Úgy látszik, kicsit elsodortak az események. A fényképeim böngészve bukkantam rá erre az ételre, amelyet még három hete készítettem. Talán a hirtelen sokk miatt nem került megírásra. Történ ugyanis, hogy telt múlt az idő, elérkezett a tavasz, április közepe, és már szinte kiéhezve vártam, hogy megjelenjen a piacon a spárga. Az első ígéretek a mostoha időjárás miatt nem teljesültek, majd a következő hétvégén is csak egy termelőnél kaptam zöldspárgát. Kicsit gyanús volt, hogy mind görbe. Viccesen rákérdeztem, hogy tán' a szél fútta el, hogy ilyen gurba. - Igen, érkezett a szomorú válasz. Akkor még nem sejtettem ... Aki olvasta a facebook oldalam, már tudja, a feketeleves ezután jött, a spárgafejek ugyanis menthetetlenül teli voltak csikorgós homokkal, amelyet szinte sehogy sem lehetett eltávolítani. A körkérdésre néhány használható tipp is érkezett, így második eresztésre próbálkoztam ázatással, zuhanyoztatással, körömkefézéssel, stb. ... hogy mondjam, vegyes sikerrel. Kevesebb homok maradt benne, mint előzőleg, de maradt. Szerencsére azóta a szelek elmúltak, és most a fogás azaz a fogas is kikerülhet a blogra.
![]() |
Hozzávalók (4 adag)
- 1 fogas (kb. 1.1 kg)
- só, bors
- olívaolaj, vaj
- 500 g zöldspárga
- 50 ml érlelt almaecet
- kb. 120 ml lágy vagy közepes olívaolaj
- 1 kk angol mustár
- 1 kk méz
- tarkabors
A halat kifilézem, sózom, borsozom, kevés olívaolajjal meglocsolom, egy órát a pulton pihentetem. A zöldspárgát alaposan megmosom, ahol magától eltörik, azt a részt felhasználom, az alját alapléhez félrerakom. Elkészítem a vinegrettet, az almaecetbe folyamatosan adagolva az olajat homogénre keverem. Borsot tekerek bele, egy kevés angol mustárral és mézzel ízesítem. Néhány deci vizet rakok fel forrni, ezzel egyidőben a serpenyőt is felrakom hevíteni. A vizes edényben párolóbetéten fedő alatt 6-7 perc alatt roppanósan puhára gőzölöm a spárgát, mielőtt kiszedem, megszórom sóval. A serpenyőben olívaolajon vajat hevítek habzásig, és közepes tűzön először a hal bőrös felét (az elején 20 mp-ig a serpenyőhöz nyomva) ropogósra sütöm, majd a másik felét épp csak 30-40 másodpercig pirítom. Tálaláskor lerakom a spárgát, majd rá a halat, és a vinegrettel körbelocsolom.
Utolsó kommentek