Régen volt már hal. De lesz, és biztosan lesz több is. Annál is inkább, mert ismét beindult a csukaszezon. Nem titkolom, a csuka az egyik kedvenc édesvízi halam, ezért felettébb örülök, hogy sikerült szereznem. Már alkalommal is előfordult nálunk az utóbbi hetek szombati halnapos menüsorában, és ez most egy olyan verzió, amely még nem volt fenn a blogon - eddig. Alapvetően nagy macera nincs vele, hacsak le nem számítjuk a filézést, de ez egy kis gyakorlattal könnyen megy. Sajnos a csukában vannak szálkák is, amelyek nagyban rontják az élvezetét, ezeket eltávolítását további filézéssel vagy csipesszel egyesével kihúzgálva kell megoldani. Most ez utóbbi választottam, és kicsit pepecselős, de aránylag könnyen kivitelezhető munka, kézzel jól kitapinthatók a szálkák.
![]() |
Hozzávalók (kb. 3 adag)
- 1 közepes csuka (kiló körül élősúlyban)
- olívaolaj, 1/8 csili, só, bors
- 50 g füstölt főtt császár
- 350 g tejföl
- 100 ml kovászos uborka lé
- 1 tk étkezési keményítő
- kis csokor kapor
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 tojás
- 100 g tejföl
- kb. 200-250 g liszt
- 2-3 tk medvehagyma pesto
- só
A csukát megtisztítom, kifilézem, a szálkákat csipesszel kihúzom. A filéket megfelezem, sózom, borsozom, bekenem olívaolajjal, melyben elkevertem egy nagyon kevés finomra vágott csilit. Egy órát pihentetem a konyhapulton. 4 tojásból, tejfölből, lisztből nokedlitésztát készítek, melyben eldolgozok 2-3 teáskanál medvehagyma pesztót. Amint felforr a víz, kiszaggatom és kifőzöm. A sült császárt 2-3 mm-esre kockázom, olívaolajon megpirítom, majd hozzádobom a hosszában vékony szálakra vágott lilahagymát, és durvára vágott fokhagymát. Összepirítom, majd felöntöm a kovászos uborka levével és a tejföllel, amelyben előzőleg eldolgoztam egy kevés kukoricakeményítőt, és rádobom a kaprot is. Megvárom, hogy felforrjon, és ezzel kész is van, tálalásig melegen tartom. Szárazra törlöm a csuka bőrét, először ezen a felén sütöm kb. 3 percet, hogy ropogós legyen, majd a másik oldalon kb. 50 másodpercet. Lehet tálalani :)
Utolsó kommentek