Az előző posztban már örvendeztem egyet a kecskeméti Metro áruház "halasítása" okán, így már a múlt szombaton igazán komoly dolgok színre léphettek. Az utóbbi időben sajnos sokat romlott a hal minősége az összes piaci halasnál, többször is bevásároltam náluk (pl. pocsolyaízű pontyot), ezért a szombati halnapok gyakoriságában némi törés mutatkozott. Szégyen, nem szégyen, alapanyag mégis csak kell, ezért most rögtön a multihoz mentem halért. Tételesen végignéztem a kínálatot, de persze már az elején kiszúrtam, hogy a vörös tonhal féláron van, így bármi más csak mint gondolatkísérlet jöhetett szóba. Végül egy kilós darab tonhallal távoztam. Mivel vörös tonhalról van szó, feltétlenül minimális hőkezelésben gondolkoztam. Kicsit féltem, hogy - a gyakorlatilag nyers hal - túlzottan is megosztja majd a társaságot, azonban a félelmeim nem igazolódtak be, sőt ellenkezőleg: pont Piros volt az egyedüli, akinek nem jött be, miközben ő a véres húsok nagy barátja. C'est la vie. Bátran ajánlom a kétkedőknek, egyszer feltétlenül érdemes kipróbálni, állagra hasonló, mint a jó minőségű, érlet sonka. Köretként Chili&Vanilia barnított vajas krumplis salátáját dolgoztam át. Sajnos a tálalás és a kép is kicsit suta lett, becsúszott egy kis kapkodás :)
![]() |
Hozzávalók (4 adag)
- 1 kg vörös tonhal
- 2 1/2 ek. zöldbors
- olívaolaj
- 1 fejes saláta
- 8 kisebb szem krumpli
- 6 apró mandarin
- 60-70 g vaj
- 2 ek vérnarancsszirup (lehet sima narancsból is, és úgy mint itt)
- 1 biocitrom héja
- A tonhalat 2-3 órával sütés előtt kiveszem a hűtőből, letörlöm, megkenem olívaolajjal, és megforgatom, gorombára tört zödborsban. Felhasználásig a pulton hagyom állni.
- A krumplit erősen sós vízben megfőzöm, kicsit hagyom hűlni, majd lehúzom a héját, kb. 2 cm-esre felkarikázom.
- Serpenyőben egy evőkanálnyi olajon nagy lángon minden oldalon 1-1 perc alatt körbepirítom a tonhalat, és amíg elkészül a saláta, hagyom pihenni. Ügyeljünk rá, minél rövidebb hőkezelést kapjon!
- A fejes salátát alaposan megmosom, lecsepegtetem, leveleire szedem szét, a nagyobbakat kettétépem. A mandarint meghámozom, gerezdjeire szedem. A vajat megolvasztom, erős lángon aranyszínűre pirítom. Azonnal összeforgatom a salátával, krumplival és a mandarinnel, miközben meglocsolom a vérnarancssziruppal.
- A tonhalat amennyire csak lehet, pengeéles késsel vékony szeletekre vágom, és a salátára fektetem.
Németh Attila 2008-as fehér félszáraz Concubinája jól megy hozzá. Zseniálisan jó bor!
Utolsó kommentek