, ha valami nem tetszik neki.
Hát dióhéjban ennyi. De a jó KV és a hely nyugtató hangulata még ennek ellenére isbecsábít néha.
Titkon még reménykedem, hogy csak kifogtam azokat a ritka pillanatokat, amikor bal lábbal keltek a pincérek és egyszer végetér ez a sorozat.
Viszont a pincérhívó szuper találmány!

bela1119 2009.09.20. 00:38:48

Nekem is sajnos vagy nem de volt már nagyon rossz élményem ebben a kávézóban mely a kezdetekben tényleg jó volt de mostanra már elgyengült annyira hogy már ajánlani sem fogom senkinek mert engem úgy megbántottak ebben az üzletben hogy én többet a közelébe sem megyek. nem hiszem hogy én lennék a hibás hogy a felszólgálók vagy betanított munkásoknak, (a felszolgáláshoz közük nincs) a reggeli frisseségük a nap végére lelanyhult és elfásult lesz, és nem lehet rendelni sem. Drága a sütemény ami még csak nem is friss. Legtöbbször az italok hömérséklete sem a legmegfelelőbb. Hiába jó a kávé gép ha nem jól van elkészítve. volt hogy 30 perc után sem vett észre senki minket de úgy voltunk vele hogy egy utcával föntebb is van másik hely igy átmentünk. egyszóval már nem éri meg odamenni tisztelettel béla kecskemétről.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.09.21. 13:48:21

@bela1119:
Mostanra nekünk is hasonlóak a tapasztalataink, írtam is erről egy posztot a nyáron valamikor, be is linkeltem ennek a végére.

Angelo tulaj 2010.01.25. 21:15:57

Sziasztok!

Remélem elnézitek nekem,hogy reagálok én is az itt leírtakra.
Kezdeném azzal,hogy bár minden kritikát magamra veszek mégis örülök,hogy láthatom azokat a hibákat is melyeket másként nem láthatnék.
A vendéglátásban nehéz megtalálni a megfelelő személyzetet. Volt néhány rossz választásom. Talán mostanra összeállt egy normális csapat. Természetesen hibák így is adódhatnak. Emberek ők is. Tudom ez közhely, de nehéz mindig tökéletesnek,előzékenynek,pontosnak,pörgősnek,humorosnak lenni akkor is,ha otthon áll a bál, vagy éppen az egyik kollegának megszületett a kisfia.
Mit tudok tenni? Figyelek rájuk, megismerem Őket és próbálom "nevelni" arra,hogy igényesek legyenek a munkájukra. Magam részéről minden alapot biztosítok ehhez.
Az alapok:
l1. Minden termék minőségi.
- A sütemények kézműves sütemények így bár lehetnek minimális esztétikai különbségek( több cukrász készíti őket), mégis az átlag süteményekhez képest ezek dupla adagok (súlyban mérhetően is), és benne van az anyag.
- A kávé a saját ízlésemet tükrözi. Nagy presszós vagyok,így nálam rossz kávé soha nem lesz. Ez a minőség az árban is látszik, 1kg kávét 9e Ft-ért vásárolok.
- Limonádék, koktélok,forralt borok stb.. Saját receptúra és minőségi. Nem akarom az alapanyagokat sorolgatni mert biztosan reklámnak vennétek.
2. Megfelelő elkészítés
- Bármelyik akár ex kollegát is megkérdeztek azt fogják mondani,hogy a főnök heppje a tejhab. Ott kezdődik minden. Egy jó tejhabot kb. két hónap alatt lehet megtanulni elkészíteni úgy,hogy az ne csak véletlen sikerüljön. Kéthavonta jön barista oktatást tartani, és persze én napi szinten figyelem,hogy úgy csinálják e ahogy azt kell. A karból az utolsó szemig kiszedik e a zaccot, szárazra törlik e, megfelelően tömörítik e a kávét, kiengedik e a kar felhelyezése előtt a vizet,hogy ami a gép szűrőjére ragadt az előző adagból az is kitisztuljon és figyelnek e arra is,hogy ne állítsák le túl hamar vagy későn a gépet. Ez a folyamat egy szimpla eszpresszó készítésének folyamata. Hihetetlen, de ez kb. 3 perc és presszót a latte-tól az ír kávéig mindenhez kell készíteni. :)
Minden termékről mindent tudniuk kell a kollegáknak. Ajánlom figyelmetekbe az itallapunkat amit úgy állítottam össze,hogy a kávé,tea,üdítők,borok,alkoholok történetét termékenként elolvashattok,ha unatkoznátok. Így a kollegáimat is tesztelhetitek:).
Kicsit elmerültem.Az egyik legkomolyabb kritika az az,hogy lassú a csapat. A gyorsaság és a tökéletes elkészítés együtt nem működik. Ez az egyik indok. A másik,ha egy időben 10-15-20 rendelést vesz fel egy felszolgáló egyszerűen nem tud minden 10 perc alatt elkészülni. Természetesen ezen is dolgozom,hogy hogy lehet a lehető legrövidebb idő alatt eljutni mindenkihez felvenni a rendelést vagy felszolgálni a termékeket.
2009 márciusában nyitottunk még egy évesek sem vagyunk sok oldalon most alakul ki a hely.
Átlagosan napi 8-10 órát bent vagyok szóval, ha gondoljátok szívesen veszem,ha személyesen is elmondjátok a tapasztalataitokat.
Lelkiismeretesen építgetem ezt a helyet, és úgy látom van eredménye.

Üdv,
Hegedűs Szabolcs

lorien · http://lorien.blog.hu 2010.01.26. 15:23:36

@Angelo tulaj:
Kedves Szabolcs!
Nagyon örülök, hogy leírtad a szempontjaid. Hidd el, hogy nem rosszindulatból kritizálunk, csakis a tapatalatainkat írom le. Én lennék a legboldogabb, ha városunkban nem csak 1-2 olyan kávézó lenne, amelyet bármikor bárkinek nyugodt szívvel ajánlhatnék, illetve ahová én is szívesen eljárnék.

A kávétok a nyitást követő időszakban vitán felül a legjobbak között volt a városban, de amint írtam is, a terasz megnyitásával a kiszolgálás színvonala és sebessége drasztikusan leromlott. Az a vendég, akivel nem foglalkoznak, az nem fog visszatérni.

Ennek ellére, miután a Kávékorzón reagáltál az utózöngére, valamikor november tájékán ismét ellátogattam barátaimmal, nem tesztelni, csak beszélgetni. Sajnos a helyzet még rosszabb volt, mint előtte, már a kávé is pocsék volt, és erről már láttam értelmét újból írni. Egyébként kértem egy dupla risztrettót, ehelyett kaptam valami mosogatólé-szerűséget, amelyet nem tudtam meginni. Már ránézésre is rossz volt, krém szinte mutatóban sem volt rajta, mocsáríze volt, mintha az előző főzetből a zacc egy része benne maradt volna. A felszolgálónak fel sem tűnt, hogy otthagytam, pedig nyilván valaki nem azért kér dupla risztrettót, hogy csak egy kortyot igyon belőle. A többiek itala sem volt igazán jó, hogy pontosan mit kértek, már nem is emlékszem, de nem is lényeges. Mindenesetre feltűnő pontossággal, forintra kiszámolva adtuk a számla ellenértéket, minden további válaszreakció nélkül.

Készséggel elhiszem, hogy a legjobb akarattal, szándékkal vezeted az üzletet, egyengeted a fejlődését, de a végeredmény mégsem ezt mutatja, legalábbis akkor egyszer sem, amikor ott jártunk. Ennyi véletlen valószínűleg nincs is, a kitűzött célokat úgy gondolom egyelőre nem sikerült elérni.

Azt tudom, hogy a mai igénytelen tömegtermékes világban nagyon nehéz minőségi vendéglátást vinni, már csak azért is, mert szinte lehetlen olyan alkalmazottakat találni, akik ehhez szükségesek. De ez nem mentség, csak lehetséges magyarázat. Mivel nálatok minden technikai feltétel adott, ráadásul a minőség iránti elkötelezettséged is megvan, azt gondolom, hogy valószínűleg az emberanyagban lehet a hiba. Vagy ennyien nem elegek hozzá vagy (egy részük) alkalmatlan(ok), esetleg mindkettő. Hiába jár le kéthavonta barista, ha a vendég ebből semmit sem tapasztal. Mindehhez ha hozzávesszük, hogy az Angelo a felsőbb árkategóriába pozícionálta magát, még annyira sincs lehetőség a hibára, mint másutt, de ettől függetlenül a vendég minden esetben elvárhatja, hogy a pénzéért kapjon valamit.
Mindezekről szívesen beszélgetünk akár személyesen is, az oldalsávban található az e-mail címem, ha gondolod, írj, és megbeszélünk egy időpontot.

Angelo tulaj 2010.02.01. 18:32:06

Kedves Lorien!

Köszönöm válaszodat. Úgy gondolom túlzásokba estél. Ez nem kritika,hanem ócsárolás. Ez bőven nem "szakmai" kritika. Lehet,hogy zavar Téged ez a hely. Nem Te vagy az első. Még a teraszra sem tudtál egy kedves szót pazarolni,hogy milyen kellemes,vagy látszik rajta,hogy normálisan megcsináltam, vagy,hogy a mellette lévő zöldterületre 300 virágot ültettem,hogy hangulatos legyen. Ez neked fel sem tűnt. Ahogy az sem,hogy mennyien ücsörögtek ott. Szar és kész az egész. Ez a Te álláspontod. Természetesen erre leírhatod,hogy nem zavar,és szakmai kritika és a sértettségem íratta ezt most velem,de azért ilyen szinten minősíteni,vagy alaptalanul lejáratni egy helyet,úgy gondolom nincs alapod. Persze mindig a kritika marad a hiteles és nem az amiről én írogatok. Ezzel csak a lelkem nyugtattam meg,hogy azért mindent ne! Mocsáríz? Ha 5x főznénk le ugyanazt a zaccot ezt a kávét akkor sem lenne mocsárízű. Bár tény és való,hogy nem is próbáltuk és azt sem tudom,hogy milyen a mocsár íze.
Na, nincs is értelme ezt tovább folytatnom, működik a hely, szeretik megdolgoztam/tunk érte. Fejlődni mindig lehet és fog is a hely.

lorien · http://lorien.blog.hu 2010.02.02. 16:04:27

Lehet, hogy kevésbé "harcias" hangvétel szerencsésebb lett volna részemről, de ez mit sem változtat a tényeken, amelyeket tapasztaltunk.
Ez egy független blog, senkinek sem vagyok elkötelezve, megengedhetem, hogy ne nyaljak be, de ugyanakkor azt is mindig szem előtt tartom, hogy a tőlem telhető maximális elfogulatlansággal és hitelességgel írjak. Elhiheted, hogy engem nem zavar az Angelo, sőt, ellenkezőleg, ez talán kiderül abból is, ha még egyszer elolvasod az eredeti kritikát. Jókat írtam, magas pontszámokat kaptatok, mert akkoriban ez volt a valóság. Az utózöngében írtak szintén a tényeket tükrözték azokban az időpontokban, amikor valamivel később ott jártunk, majd az is, amit előző hozzászólásban írtam. Ráadásul ez pedig már csak az előző kommentedre volt reagálás, eredetileg nem is kívántam semmilyen formában szóba hozni. Nem álláspont, nem vélemény, ezek tények. Talán már csak múlt időben, de ezek után érthető, ha nem járok minden héten. Mellesleg, ha le akarnám az Angelót járatni, akkor azt nem ilyen formában és nem ennyi idő múlva teszem, ez a műfaj egyébként sem kenyerem. Természetesen jogodban áll mindezek ellenkezőjét gondolni, lelked rajta.

Ha viszont tényleg komolyan gondoljátok, hogy város legszínvonalasabb kávézóját szeretnétek vinni, akkor ezeket a kritikákat a helyén kell kezelni. Mi van, ha mégis úgy áll a helyzet?

Ha nem csak üzleti vállalkozásnak tekinted az Angelót, hanem ennél valamivel többnek, esetleg szeretnél valamit tenni a - romokban álló - kávékultúráért, akkor egy oldalon állunk. Elhiheted, hogy sokkal jobban szeretek olyan kávéházi kritikákat írni, amelyeknek pozitív végkicsengése van, csak sajnos ezekből van rémisztően kevés.
süti beállítások módosítása