Bokros teendőim miatt csak most jutottam oda, hogy újabb adósságot törlesszek. Díjat kaptam Nyárikonyhától. Azaz nem is igazán díj ez, csak afféle mozgalom Select food kezdeményezésében. Nagyon tetszik, hogy nem igazán operál megkötésekkel, és csupán annyi a lényeg az értelmezésemben, hogy próbáljunk a lehetőségekhez mérten egészségesen főzni, minél kevesebb adalékot, finomított, félkész vagy kész hozzávalót használni az ételkészítés során. Próbáljunk minél több, lehetőleg helyben beszerezhető, szezonális alapanyaggal dolgozni, amennyire csak lehet, figyeljünk a mértékletes só-, cukor-, és zsiradék használatra, stb., még sorolhatnám, gondolom mindenki érti a lényeget.
A lényegre térve, ez az egyik kedvenc téli ételem, bár tulajdonképpen bármikor időszerű, amikor csak van lelki erőnk a sütőt bekapcsolni. A nyári kánikula egyelőre nagyon is valószerűtlennek tűnik, tehát bőven van még alkalom elkészíteni. A lényeg az egyszerűségében rejlik, és bár nagyon szeretem, amikor szinte még harsogósan ropogósra sütöm a zöldségeket a serpenyőben, de ezt a másik végletet is, amikor a sütőben hosszabb idő alatt puhábbra készülnek, és semmihez sem foghatóan összeérnek az ízek. Nem is kell hozzá semmi extra, krumpli, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, csicsóka, fokhagyma, szinte bármi, ami fellelhető és szeretünk.
Hozzávalók (4 adag)
- 2 csirkemell (lehetőleg tanyasi, ha még létezik ilyen)
- 4-6 közepes sárgarépa
- 2-3 petrezselyemgyökér
- 60-80 deka kiflikrumpli
- 1 közepes zeller
- 1 fej fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- kakukkfű, rozmaring
- só, bors
- olívaolaj
A csirkemelleket előkészítem, vékonyan bekenem olajjal és megborsozom. Felhasználásig a pulton hagyom. A zöldségeket megtisztítom, 2-3 cm-es hasábokra vágom. A fokhagymát gerezdjeire szedem, de benne hagyom a külső száraz burkában (a krémesre sült fokhagyma az igazi, amit kinyomogat az ember). Kiolajozott tepsibe teszem, sózom, borsozom, meglocsolom olívaolajjal, és összeforgatom, hogy mindenhol érje az olaj - ez fontos. 220 fokos sütőbe teszem, és 30-40 percet fólia alatt sütöm, majd azt leveszem, és addig sütöm, míg kezd megpirulni. Ekkor a csirkemelleket serpenyőben körbepirítom, enyhén sózom, és rahelyezem a zöldségekre, és kb. 12 percet együtt sütöm a zöldségekkel. Amikor kiveszem, a csirkét tálalásig 10 percet pihentetem, a zöldségeket pedig összeforgatom a finomra vágott zöldfűszerekkel. Kovászos uborkával tálalom, nagyon jól megy hozzá.
A hógolyót nem dobom senkinek, remélem enélkül is lesznek még követők :)
Utolsó kommentek