Ezúttal egy egyszerű ünnepi fogásról írok, minimális időigénye van. Néha vannak szerencsés időzítések, mint most legutóbb húsvétkor, amikor a húgom eljött hozzánk ebédelni. Ha már jött, megbíztam, hozzon a Józsitól alapanyagot. Méghozzá pálcikás borjúkarajt. Hát pálcikásnak pálcikás lett, de nem teljesen olyan, mint amit elsőre gondoltam volna, habár így még jobb is lett. Azt hiszem, nagyobb borjú lehetett, úgy 30 dekás szeletek sikerültek belőle. Mivel a családom nem minden tagja van oda a rózsaszínre sütött húsokért, így kompromisszumos megoldás született, próbáltam úgy időzíteni, hogy épp átsüljön, de még ne veszítse el a hús a szaftját. Nagyjából sikerült.
![]() |
Hozzávalók (6 adag)
- 6 szelet csontos borjúkaraj (2 kg)
- nagyszemű só, bors
- 1.5 kg krumpli
- 300 g tejföl
- 150 ml teljes tej
- 1 1/2 ek. medvehagyma pesto
- só, szerecsendió
- 1 fej saláta
- 10 ml vérnarancsszirup
- 20 ml lágy vagy közepes olívaolaj
- só, bors,
A húsokat sütés előtt másfél órával kiveszem a hűtőből. Serpenyőt forróra hevítem, és 1-2 perc alatt a húsok mindkét felére szép aranybarna, ízes kérget sütök. Egy tepsit kikenek olívaolajjal, egymás mellé helyezem a szeleteket, megszórom nagyszemű sóval és tekerek rá tarkaborsot. Kb. 170 fokra előmelegített sütőbe teszem, ahol 35-40 percet sütöm, majd tálalásig 20 percet pihentetem - addig megvan a leves vagy az előétel. Ha kevesebbet sütünk, annak természetesen majdnem arányosan kevesebb idő kell, 3 szeletnek elég 15-17 perc.
![]() |
A család krumplimániás is, ezért nem hagyhattam ki. Noha megvagyok nélküle, ez jól megy hozzá. A krumplit meghámozom, megfőzöm, a levét nagyjából leöntöm. Összetöröm, tejföllel, tejszínnel gazdagítom, medvehagyma pesztóval és egy nagyon kevés frissen reszelt szerecsendióval ízesítem.
A salátát megtisztítom, leveleire szedem, salátacentrifugában megszárítom. Közvetlenül tálalás előtt a vérnarancsszirupban eldolgozom az olívaolajat, ráöntöm a salátára és egy csipet sót szórok rá, óvatosan összeforgatom.
Érdemes a húvéti szalvétára vetni egy pillantást :)
Utolsó kommentek