Ebben az ételben nincs sok újdonság a blogban eddig publikáltakhoz képest, hacsak a párosítás nem az. A fokhagymás vajon kicsit megfonnyasztott spenót sűrű, 10%-os görög vagy török joghurtal az egyik kedvenc kora tavaszi csemegém, és múlt szombaton azt gondoltam ki, hogy miért is ne adjam köretként a süllőhöz. Az eredmény itt látható, most egyébként is különösen aktuális.
![]() |
Hozzávalók (2 fő)
- 1 kisebb süllő (50-60 deka)
- 20 g vaj
- 1 csokor friss kakukkfű
- só
- olívaolaj
- 1/2 lime leve
- 500 g spenót
- 1 fej fokhagyma
- 30 g vaj
- 4 ek. 10% görög (Spar) vagy török joghurt (török boltok)
1. A halat egy órával a sütés előtt kiveszem, lefilézem, a fejet, csontokat, úszókat lefagyasztom, később egy alaplébe, halászlébe jó lesz. A filéket középen félbe vágom, szárazra törlöm, bőrös felével felfelé a pulton hagyom.
2. A spenótot megmosom, megtisztítom, salátacentrifugában megszárítom.
3. Közepesen forró serpenyőben kevés olívaolajon először a hal bőrös felét sütöm. Az első 15-20 másodpercben igyekszem gyengéden lenyomni úgy, hogy mindenhol érintkezzen a serpenyővel. Amikor szép aranybarna-ropogósra sült (kb. 2-3 perc), átfordítom, és további 1 percet sütöm a másik felén. Közben a serpenyőbe dobom a vajat és a felaprított kakukkfüvet, majd mielőtt kiveszem a halat, belefacsarom egy fél lime levét, és összerázogatom. Előmelegített tányérra szedem, és a tányérra csorgatom a zöldfűszeres szaftot is (ne a ropogós bőrre, mert felpuhul).
4. A serpenyőt papírtörlővel áttörlöm, beledobom a vajat. A felaprított fokhagymát megfuttatom, majd jöhetnek a spenótlevek. Annyi idő kell neki, míg épp csak megfonnyad, néha átforgatom. Enyhén sózom, és kész.
5. Először a fokhagymás spenótot szedem a tányérra, evőkanállal szedek rá joghurtot, ha ügyesek vagyunk, szép formás lesz. Melléteszem a halat, és odacsorgatom a zöldfűszeres szaftot.
Könnyű, gyümölcsös, száraz fehérbor illik hozzá, akár egy Irsai Olivér is.
Utolsó kommentek