Tegnap a Kecskeméti Szatyorban rendkívül értékes zsákmányra tettem szert. Bár a zsenge fehér spárgából a hűvös időjárás miatt csak alig a tervezett mennyiség felét tudtam hazavinni, viszont az igazi, csalhatatlan tavasz jegyében sikerült zsenge újfokhagymát vásárolni. Ez az egyik gyengém, szerintem ilyenkor a legfinomabb a fokhagyma. Hazaérve gyors vacsorát kerekítettem a szerzeményekből, kb. 20-25 perc alatt mindennel elkészültem.
![]() |
Hozzávalók (2 adag)
- 500 g fehér spárga
- só
- 2 ek. olívaolaj
- 120 g kerekszemű rizs
- só
- 2 szál zsenge újfokhagyma
- 250 ml tejszín
- kb. 50-60 g frissen reszelt parmezán vagy grana padano
- 1/2 szerecsendió, frissen őrölt tarkabors
- 2 tojássárgája
1. A spárgát alaposan megmosom, meghámozom.
2. Olívaolajat hevítek, a rizst - vízzel leöblíteni tilos - enyhén megpirítom rajta (azaz inkább csak fehéredjen ki). Enyhén sózom, kétszeres mennyiségű vízzel felöntöm, és lassú tűzön lefedve addig párolom, amíg fel nem szívja az összes vizet. Ekkor hozzáadom a vékonyra szeletelt újfokhagymát, összekeverem, és tálalásig lefedve pihenni hagyom.
3. A spárgát párolóbetéten kb. 10-12 perc alatt puhára gőzölöm, a végén sózom.
4. A tejszínt felforralom, eközben lereszelem a parmezánt és a szerecsendiót. Hozzáadom a tejszínhez, borsot török bele, majd amikor teljesnen felolvadt, két tojássárgájával besűrítem. Csak nagyon kis lángon szabad melegíteni, habverővel sűrűn kavargatva, hogy ne legyen belőle rántotta.
5. Elhelyezem a rizst és a spárgát a tányéron, enyhén meglocsolom a sajtmártással, a maradékot kis mártásos tálkában adom hozzá.
Utolsó kommentek