Amikor megkaptam a Tokaji Borecet Manufaktúra csomagját, örömmel fedeztem fel a muskotályos borból készült ecetet. Mint közismert, a muskotályos borok ételekkel történő párosítása nem triviális, de nem is lehetetlen feladat. Az egyik kézenfekvő megoldást általában a gombák adják, különösen a rókagomba passzol jól hozzá, de egyrészt még szezonja sincs, másrészt az ecetben sokat szelídülnek a muskotályos ízek, ezért kipróbáltam az egyszerű, termesztett barna csiperkével – az eredmény nem okozott csalódást. És még egy apró megjegyzés az alapanyaggal kapcsolatban: direkt három darab kb. egyforma méretű sertésszüzet vettem. Azonos körülmények között készítve kettő rozé és puhára készült, egy kellemetlenül rágós lett. Micsoda szórás van hús minőségében, ez elfogadhatatlan!
Hozzávalók (4 adag, főétel)
- 2 db, egyenként kb. 350 grammos sertésszűz
- olívaolaj, só, bors
- 350 g apró barna csiperkegomba
- 14-15 apró, zsenge gyöngyhagyma
- 4 kisebb sárgarépa
- 2 fej újfokhagyma
- olívaolaj, só, bors
- 3 ek. muskotályos borecet a Tokaji Borecet Manufaktúrától
- 400 g galambtojás vagy inkább kisebb méretű újkrumpli
- olívaolaj
- só, petrezselyemzöld
A sertésszüzet lehártyázom, egy-másfél órát kinn hagyom a pulton, hogy mire felhasználásra kerül, szobahőmérsékletű legyen. Forró serpenyőben olívaolajon körbepirítom, kiolajozott tepsibe teszem, megszórom durva szemű sóval, borsot tekerek rá, 170 fokos sütőben 14-15 percet sütöm, majd kiveszem, és 15 percet pihentetem.
Az újkrumplit alaposan lecsutakolom, párolóbetéten kb. 15 perc alatt puhára gőzölöm. A sárgarépát apró hasábokra vágom, a gyöngyhagymát és az újfokhagymát mérettől függően felezem vagy negyedelem. A gombát folyó víz alatt lecsutakolom, félbe vágom. Vastag falú serpenyőben olívaolajon először a sárgarépát pirítom meg, majd külön-külön a hagymákat és a gombát. Amikor a gomba megpuhult, visszateszek mindent a serpenyőbe, sózom, borsozom, hozzáadom a muskotályos borecetet és összepirítom. Legvégül forró olívaolajon megpirítom a gőzölt újkrumplit, amikor szép aranybarna, sózom és megszórom vágott petrezselyemzölddel.
Köszönöm a mintákat aTokaji Borecet Manufaktúrának!
Utolsó kommentek