Számomra az elmúlt pár hét legizgalmasabb gasztronómiai jellegű eseménye a hentesem visszatérte volt. Párszor már szomorúan értekeztem ez ügyben, végül teljesen lemondtam róla, fél év zárva tartás után már nem reméltem semmi jót. Nemrég a főnököm hívta rá a figyelmet, hogy nyitva látta a boltot, majd kisvártatva a helyi színesben is megjelent egy rövidke bemutató cikk. Természetesen én is szinte azonnal megjelentem, és hogy még nagyobb legyen az öröm, gyönyörű márványos mangalicacombot láttam meg a pultban. Kértem hát belőle 40 dekát a vacsorához, amely szokás szerint valamivel kiló feletti darab lett. Nem kellett tukmálni, elvittem úgy, és nem is bántam meg. Két szép nagy, egyenként 30 dekás szeletet levágtam róla, és olívaolajjal, borssal bedörzsölve elraktam érni a hűtőbe, hogy két nap múlva életem egyik legjobb disznósültjeként végezze. Néhány perc alatt mindkét felét körbepirítottam, 10 perc pihentetés után igazi rozé mangalica lett belőle, hihetetlenül omlós, szaftos, és puha volt. Csak magában egy kis kovászos uborkával. Katarzis. Visszakanyarodva eredeti történetünkhöz, azen a szép reggelen már mindent előre elterveztem, és a piacon kaptam szép juliska babot, illetve cukkinit. Mivel nagy mennyiségű mojito fagylalt volt a desszert, a reménybeli hússal együtt már önmagában is elegendő vacsorának kínálkozott, amely így is lett: serpenyőben megpirítottam a húst, majd a zöldségeket.
![]() |
Hozzávalók (2 adag)
- 400 g mangalicacomb (ne az inas részből), esetleg tarja
- 300 g juliska bab
- 2 db cukkini (15-20 cm körüli)
- 1 tk római kömény, 1 tk koriander, 1 tk feketebors, só
- diónyi mangalicazsír
A cukkinit, és a combot3-4 cm-esre felkockázom, a babot 3-4 cm-esre vágom. Közepes lángon pár perc alatt serpenyőben mangalicazsíron megpirítom a húst. Félreteszem pihenni, majd a megmaradt zsiradékon folyamatosan rázogatva megpirítom a cukkinit és a babot. Érdemes odafigyelni, ne kapjon le. Amikor jónak ítélem, beleszóróm a mozsárban durvára tört fűszereket, visszteszem a húst, sózom, és összepirítom. Gyors, könnyű esti vacsora. Serpenyőből tálalom.
Utolsó kommentek