Az időjárás romlással párhuzamosan egyre inkább igénylem a krémleveseket. Alapvetően nincs velük sok macera, és a zord időkben olyan kis plusz belső melegséget adnak, amelyet a többi leves nem tud. Krémlevest szinte bármilyen zöldségféléből lehet készíteni, akár magában, akár többfélét keverve: a lényeg, hogy csak rövid ideig hőkezeljük az alapanyagot, utána pedig azonnal mehet a mixerbe. Jómagam még csak tejszínt vagy tejfölt sem mindig adok bele, anélkül is jó, sőt sokkal hangsúlyosabban kijönnek a zöldségek alapízei. Ami lényeges, hogy adjunk hozzá valamilyen ropogós feltétet, amely lehet kruton, hajszálvékony, ropogósra sült szalonnacsíkok vagy kolbászkarikák, esetleg mint most, szárazon megpirított mandulaforgács, dió. Egy kisebb csurdítás olívaolaj vagy tökmagolaj jót tesz neki. Mivel lassan beindul brokkoli szezonja, végre lehet normális áron kapni, így most ez került sorra.
Hozzávalók (8 adag)
- 2 kg brokkoli
- só, bors
- 1 kk xantana (elhagyható, csat a textúra végett)
- tálaláshoz madulaforgács
- pár csepp olívaolaj
A brokkolit alaposan megmosom, rózsáira szedem, a torzsáját felkockázom, és mindenestül felteszem főni annyi vízben, hogy épp ellepje. A sózást is nagyjából beállítom. Forrtástól számítva kb. 10-12 perc alatt puhára főzőm, majd leszűröm. A brokkolidarabokat a turmixgépbe dobom, mehet hozzá egy-két tekerésnyi tarkabors, és csak kb. 3/4-ig öntöm fel a főzőlével, simára turmixolom, közben szórók hozzá egy nagyon kevés xantanát. Ha túl sűrű, adok még hozzá levet. A műveletet addig végzem, míg elfogy. Ha marad ki alaplé, elteszem a fagyasztóba. Tálaláskor megszórom szárazon pirított mandulaforgáccsal, meglocsolom nagyon jó minőségű extra szűz olívaolajjal vagy tögmagolajjal, de a dióolaj is csodákra képes. Most épp kifpogytam mindennel, így az olajozás sajnos elmaradt.
Utolsó kommentek