Amíg tart a spárgaszezon, igyekszem heti két-három alkalommal is készíteni belőle. A termelők kivétel nélkül mind panaszkodnak az idén a zöldspárga-termésre, leginkább a hűvös időjárást okolják. Mindenesetre éleslátásomnak és taktikai érzékemnek köszönhetően sikerült megfelelő alapanyaghoz jutni. Az igazi tavasz csalhatatlan jeleként megjelent az újkrumpli is a piacon - sőt, már újfokhagyma is van. Ezen felül nem volt szívem otthagyni a gyönyörű zsenge sárgarépát sem, ez a hármas pedig már adta magát, hogy mi legyen belőle. Így még azonban egy kis hiányérzetem maradt, ezért készítettem hozzá fokhagymás-mentás joghurtos öntetet, amely nagyon jól kiegészítette, megbolondította.
![]() |
Hozzávalók (2 adag)
- 500 g zöldspárga
- 600 g galambtojásnyi újkrumpli
- 1 csokor zsenge sárgarépa (kb 4-5 db)
- 1 gerezd fokhagyma
- 6-8 mentalevél
- 1 pohár natúr joghurt
- 2-3 tk. tejföl (el is hagyható, de ettől még jobb lesz)
- libazsír
- só, 1 kk római kömény, 5-6 szem szegfűbors, 1 tk fehérbors
![]() |
A spárgák alját letöröm, ez mehet alaplébe, a maradékot 3-4 centis darabokba vágom, a fejeket külön teszem. Az újkrumplit megmosom, kézzel ledörzsölöm a héját, félbevágom, és párolóbetére helyezem (sózni még nem kell), 10-15 perc alatt puhára gőzölöm. A répákat a spárgához hasonló hasábokra vágom. Libazsíron először megpirítom a répát, majd a spárgát, félidőben hozzáadva a fejeket, majd még egy diónyi libazsírt teszek a serpenyőbe, és a felezett újkrumplikat is megpirítom. Közben elkészül az öntet, a joghurthoz adom a finomra vágott mentaleveleket, a tejfölt, beletörök egy gerezd fokhagymát, eldolgozom. Amikor kész a krumpli, kicsorgatom az edényből a felesleges zsiradékot, hozzáadom a répát és a spárgát, sózom, megszórom a mozsárban frissen durvára tört fűszerekkel, összeforgatom, tálalom.
Utolsó kommentek