A téma már régóta a gépem bugyrainak mélyén hever: lassan három vagy talán négy hete is megvan, hogy a Metróban nem tudtam ellenállni a tintahalnak, amelyből aztán keleties motívumokkal készítettem igazán finom szombat esti vacsorát. Apróbb tintahalakat vásároltam, ezekkel kicsit több a macera, viszont fele annyiba kerül, ez sem mellékes. Fejenként fél kilóval bátran számolhatunk, tisztítás után kb. 50% a súlyveszteség, ennyit simán el lehet ennyit tüntetni (többet is).
A tintahal tisztítása időigényes feladat, főleg az apróké. Először a fejét meg kell fogni és határozott mozdulattal ki kell húzni. Az a jó, ha jön mindenestől, ha nem, már pedig inkább nem, akkor a zsákjából ki kell nyomkodni a zselés állagú belső részét, és ki kell szedni az átlátszó, hosszúkás műanyag lapkára emlékeztető kopoltyút is. Utána egy öblítés sem árt. A karokról le kell vágni a fejet és a kis kerek, apró szájszervet (ez az apró tintahalnál egyben is mehet). Utána már nincs sok dolgunk, figyeljünk rá, a tintahalat nagyon rövid ideig kell csak hőkezelni, különben ha akarjuk, ha nem, szent gumihalat kapunk.
![]() |
Hozzávalók (2 adag)
- 1 kg tintahal
- kb. 50g liszt
- 1 cs. újhagyma
- sütéshez jó hőtűrő olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy citrom, 5-6 ek. szójaszósz
- 1/4 magozott csili apróra vágva
- 1 fej jégsaláta
- 2 ek. olívaolaj, 1 citrom, 1 tk méz, csipet só, bors
A jégsalátát megmosom, lecsepegtetem, leveleit nagyobb darabokra tépem. Összedobok egy salátaöntetet citromból, esetleg narancsszirupból, olívaolajból, mézzel, csipet sóval és frissen tört borssal ízesítve. Az öntetet csak tálalás előtt teszem a salátára. A tintahalakat megtisztítom, papírtörlővel szárazra törlöm, kb. centisre felkarikázom (mivel kisebbek, a karja maradhat egyben). Lisztben megforgatom, lerázogatom. Wokban kb. 1-1 1/2 dl olajat füstölésig hevítek, majd több kis adagban hirtelen kisütöm a tintahalat, hogy egy kis színt kapjon (egyenként kb. 40-50 mp). Végül az olaj nagy részét leöntöm - elég, ha egy evőkanálnyi marad -, megfuttatom benne a finomra vágott csilit és fokhagymát, beleöntöm a frissen facsart citromlevet és a szójaszószt. Amint megforr, mehet vissza a tintahal, összepirítom. Végül összeforgatom a kínai módra ferdén, hosszára vékonyra vágott újhagymával. A tányéron elhelyezek egy tetszetős salátakupacot, majd rászedem a tintahalat, és szórok még rá az újhagymából. Rajnai rizling vagy zöld vewltelini jól megy hozzá.
Utolsó kommentek