Időzzünk még mindig a hétvégi baracklekvárfőzés körül. Ilyenkor haladó szokás szerint este fánkot eszünk, ezzel tesszük próbára az elkészült baracklekvárt. Önmagában csak a fánk azonban egy kis hiányérzetet kelt bennem, ezért kell még előtte valami. Ezúttal azt terveztem, hogy mangalicás hét lévén a hentesnél, ismét veszek abból a jóféle combból, amit a múltkor kisütöttem, és ez egy kis zöldsalátával megfelelő alapot nyújt a továbbiakhoz. De már a hentesnél zavart érzetem az erőben, mert a dió részét kaptam a combnak, ami nem igazán alkalmas a hirtelen sütésre, kicsit rágós marad. Otthon alaposabban megvizsgáltam, vastagra felszeleteltem, de egyre erősebb kétségeim voltak, majd Chilii vélemémyét is kikértem. Egyhangúlag leszavaztuk a sütést, mást kellett kieszelni. Reggel a barack megszerzése után kimentünk a piacra, ahol legnagyobb meglepetésemre anyósom klasszikus lila szemű, chilis babnak valót árult, frissen fejtve. Nem is tudtam, hogy van neki ilyen, azt viszont igen, hogy ez nekünk kell! Mivel a piacon vagyunk, ilyenkor már nem illik fizetség nélkül einstandolni a terméket, ezért annak rendje s módja szerint megalkudtam, és kifizettem az áru ellenértékét, természetesen a visszajárót szigorúan megszámolva :). Szereztünk még hozzá sárgarépát és csomag zsenge lilahagymát, ezzel minden adott volt a fánkot megalapozó egytálhoz.
![]() |
Hozzávalók (8-9 adag)
- 2 kg mangalicacomb
- 1 liter fejtett bab (legjobb a lila, apró szemű fajta)
- 4 sárgarépa
- 3-4 fej zsenge lilahagyma
- fűszercsomó: csombor, kakukkfű, zsálya, majoránna
- tálaláskor frissen vágott petrezselyemzöld
- 1 doboz paradicsomkonzerv
- 1 ek olaj vagy mangalicazsír
- só
- 2 dl száraz fehérbor
A húst 2 vagy inkább 3 centisre felkockázom. A répát hasonló méretűre darabolom, a hagymát félbe, majd kínai módra ferdén felvágom. Zsiradékot hevítek, kisütöm rajta a combról levágott zsírosabb részeket, majd a húst több adagban gyorsan körbepirítom, amint ezzel megvagyok, a répát és a hagymát is. Összerakom, hozzáadom a fejtett babot, hozzáadom a paradicsomkonzervet (a paradicsomokat felkarikázom) és a fehérbort, sózom, és lassú tűzön addig párolom, míg a bab megpuhul, kb. 40-50 perc szükséges neki. Az utolsó negyed órára hozzáadom a fűszercsomót, amelyet a végén kihalászok. Tálaláskor megszórom frissen vágott petrezselyemmel. Köpcös sillert ittunk hozzá, telitalálat. Egyébként is nagyon kedvelem ezt a bort, ajánlom mindneki figyelmébe! Jó példája annak, hogy lelkiismeretes munkával az Alföldön is lehet szép bort készíteni.
Utolsó kommentek