Bár még javában dühöng a tél, és pontosan abban a február-márciusi időszakban vagyunk, amelyet különösen utálok gasztronómiai szempontból, és egyfajta sivatagként élem meg, néha azért különös dolgok bukkannak fel, amelyek egy kis színt visznek az konyhánkba. Így volt az elmúlt hétvégén is, amikor sikerült szert tennem egy pár zsenge galambfiókára. A mellét különválasztottam, és az alábbiakban olvasható fogás készült belőle, a többiből pedig főztem egy tavaszidéző levest. Érdemes kipróbálni, szerintem a galambmell íze vetekszik a kacsáéval, sőt szerintem jobb is, és most volt is alkalmam összehasonlítani, mert pont úgy alakult a menü, hogy a főétel rozé kacsamell volt. Így azért valahogy ki lehet bírni ... :)
Hozzávalók (3-4 adag)
- 2 galamb mellfiléje
- 2 galamb mája
- só, bors, olívaolaj
- 1/2 édesköménygumó
- 4 közepes barna csiperke
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 póréhagyma (ne túl nagy legyen)
- petrezselyemzöld, kakukkfű
- 1 ek. Tokaji furmintból készült borecet
- adagonként egy csurdítás az Olívaliget Novus olajából
1. A galambmellet leválasztom a csontjáról. A bőrét rajta lehet hagyni, elég vékony ahhoz, hogy az egyébként igen rövid hőkezelés alatt ropogósra süljön. A májjal együtt egy-másfél órára kinn hagyom a pulton.
2. A gombákat kb. hat részbe vágom, az édesköményt félcentis "szálakra", a fokhagymát vékony gerezdekre, a póréhagymát pedig vékony karikákra aprítom.
3. Serpenyőt közepesen magas hőfokra hevítem, kevés olívaolajon a galambmellet először bőrös felével kb. másfél-két percig sütöm, enyhén sózom, borsozom, majd átfordítom és további másfél percig hőkezelem. A májat együtt kezdem vele, de annak elég 1-1 perc is oldalanként a serpenyőben. Amint kész van, másik oldalt is sózom, borsozom, végül előmelegített tálra szedem és melegen tartom.
4. Újabb adag olívaolajat locsolok a serpenyőbe, most jöhet bele a gomba és az édeskömény, dobva-rázva pirítom. Másfél perc elteltével hozzáadom a póréhagymát és a fokhagymát. Amikor összepirultak, sózom, borsozom, megszórom frissen vágott petrezselyemzölddel és zsenge kakukkfűvel, meglocsolom egy bő evőkanálnyi borecettel, összeforgatom, és késznek nyilvánítom.
5. A galambmelleket ferdén kb. egy centi vastag szeletekre vágom, és az édesköményes-gombás keverékre halmozom, végül meglocsolom egy csurdításnyi Novus olívaolajjal.
Utolsó kommentek