Hetek óta vágytam egy jó levesre, és bár mindenfélét készítettem is, és jól is sikerültek, de mindvégig hiányérzetem maradt. Az elmúlt hétvégére készülődve egyre erősebben őrlődtem ebben a problémahalmazban, míg jött a megvilágosodás: húsgombócból kell levest gyártanom! Az alapgondolat után már minden világos volt, azt is tudtam, hogy kacsából kell: a piacon árulnak kacsmell belső filét, amely legjobb erre a célra, hiszen ezen a részen végighúzódik egy enyhén inas rész, amely alkalmatlanná teszi a hirtelen sütésre, töltelékbe viszont pont jó. Zsírtartalma viszont alacsony, ezért pótolni kell. Ez a húsrész már nagyon bevált nekem más, hasonló célra is, nagyon finom töltikében, és gondolom, töltött káposztában sem lehet rossz.
Hozzávalók (6 l)
- 750 g kacsmell belső filé
- 2 diónyi kacsazsír
- zsemlemorzsa (kb. 2 száraz zsemlének megfelelő mennyiség)
- 150 g gersli
- 2-3 tojás
- 1 1/2 kk római kömény, 1 tk feketebors
- 1 ek. finomra vágott petrezselyemzöld
- só
- 3 cs sárgarépa
- 1 karalábé
- 1 k zöldborsó
- 4-5 szál petrezselyemgyökér
- 1 fokhagymna gerezdjei
- 2-3 kisebb lilahagyma
- 1-2 közepes vagy nagyobb paradicsom
- só, olívaolaj
Kifejtem a borsót, a hüvelyéből alaplevet főzök (kb. 50 perc), eközben a kacsát késsel 2 mm-es kockákra vagdalom. Hozzáadom a finomra vágott fűszereket, kacsazsírt, tojásokat, zsemlemorzsát, gerslit, petrezselyemzöldet és sót, összedolgozom. Az a lényeg, hogy tartása legyen, hogy ping pong labdányi gombócokat formázhassunk belőle. A zöldségeket hasábokra vágom, a fokhagymagerezdeket félbe, a lilahagymát negyedelem. Olívaolajon megpirítom a zöldségeket, felöntöm a borsó alaplével, sózom, és amikor felforr, óvatosan beleejtem a gombócokat. Kb. 20-25 percet főzöm, amikor a gombócban a gersli is megpuhult, hozzáadom zöldborsót és a paradicsomgerezdeket. 4-5 perc alatt készre főzöm. Vágott petrezselyemzölddel tálalom.
Utolsó kommentek