Jöjjön végre egy kis pasta. Mégpedig a rusztikus fajtából. Eredetileg csak a hűtőben ragadt füstölt sonka es zsenge gyöngyhagyma elhasználása volt a cél, de tegnap a piac melletti közértben találkoztam a spárgás termelőmmel, aki felhívta a figyelmem, hogy épp van szép zsenge zöldspárgája. Nahát, ez pont beleillik a koncepcióba, elmentem érte, és ebből kerekedett egy gyors és finom hétköznapi vacsora. Ketten degeszre ettünk magunk, de még sem volt az a hú, de mennyire teli vagyok érzésünk.
![]() |
Hozzávalók (2 extra adag)
- 500 g zöldspárga (bruttó)
- kb. 200 g füstölt sonka
- 2 cs. zsenge gyöngyhagyma
- 60-70 ml fehérbor vagy rozé
- 1 kis doboz tejföl (kb. 180g)
- 1/4 szerecsendió
- kis cs. petrezselyemzöld, kapor
- 50-60 g grana padano
- olívaolaj
- 250 g penne
Vizet teszek fel forrni. A spárgákat eltördelem, a felső részét kb. penne méretűre aprítom. A gyöngyhagymákat felezem, a sonkát felcsíkozom. Amikor a tészta megy a lobogó sós vízbe, serpenyőben olívaolajat hevítek, megpirítom a sonkadarabokat, amelyeket félre teszek. A visszamaradt olajon elkezdem pirítani a spárgát, 2 perc múlva jöhet hozzá a hagyma is. Amikor "átmelegedett", mehet vissza a sonka, felöntöm borral, az alkoholt elforralom (a sonka miatt sózni nem kell). Szerecsendiót reszelek rá, hozzákeverem a tejfölt. Ekkorra kész a tészta, hozzáöntöm a zöldfűszerekkel, és tálalom. Zöldséghámozóval parmezánforgácsokat farigcsálok a tetejére.
Utolsó kommentek