Végre komolyabb erőkkel jelentek meg a gombászok a piacon. Az esős idő ellenére az idei kínálat egyelőre meg sem közelíti a tavalyit, sőt szinte semmilyen, eddig szegfűgombát is alig kaptam. Most változni látszik, bár a vargányáról lemaradtam, de szerencsére volt még rókagomba, amelyet szintén szeretek, így ennek nem tudtam ellenállni. Először egy gombás kiegészítőt akartam a tarjához és a tökfőzelékhez, de aztán - nagyon helyesen - lebeszéltem magam róla, és egy reggeliben végezte. Nem bántam meg :)
Hozzávalók (2 fő)
- 20 deka rókagomba
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb paradicsom
- 1 ek olívaolaj, 30-40 g vaj
- só, bors, 1 kk muskotályos borecet (ha nincs, elhagyható)
- petrezselyemzöld
- pirítós
A rókagombát folyó víz alatt megtisztítom, lecsepegtetem. Viszonylag nagyobb darabokra vágom, a hagymát hosszára csíkozom, a fokhagymát "felkarikázom", a paradicsomot felkockázom. Serpenyőben kevés olívaolajon vajat habzásig hevítek, rádobom a gombát és a hagymákat. Először megvárom, míg levet enged, sózom, a levét elforralom, és még a zsíradékon pirítom 1-2 percet. Végül jöhet hozzá a paradicsom, amelyet csak épp, hogy körbepirítok, levet nem kell, hogy engedjen. Petrezselyemzölddel, borssal és egy nagyon kevés muskotályos borecettel fűszerezem, és azonnal mehet a pirítósra.
Utolsó kommentek