Hetek óta hamburgerre vágyom, de a nagy meleg és a lustaság közül legalább egy tényező mindig meggátolt az erre irányuló cselekedeteimben. A legtovább ezzel az címszereplő étellel jutottam feléje, mert miközben a hamburgerről álmodoztam, arra felé tereltem a gondolataim, hogy tarjából is lehet húspogácsát készíteni, egyszerűbb a beszerzés. De az meg nem hamburger. Persze a piacon járva még hamarabb esek ilyen könnyű csapdába, főképp miközben szép zsenge cukkinit látok meg, és bevásárolok belőle. Legyen belőle főzelék, pont jó lesz hozzá a húspogácsa. Tejföl és kovászos uborka leve van otthon, már csak némi kapor után kell nézni, az egész sima ügy, mint a keresztre feszítés, hazafelé pedig beugrom a henteshez. Az egész még húsdarálással együt sncs több húsz percnél.
![]() |
Hozzávalók (3 adag)
- kb. 4 db max 20 cm-es zsenge cukkini
- kis csokor kapor
- 3 gerezd fokhagyma
- kb. 150 ml kovászos uborka leve
- 1 kis doboz tejföl
- só, bors
- diónyi vaj vagy libazsír
- 600g tarja
- só, 1 1/2 tk fehér és feketebors keveréke
- 1 szűk kk szódabikarbóna
- szőlőmagolaj
A tarját ledarálom, sóval, szódabikarbónával és a mozsárban finomra tört borskeverékkel finoman összedolgozom, negyed órát pihentetem. A cukkinit hosszában négybe vágom és gyufaszálnál alig vastagabbra felszeletelem (majdnem julienre). A fokhagymagerezdeket kés lapjával szétnyomom, durvára vágom. Egy serpenyőt vékonyan kiolajozok szőlőmagolajjal, felhevítem. A darált húst három részre osztom, kis kiolajozott tálkában kiformázom, a közepét kicsit benyomom, és közepesen lángon mindkét oldalon kb. 4-4 percet sütöm. Épp csak átsüljön a közepe is. Mikor kész, 5 percet pihentetem. Eközben libazsírt hevítek, megfuttatom rajta a fokhagymát, majd rádobom a cukkinit. A serpenyőben forgatva pirítom, de ügyelek rá, hogy roppanós maradjon. Végül sózom, borsozom, összeforgatom, majd hozzáöntöm a kovászos uborka levét és a tejfölt. Összeforralom, végül megszórom frissen vágott kaporral és tálalom.
Utolsó kommentek