Rég volt már hal, pedig továbbra is ha csak tehetem, minden szombaton halat készítek. Ezúttal nem volt kedvem a halasnál látott kínálathoz, ezért a Metróra bíztam magam, ott mindig találok valamit. Most a tilápiára esett a választásom, amelyről tudni lehet, hogy alapvetően semleges ízű, viszonylag alacsony zsírtartalmú, szálkamentes halféle, ezért egy kis élénk savas-vajas zöldfűszeres öntet nagyon fel tudja dobni, különben kissé unalmas lehet. A piacon kapni még spárgát, ezért úgy döntöttem, hogy újkrumplival egy angolos ihletésű köretet fogok készíteni, amely amúgy jól megy a halakhoz.
![]() |
Hozzávalók (2 adag)
- 2 nagyobbb tilápia filé (450-500 g)
- 1 biocitrom
- 1-2 ek. olívaolaj
- 30 g vaj
- kakukkfű, citromos kakukkfű, majoránna, petrezselyemzöld
- só, bors
- 300 g fehér spárga
- 6-8 közepes szem újkrumpli
- 20 g vaj
- petrezselyemzöld
- só
A halat sütés előtt egy órával kiveszem a hűtőből, szárazra törlöm, bedörzsölöm olívaolajjal és a pulton hagyom. Az újkrumpli már nem volt teljesen zsenge - és mert egyébként is jobban illik ehhez az ételhez úgy -, meghámoztam. 15 perc alatt meggőzöltem. Közben megmosom, meghámozom a spárgát, 5 centis darabokra vágom. Amint megpuhult a krumpli (késsel ellenőrizzük!), kiveszem, és a helyére rakom a spárgát, amelynek 6-7 perc elég. Serpenyőben kevés vaj és olívaolaj keverékén közepes, lángon megpirítom a halfiléket, közben sózom, borsozom. Oldalanként kb. 2-2 perc elég, mikor kész, félreteszem a tilápiát, elzárom a tüzet, és vajat dobok a serpenyőbe. Amíg felolvad, ráreszelem egy citrom héját, amelyet utána félbevágok, az egyik félének a levét belefacsarom, végül hozzáadom a durvára vágott zöldfűszereket. Közben a spárga is megpuhul. Gyorsforralóban vajat olvasztok, néhány levél durvára vágott petrezselyemzöldet dobok bele, megfürdetem benne a spárgát és a krumplit, közben sózom is. Egy pohárka könnyű rajnai rizling vagy sauvignon blanc jól illik hozzá.
Utolsó kommentek