Miután a hentesem az idén még továbbra sem nyitott ki, igazán gondban vagyok a minőségi húsok beszerzésével. Akármelyik másik hentessel is próbálkozom a városban, még csak elfogadható húst sem nagyon kapok: jó húsmarhát senki nem tart, a diszóhús pedig olyan, amilyen, leginkább mire hazaérek vele, már ereszti a levét. Ezért inkább nem adok ki pénzt. Most már tényleg ott tartunk, hogy a Metro a legjobb "hentes". Siralmas, és egyben kilátástalan a helyzet. A Metroban viszont folyton érdekes dolgokra bukkanok, és válogatni is tudok. Ilyen a borjúpofa is, amelyet rendszeresen tartanak. Magamat ismerve, mindennek ellent tudok állni, kivéve a csábításnak, ezért aztán nem is váratott sokáig magára, hogy vegyek egy adagot, és kipróbáljam. Marhapofával már volt dolgom, az hosszú ideig fő, míg a borjúpofa esetében elegendő "csak" 3-3 1/2 óra. Ezért úgy gondoltam, hogy nem sokat kockáztatok, ha készítek belőle egy babos egytálételt, hiszen nagyságrendileg hasonló idő alatt puhulnak meg. Némi zöldség és fűszer pedig nem árthat neki.
![]() |
Hozzávalók (8-10 adag)
- 2 kg borjúpofa
- 5-600 g száraz tarkabab
- 6 nagyobb, vastagabb sárgarépa
- 2 nagyobb petrezselyemgyökér
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb zeller
- 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
- 2 újfokhagyma (vagy egy fej fokhagyma, a gerezdeket egészben hagyva)
- 2 fej vöröshagyma
- fűszercsomó: petrezselyemzöld, zellerzöld, majoránna, zsálya, csombor, kakukkfű
- 1/2 csillagánizs, 2 kk római kömény, 2 tk tarkabors, 1 tk koriander, 1 kk szerecsendióvirág, 1 csili
- libazsír
- 2-3 ek Worcestershire-szósz
- 1 palack száraz fehérbor (Frittman Cserszegi)
- 1 liter húsleves vagy borjú alaplé
A babot előző este beáztatom. A borjúpofát nagy, 6-7 cm-es darabokra vágom, gyakorlatilag harmadolom, negyedelem. A zöldségeket kb. 3 centis darabokra vágom. Serpenyőben zsiradékot hevítek, nagy lángon, több kisadagban körbepirítom a húst. Ha a fennmaradó zsiradék nem elég, adok még hozzá, ezen üvegesre pirítom a hagymát, majd összepirítom a mozsárban megtört szárazfűszerekkel. Felöntöm a borral, felkapargatom a pörzsanyagokat, felforralom. Nagyobb edényben összeforgatom a húst a babbal és a zöldségekkel, ráöntöm a hagymát a borral, illetve az alaplevet, hozzáadom a paradicsomkonzervet (a paradicsomokat nagyobb darabokban hagyom), és a fűszercsomót. Forrás után fedő nélkül a legkisebb lángon 3-3 1/2 órát főzöm, félidőben néhány egész csilit dobok hozzá. Frissen sült bagettel tálalom, leginkább egy jó siller illik hozzá. Másnap, harmadnap visszamelegítve még jobb :)
Utolsó kommentek