Megjött a zellerszezon, már ha ilyet lehet mondani, hiszen az év néhány hónapját kivéve mindig kapható. Igaz, ebben az időszakban "érik be" a szabadföldi zeller, most aztán válogathatunk a szebbnél szebb példányok között, ilyenkor még friss, ízes zöldje is van. Az utóbbi fél évben annyira rá vagyok kattanva a krémlevesekre, hogy szinte minden zöldségből készítettem már (a sárgarépát kivéve), így hát előre megfontolt aljas szándékkal terveztem a hétvégi bevásárlást. Ennek folyamányaként hatalmas adag zellerrel megrakva érkeztem haza, a szatyorban 6 megtermett gumó várta további sorsát.
Hozzávalók (kb 4 liter, 8-9 adag)
- 6 közepesen nagy zeller
- 1 citrom
- só
- 2 babérlevél
- kis doboz tejföl
- 1 kk xantana vagy 1 tk étkezési keményítő
tálaláshoz
- hagymacsipsz
- tökmagolaj
- frissen őrölt bors
A zellergumókat megtisztítom, nagyobb darabokra vágom, felöntöm annyi vízzel, hogy ne túl bőven, de ellepje. Megsózom, a zellerek zöldjéből kiválogatom a legszebb szálakat, két babérlevél társaságában fűszercsomót készítek belőle, és ezt is belefőzöm. Amikor a zeller megpuhult, turmixgépben egyneműsítem. Úgy érdemes csinálni, hogy lehetőleg a művelet végére több lé és kevesebb zeller maradjon. Ebben elturmixolom a tejfölt, belefacsarom egy citrom levét, és egy kávéskanál xantanával fixálom az állagát (nem is annyira a sűrítés végett kell). Összeöntöm, összekeverem. Ilyenkor nem is kell újraforralni, de ha csak keményítő van, akkor muszáj. Tálaláskor borsot őrlök rá, megszórom ropogós hagymacsipsszel, és egy kevés tökmagolajat csurdítok rá.
Utolsó kommentek