Ma ismét elkezdődnek a komolyabb hegyek a Tour-on. Lyontól nem messze, délről indul a szakasz, majd néhány 4-es kategóriájú hegyen át békésen betekernek Provance-ba, hogy a végén 220 km után egy kiemelt kategóriájú hegyen legyen a befutó. A térképet böngészve arra lettem figyelmes, hogy ma kb. 60 km-re keletre megy el a Tour útvonala Le Puy-en-Velay-től. Ez a világ egyik leghíresebb lencsetermő vidéke. A puy-i lencse sötét-zöldes esetleg kékes árnyalatú, apró szemű. A héja vastag, ízanyagokban rendkívül gazdag. Elkészítéséhez nem kell áztatni, kb. 25-35 perc alatt készre főzhető, az a jó, ha még nem fő szét, haraphatóan roppanós marad. Jómagam a babhoz hasonlóan só nélkül kezdem el ezt a fajta lencsét főzni, szerintem egy kicsit jobb állag érhető el vele, de az is igaz, hogy ha az elején sózzuk, akkor az jobban átjárja a lencsét. A mai napra nem egy ikonikus fogással készültem, hanem egy kicsit improvizáltam Chili segítségével. Mindazonáltal úgy vélem, hogy megjelenik a vidék jellegzetessége a tányéron. Külön említésre érdemes, hogy múltkorjában sikerült beszereznem egy üveg Edmond Fallot-féle diós borecetet, ez remekül illik a lencséhez, amelynek szintén van egy kis diós-jellege.
Hozzávalók (5 adag)
- 1 báránycomb (kicsontozva kb. 1 kg.)
- 1 fej fokhagyma
- fél citrom
- félmaréknyi kakukkfű, néhány szál rozmaring
- só, bors
- kb. 6 cl olívaolaj
- 200 g puy-i lencse
- 3 sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 kis fej lilahagyma
- 1 fűszercsomó (zsálya, kakukkfű, rozmaring, petrezselyemzöld, babérlavél, szegfűbors, feketebors, rózsabors, zöldbors)
- só
- 1 ek. Edmond Fallot diós fehérborecet
- olívaolaj a pirításhoz
- 5-6 cl jó minőségű, lágy olívaolaj (Alchimia az Olivaligettől)
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
1. A bárányt sütés előtt egy órával kiveszem a hűtőből, kicsontozom, szárazra törlöm. A serpenyőt felhevítem, kevés olívaolajon alaposan körbepirítom a húst. Sózom, borsozom. A tepsi alját megöntözöm olívaolajjal, kibélelem a zöldfűszerekkel, citromkarikákkal, és a háromba vágott fokhagymagerezdekkel. Ráhelyezem a bárányt, alaposan meglocsolom olívaolajjal és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem.
2. A báránycombnál ökölszabályként is alkalmazható: ha jól átsültet akarunk, kb.minden fél kiló húsra 25 perc sütési időt számoljunk, plusz húsz percet. Ha közepesre sültet szeretnénk, fél kilónként 20 perc, plusz 20-25 perc sütés szükséges. Amikor kész, legalább negyed órát pihentessük tálalás előtt.
3. A lencsét megmosom, kétszeres mennyiségű vízzel, egy zúzott fokhagymagerezddel, egy négybe vágott sárgarépával és petrezselyemgyökérrel és a fűszercsomóval felteszem főni kétszeres mennyiségű vízben. Kb. fél óra alatt fő puhára. Amikor kész, a zöldségeket és a fűszercsomót kidobom. Két kisebb sárgarépát egy petreszelyemgyökeret és a két kis lilahagymát julienne-re vágok. Olívaolajon megpirítom a zöldségeket, hozzáadom a lencsét, ha maradt alatta egy pici lé, az is jöhet. Meglocsolom egy evőkanál diós fehérborecettel, összeforralom. Elzárom a tüzet, megszórom vágott petreszelyemzölddel és alaposam körbelocsolon az Alchimia olajjal.
Tálaláskor a bárány fűszeres-citromos-olívaolajas szaftját feltétlenül használjuk fel. Egy jó tüzes villányi vörös illik hozzá, Bock Ermitage-t nyitottunk hozzá.
Holnap pihenőnap, a keddi receptet a Paszulyon találjátok.
Utolsó kommentek