lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhtúró (13) juhturó (1) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllö (1) süllő (5) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

Szent György-hegyi mozaikok

2008.08.01. 16:41 lorien

Régóta terveztem már egy látogatás a Szent György-hegyre. Nem csak a csodálatos természeti értékei csábítóak, hanem maga a kultúrtáj is, lévén az egyik legjobb magyarországi borvidék egyik legértékesebb gyöngyszeme. A hegy úgy is mint természeti látnivaló, és úgy is mint borvidék nem túlzottan felkapott, szinte méltatlanul mellőzött célpont manapság. Igaz, ez jó nekünk, odalátogatóknak, mert nincs teli idióta turistákkal, de talán nem jó az ott élőknek, gazdálkodoknak, egyáltalán az üzletmenetnek. Ennek ellenére most nem volt egyszerű szállást kapni, ez július derekán egyébként inkább a bűvészmutatvány kategóriába tartozik. Célzottan két borpincét is terveztem meglátogatni, ezért mindenképpen Hegymagason kellett szállást találni, az önkormányzati honlapján számos élerhetőség megtalálható. Végül sikerült a hegyen találnunk egy üres vendégházat, gyönyörű kilátással Szigligetre és a Balatonra, meghozzá baráti áron. Ha lehetőség van rá, mindig ilyet keresünk, így nem vagyunk minden áron a bizonytalan vendéglői kosztra és kávéra utalva, ezeket magunk is összedobhatjuk.

Csütörtökön délután megérkeztünk Hegymagasra, elfoglaltuk a vendégházat. A házigazdák egy flaska kellemes italú saját termésű rizlinggel is megajándékoztak, nagyon örültünk neki, ezt az este folyamán el is szopogattuk. Gyors bevásárlást ejtettünk Tapolcán, részben feltöltve a készleteket, majd megnéztük Szigligeten a Balatont. 18 fokos víz, erős szél, a Balaton-átúszást le is fújták. Ilyen a formám, már negyedik éve, hogy mindig elbukom, de most nagyon nem is bánkódtam emiatt.

Másnap reggel korán felkeltem, bevásároltam a tapolcai piacon. Kaptam gyönyörű rókagombát, amely végül egy rántottában vitézkedett, sok-sok finom zöldéget-gyümölcsöt, termelői kecskesajtot, és a hentesnél marhacombot. Ezzel a készlettel már vasárnapig kihúztuk, persze a bort leszámítva. Erre a napra terveztük be a hegy megmászását is, ezért egy határozott, de nem elnyújtott reggeli után neki is indultunk. Úgy terveztük, hogy a hegyet az azt körülölelő útról indulva támadjuk. Így a túra első részén meglátogatjuk Nyári Ödön pincéjét, megmásszuk a hegyet, és a nap végén, mintegy jutalomként betérünk a Szászi Pincébe.

Nekivágtunk hát a hegynek, egy kis kaptatás után hamar elértük a Tarányi présházat és a Szent György-hegyi Lengyel-kápolnát. Miközben kissé kifújtuk magunk, megcsodáltuk mindkettőt, kár hogy épp nem sikerült egyiket sem megnézni belülről, de legalább lesz miért visszamenni /többek között/:). Innen tábla jelzi a Nyári pincét, hamar oda is értünk.

Szerencsénk is volt, nyári időszakban csak délután kettőkor nyitnak hivatalosan, de épp voltak a pincénél. A kóstolást most már az sem gátolhatta meg, hogy nem volt áram, mindezt gyertyafény és a kintről beszűrűdő természetes fény mellett is meg lehet tenni. Nyári Ödön borai közül sok kereskedelmi forgalomban is elérhető, így most ezeket mellőztük, és inkább a kis tételben készülő, igazi kézműves tételekre öszpontosítottunk. Igazán finom kéknyelűt, kései szüretelésű olaszrizlinget és szürkebarátot kóstoltunk. Közben elmondták, hogy például a kései olaszrizlinget 2006 decemberében szedték igen nagy keservek közepette, már szedés közben minden fürtöt egyenként meg kellett vizsgálni. A bor kezelése sem volt rutinfeladat, de végül az eredményt kóstolva mi is megállapítottuk, hogy nem volt hiába a rengeteg  munka. Közel másfél óra bórkóstolás után elég morált és erőt gyűjtöttünk a hegy meghódításához, folytatttuk utunk.

A turistajelzések nem mindenhol egyértelműek, nem ártott a térképet és a helyszínt többször is összevetni. Az Emmaus kápolnánál a szőlőt elhagyva balra fordulva az akácos mentén elkezdett emelkedni az út, először csak enyhébben, majd egyre kaptatósabban, míg végül a bazaltorgonák előtti utolsó, rövidebb szakasz már annyira meredek, hogy ott a zergék is csörlővel közlekednek.

Feljutva, a bazaltorgonák tövében kicsit megpihentünk, majd felmentük a fölöttük lévő tetőre, ahol északi és keleti irányban gyönyörű kilátás nyílik a Balaton felvidékre. Innen már csak pár percnyire a hegytető, ahonnan pedig a Balaton irányában lévő panorámában gyönyörködtünk. A beérkező ösvényről jobbra fordulva átkeltünk a hegyen, majd a tanösvényen át visszaereszkedtünk a hegyet körbejáró útra. A tanösvénytől többet vártunk, a "tan" jellegét mindössze egy információs tábla volt hivatott biztosítva, néhány ott élő faj képét feltüntetve.

A bazaltkúpról leérve ismét egyre inkább jellemző növény lett a szőlő, majd az Oroszlános-kútnál feltankoltunk, és rövidesen visszaérkeztünk a Tarányi présházhoz. A műúton lejtmenetben már csak pár perc innen a Szászi Pince.

Itt aztán a tervezettnél kicsit több időt töltöttünk. Eddig még nem volt módom a boraikat kóstolni, mivel kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak, de a Művelt Alkoholista olaszrizling panorámája alapján nagy reményekkel vártam a találkozásra. A valóság pedig többet hozott, mint a képzelet. Már a válogatás olaszrizling (2006) is leverte volna a biztosítékot, ha előzőleg nem kóstoljuk Nyári-féle válogatást. Szinte meghökkentő volt, mit az értő kéz és a hely művelni képes az olaszrizlinggel, amelyet lesajnálva inkább csak fröccsbornak tartanak. A kabócások előtt azonban még egy kis kitérőt tettünk a rajnai rizling, muscat ottonel, kéknyelű és szürkebarátok irányában. A 2006-os rajnai rizlingben erős potenciál lakozik, de az igazi néhány év palackos érlelés után lesz. Kérdés, ki tudja-e valaki ezt várni? A muscat ottonel nagyon igéretes, intenzív illattal indít. A szájban mindez először csalódást keltően elillan, olyan, mintha csak igéret maradna, ám a következő kortyok mégiscsak meghozzák, amit az elébb vártunk. Kicsit trükkös, mondhatni szofisztikált, de működik! A szürkebarátok is hozzák a formájukat, a magyar átlagmezőny felettiek, de valahogy nekem nem nyíltak ki igazán. Igaz, Bussay doktor szürkéje után igazán magasak, már-már irreálisak az elvárásaim. Miközben ezen merengtem, és készültem a kabócás rizlingre, hirtelen ránkszakadt az ég, az összes vendéget beterelve a mindössze pár négyzetméteres benti részbe. Utólag elgondolkozva, ezt égi jelnek kell tekintem, de erről majd később. Hirtelen sokan lettünk hát, de legalább kicsit elbeszélgettünk a többi vendéggel is, akiknek jó része hamar elszállingózott. És közben, igen, megjött a kabócás. Először a félszáraz (2006). Szinte sokkoló, mellbevágó élmény. Intenzív gyümölcsös, határozottan megtámogatva savakkal, érződik a viszonylag kései szüret, ott van a háttérben maga a vulkanikus talaj, sőt talán még a borász kézjegye is. A száraz kabócás rizlingben pedig mindez még sokkal határozottabban jelen van, szinte minden egyes szőrszálam égnek állt az élvezettől, miközben kortyolgattam. Ez még jobban egyben van, mint félszáraz testvére. Szászi Endre feladta a leckét, ezt nehéz felülmúlni. Márpedig ilyen bor nincs is. És mégis.

Közben telt az idő, le kellett szállni a fellegekből. Melyek igen alacsonyan és sűrűn gomolyogtak a hegy felett, szakadatlanul szakadva belőlük az eső. Légvonalban 400 méterre lakhattunk, ám köztünk volt a szőlőhegy, ilyen időben térdig merül az ember a sárban, maradt a másfél kilométeres gyalogút. Esernyő, kabát nincs, kilátások nem javulnak, el kell indulni. Vásároltunk még az estére /és a főzéshez/ két liter szürkét és nekivágtunk /sok tételből van két literes kiszerelés is, kedvező áron/. Az esőben világosodtam meg csak, hogy még ha nem is mérhető össze esetünk, de miképpen Prométheuszt megbüntettéák az istenek a tűz elvétele miatt, nekünk a víz lett a büntetésünk, hogy ilyen szép borokat kóstolhattunk. Sorsunkat büszkén és vidáman viselve hazasiettünk hát a sűrű esőben, miközben leszállt az est.

Nem is volt még pedig későn, nyilván a sok felhő miatt lett hamar sötét. Estére vacsorát igértem, mégpedig levest, a marhacombot pontosan ezzel a célzattal vettem. De ott volt a frissen beszerzett bor, melyet megkóstolva úgy döntöttem, legyen gulyás. Szürke gulyás, merthogy készüljön a szürkebaráttal. Pirospaprikánk ugyan nem volt, de ki mondta, hogy anélkül nem lehet?!

Szürke gulyás /5-6 adag/
hozzávalók
- 1 kg marhacomb
- 1 fej vöröshagyma
- 2 deka vaj
- 1 cső csípős paprika /lehetőleg piros/
- 7-8 kisebb sárgarépa
- 60 deka krumpli
- 1 kisebb zeller
- 2-3 szál petrezselyem
- 2 kisebb paradicsom
- 600 ml szürkebarát

A húst felkockáztam, forró vajon megpirítottam, majd néhány perc múlva hozzádobtam az apróra vágott hagymát és a felaprított piros csípős paprikát. További 4-5 perc múlva sóztam, felöntöttem borral, és lefedve csendes tűzön 80 percet pároltam. Ahogy kezdett puhulni, hozzáadtam a feldarabolt zöldségeket, és néhány szál zeller- és petrezselyemzöldet. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, fedő alatt csendesn tűzön bugyborékolva hagytam. Amikor a krumpli kezdett puhulni, hozzáadtam 2 apróra kockázott paradicsomot, 10 perc múlva kiszedtem a zöldeket, és tálaltam. Egyáltalán nem hiányzott a pirospaprika, sőt. Színanyag a csípős paprikából, sárgarépából és a paradicsomból is kioldódott, éppen elég is, a bor pedig intenzíven kiemelte az ízeket. Egyik legjobb gulyás, amit eddig készítettem, pedig igazán tábori és ad hoc körülmények között született.

Szombaton a pihenésé volt a főszerep, délelőtt elmélyedtem az Ezeregy éjszaka meséi között, majd délután bevásároltunk a Nyári Pincében. Ezután leballagtunk a Szászi Pincéhez. Szászi Endre a csáládjával éppen egy asztalt terített, mint kiderült, közel egy év, a hatóságokkal folytatott harc után végre aznap volt az első alkalom, amikor ételt is felszolgálhattak a borkóstoláshoz. Rengeteg tételt nem kóstoltunk még, úgy döntöttünk, hogy megnézzük, rozé-vonalon mi a helyzet? Miközben a bort kortyolgattuk, a gazda pár mondatban bemutatta a borokat, illetve beszélt a gazdaságról is. A saját területeiken (7.5 ha) ökológiai gazdálkodást folytatnak, csak rezet és ként használnak a szőlő és a bor előállítása során. A rozék is kellemesnek bizonyultak, még ha nem is kiemelkedően emlékezetes tételek, ár-érték arányban igazán verhetetlenek (800 Ft/palack). Közben megérkeztek a vendégek, akik előre bejelentkeztek a kóstolásra, így a 12 éves fia vette át a gazda szerepét, és megtartotta nekünk élete első kóstoltatását. Nagyon tetszett, amilyen elkötelezettséggel ő is mesélt a borokról, a gazdaságról saját szemüvegén keresztül, illetve szót ejtett a családról, barátokról, kutyákról, macskákról, az élet dolgairól. Visszakóstoltam az előző napi szürkebarátokat, valahogy most még jobb formát mutattak, mint előző nap. A 2006-os hagyományos nagyhordós érlelést kapott, míg a 2007-es a reduktív iskolát képviseli. Az idő majd eldönti, melyiket szeretem jobban :). És nem maradhatott ki természetesen a kabócás. Egyik sem. Még szerencse, hogy most megúsztuk eső nélkül. Közben kiderült az is, hogy a 2003-as olaszrizlingjet meg sem kóstoltuk, pedig az az egyik legjobban sikerült Szászi-bor, az évjárat igazán különleges volt. Ekkor már nem láttam értelmét az ismerkedésnek, így ebből csak látatlanban hoztunk másnap, egy ünnepi alkalommal fogom majd kinyitni.

Vasárnap bevásároltunk a Szászi Pincében, majd felmentünk a Szigligeti várba. Kellemes meglepetésnek bizonyult. Sajnos manapság egyre több várban szalad el a táltos az üzemeltetőkkel. Drága belépőjegyek, pocsék kiállítások, lehúzás. Iskolapéládja ennek Visegrád, több, mint egy ezres a beugró /egy óra sorban állással/, amelyben nincs benne a panoptikum, amely plusz 500 körül lehet. És röhejes. Mint ahogy a várban lévő kiállítások is. Nyugat-Európában egy B-kategóriás helyen magasabb a színvonal, itt pedig Magyarország egyik fő turisztikai attrakciójáról van szó. Ezt akarjuk magunkról megmutatni a világnak. Gratulálok! A sümegi várról is hasonló véleményt hallottunk, így most ki is hagytuk, pedig gondolkoztam, hogy hazafelé menetben útba ejtjük. Szigliget viszont a maga 300 forintjával a Balaton mellett egészen elfogadható. Igaz nem túl bőséges az információmennyiség, nincs komolyabb kiállítási anyag, de mégis jó hangulattal megy körbe az ember a várban, és a panoráma egyszerűen mesébe illő. Voltam már itt párszor, de megérte ismét felmenni.

Ezzel gyakorlatilag véget ér a programunk, a vár alatt még fagyiztunk egyet /nem messze Szásziék szigligeti borboltja is/, és kissé nehéz szívvel elindultunk haza. De már előtte éreztük is, jó lenne mielőbb visszatérni.

10 komment

Címkék: beszámoló bor szürkebarát recept gasztronómia nyári szászi gulyás Szent György-hegy

A bejegyzés trackback címe:

https://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr19596249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi főz 2008.08.01. 19:34:05

Nagyon szép hely, és tetszett a bejegyzés is.
A házigazdák "jó italú rizlingje" pedig jó kis freudi elszólás:-)))

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.08.01. 20:27:48

:) Ezesetben nem nem volt semmilyen hátsó gondolatom, tényleg nagyon jó kis rizling volt.

chilii · http://chilii.blogter.hu 2008.08.04. 11:35:03

nem tudom van-e már, de most már biztosan van nálam neked egy kreatív blogger kitüntetésed!

chilii · http://chilii.blogter.hu 2008.08.04. 14:02:38

na most volt időm végig olvasni! látom szépen sikerült bevásárolnotok, remélem azért még nekem is hagytál ott pár palack rizlinget!

a túrista jelzésekről csak annyit jegyeznék meg, hogy tavaly a Gulácson sikerült úgy eltévednünk, hogy én végül visszafordultam és lerogytam egy fa tövében (amin később felfedeztem a jelzést is halványan). többekkel is találkoztunk, akik szintén el voltak tévedve. nem értem, hogy miért nem frissítik a jelzéseket, egy doboz festék nem nagy költség, és állítólag fonos arra a turisztika!!!

Cserke · http://eteto.blog.hu 2008.08.04. 14:18:37

De rég jártam arra, most megint kedvet csináltál.
És még a borhoz is:)

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.08.04. 14:57:51

chilii!
Köszi :) Rizling meg egyéb finom borok maradtak még nektek is bőven, csak el kell menjetek érte :)

Cserke!
Örülök :) Hátha végre kibillensz a borok iránt meglévő apátiádból ;)

imperatissimus 2008.08.04. 16:54:32

Szia Lorien,

tudnál még néhány jobb szent györgy hegyi borászatot ajánlani? A Horváth pincéről www.horvathpince.hu/ mit tudsz? A jövő héten megyünk mi is és helyt kell állnom.

Köszi, imperatissimus

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.08.04. 17:29:19

Szia!
Pont a Horváth Pincét szerettük volna még kipróbálni, mert arról jót mondtak nekünk is, de nem maradt rá időnk. Majd legközelebb, de ha nektek sikerül, légy szíves írd mega tapasztalataid. Köszi!

chilii · http://chilii.blogter.hu 2008.08.05. 10:32:50

oké, megnyugodtam, és továbbítottam az infót a zuramnak, aki imádja a finom jóféle rizlingeket!

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.08.05. 10:35:07

Akkor itt nem fogtok hiányt szenvedni semmiben, mondhatni ez itt a Kánaán. ;)
süti beállítások módosítása