Rengeteg elmaradásom van az utóbbi időben, mint ahogy ez a bejegyzés is megkésve jelenik meg. De talán még nem késő, szinte még mindent kapni hozzá, a paradicsom pedig helyettesíthető konzervvel is. Bár a paradicsom sem teljesen reménytelen, hiszen pl. még az erkélyemen lévő góliát is dacol az elemekkel, és úgy néz ki, minden ellenkező híresztelés ellenére beérleli a rajta lévő termést. Visszatérve a címszereplőhöz, az idei nyárias ősz elsősorban a raguk és az egytálételek jegyében telt el. Ezek közül néhányat fel is tervezek tenni, vagy ha nem is azt, ami elkészült, akkor a később továbbfejlesztett verizót. Ez mostantól különösen időszerű lesz, az időjárás most már nem gátolja, hanem éppenséggel indokolttá teszi a sütő üzemeltetését, és a nagy cserépedényemmel komoly terveim vannak. Ez a fejtett babos étel azonban nem igényli a cserepet, gázon is viszonylag hamar elkészül. A füstölt marhanyelvet már előző este el lehet/kell készíteni, így gyakorlatilag két óra alatt készen van az étel.
![]() |
Hozzávalók (7-8 adag)
- 1 füstölt marhanyelv
- 1 kg fejtett bab
- 1-1.2 kg paradicsom (lehetőleg kevésbe savas lucullus-féle vagy san marcanzo)
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1 zeller
- 1 csillagánizs
- 1 tk római kömény, 1 tk feketebors, 2-3 kk cayenne-i bors
- só
- fűszercsomó: zellerzöld, petrezselyemzöld, 3-4 babérlevél, kakukkfű
- 2 fej lilahagyma
- 3-4 ek olívaolaj
A marhanyelvet fűszeres lében felteszem főni, majd amikor megfőtt, hagyom a lében kihűlni, úgy mint itt (a levet leszűröm és lefagyasztom). Egy edényben kb. másfél liter vizet teszek fel forrni. A paradicsomokat megmártom benne, lehúzom a héjukat, majd apróra felkockázom. A zöldségféléket nagyobb darabokra (3-4 cm) vágom. A lilahagymát finomra vágom, olívaolajon megfuttatom, majd jöhetnek hozzá zöldségek. Összepirítom, hozzáadom a mozsárban finomra tört római köményt és fekete borsot, kicsit pirítom, végül jöhet a paradicsom, a fejtett bab és a csillagánizs. A petrezselyem és a zeller zöldjéből, babérlevélből és kakukkfűből fűszercsomót készítek, azt is beledobom. Forrástól számítva kb. másfél óra csendes fövés kell neki fedő alatt, néha nem árt ránézni, és megkavarni. Amikor megpuhult a bab, lehúzom a marhanyelv külső rétegét, kb. 3 centis kockákra vágom, hozzáadom. Megszórom a cayenne-i borssal, és kb 8-10 perc alatt összefőzöm. Jóféle cseh vagy belga barnasört igyunk hozzá.
Utolsó kommentek